Uitgangspunten van de methode

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Advertisements

Leerlingenenquête •91% van de uitgedeelde enquêtes zijn terug binnengekomen. •Het 1 ste leerjaar heeft niet deelgenomen aan de enquête.
Koningin Julianaschool…..
Welkom bij Leefstijl.
De Vreedzame School Een school met een hart. De Vreedzame School Een school met een hart.
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator.
Kinderen online.
We willen allemaal een rustige fijne tijd op school…
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
Omgaan met goed gedrag / pbs
Respect op school Geen VOET om op te staan.
ADHD bij kinderen.
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
Welkom op onze thema-avond
Onderwerpen van deze avond
Kanjergroep 4.
Datum Naam school Naam presentator
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Return to Sender.
Onderwerpen van deze avond
Welkom op de informatieavond van groep 6a
Welkom op de ouderavond van de groepen 4
Kanjertraining..
Kinderen en...hun sociale talenten
Lancering Traject
ONDERWIJS AAN (POTENTIEEL) BEST PRESTERENDE LEERLINGEN
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Welkom op de informatieavond van groep 6a. Wat komt aan de orde? Voorstellen Praktische zaken Werken in de klas Kennismakingsgesprekken en spreekuur Sociaal-emotionele.
Ethische Commissie Vlaams Welzijnsverbond
DE MENING VAN OUDERS OVER DE SCHOOLAANPAK VAN PESTEN
Welkom.
OMGAAN MET ELKAAR Anti-pestbeleid rsg wiringherlant preventief
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Welkom!. De start in groep 8… ‘De Venstervisie’ In onze visie komen de volgende vijf kernwaarden naar voren: zelfstandigheid, vertrouwen, ontwikkeling,
Welkom op onze ouderochtend
Pestbeleiden in het lager onderwijs Evelyne Taillieu.
Ouderraad 7 december.
Klik op het vierde plaatje.
Plagen incidenteel gelijke machtsverhoudingen geen winnaar of verliezer wederzijds plezier “slachtoffer” is in staat zich te verdedigen geen blijvende.
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
Welkom op onze thema-avond
Actieonderzoek Jongens en Pubergedrag. Inhoud Problematiek Gewenste werksituatie Onderzoeksvragen en Hypotheses Aanpak van het Onderzoek Conclusie en.
Informatie avond Groep 5-6 Basisschool Sint Jozef Noordhoek.
Informatieavond september WELKOM VERBETEREN VAN ONS ONDERWIJS ICT Digitaal Leerlinggegevens verwerken REKENEN Wereld in Getallen SPELLING Spelling.
Doelen realiseren met media
Doelen realiseren met media
Stage informatieavond
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling sociale ontwikkeling Voorwaarde voor het leren Betere.
Informatieavond september 2016
Ouders richting school School richting ouders
Leerlingen en ouders aan het woord
Passend onderwijs.
Ouderinformatie avond
Zomertraining ‘Klaar voor de start’
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
SWPBS activiteit Week 1 Les in goed gedrag in de gang geven en goed gedrag in de gang belonen met kaartjes (schoolbreed)
Studiemoment: ‘Samen positief op reis’
Een visie gebaseerd op feiten en meningen,
Zo gaan Roos en Tom met elkaar om
Zo gaan Sarah en Jerom met elkaar om
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling kinderen leren het uitdrukken en herkennen van emoties. kinderen leren zichzelf.
Algemene ouderavond schooljaar
Onze school is een KiVa-school!.
Zomertraining ‘Klaar voor de start’
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Time-out protocol Presentatie 7 maart 2019.
Transcript van de presentatie:

Uitgangspunten van de methode Voorlichting Voorstellen Doel en vragen vooraf Methode en visie Uitgangspunten van de methode De petten Pesten De materialen Voorbeelden Tijdsinvestering Borging

De Kanjerpetten

De Kanjerpetten

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

Voorbeelden van werkvormen

MATERIALEN Handleiding Knieboeken Handpoppen Werkboeken Spellenboek Posters Digibordbegeleiding Liedjes Pestprotocol Diploma’s Helpdesk KanVAS sociogram leerlingvragenlijst docentvragenlijst adviessysteem voor ouders en leerkracht

De inhoud van de eerste dag bevat de volgende thema's: - daders en slachtoffers; - de basisuitgangspunten van de Kanjertraining; - algemeen Kanjergedrag bij leerkrachten en ouders; - straatcultuur en wederzijds respect; - conflictbeheersing (een eerste aanzet); - meeloopgedrag (motor en benzinepomp); - bespreking kanjerknieboek Max en het dorpje. De inhoud van de tweede dag: Bespreking van de knieboeken: -Max en de vogel; -Max en de klas; -de eerste vier lessen uit het Kanjerwerkboek deel 1. -onderwijsgedrag: het spreken van twee "gedragstalen." -Kanjerkringen -vertrouwensoefeningen Inhoud van de derde dag: -bespreking van het knieboek Max en de zwerver; -de overige lessen uit het Kanjerwerkboek deel 1; -Werkboek 2; -Werkboek 3; Thema's kritiek leren geven en ontvangen, meeloopgedrag (vervolg), internetgebruik (positief en negatief), Adviessysteem voor gedrag, sociogram, aanpak van meidenvenijn. De leerkracht krijgt een licentie met een geldigheidsduur van 2 jaar.

Inhoud van de vierde dag (2 jaar later dan 3e dag): -uitwisselen van ervaringen met het gebruik van de Kanjerboeken; -informatie uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen binnen de Kanjertrainingen; -hoe betrek ik daadwerkelijk de ouders bij de Kanjerlessen; -peermediation; -tips voor de overblijf; -filosoferen over gedrag; Thema's: zelfbeheersing; hoe ga ik om met geld; hoe ga ik om met tegenslag in het leven; leren is leuk; uitleg van kanjerlessen door de leerkracht aan collegae. Leerkracht leert zelf kritiek te ontvangen en te geven. Verschillende vormen van kritiek ondergaan de leerkrachten zelf. De licentie wordt verlengd met een geldigheidsduur van 2 jaar. Inhoud van de vijfde en laatste dag (3 a 4 jaar later dan 3e dag): -uitwisselen van ervaringen met het gebruik van de Kanjerboeken; -bespreking van adviessysteem en sociogrammen; -nieuwste ontwikkelingen binnen de Kanjertraining; -Frits, de vriend van Max is homoseksueel. Wat nu? -Sportspelenboek; -uitdieping van peermediation, depressieve gevoelens bij kinderen, schoolbeleid t.a.v. de Kanjertraining; -aan welk gedrag is een kanjerleerkracht te herkennen; -hoe wordt onze school een kanjerschool; -debatteertechnieken; -zijn er nog losse eindjes; Licentie wordt na deze vijfde dag definitief als de directeur van de school aangeeft dat de leerkracht naar volle tevredenheid de Kanjerlessen weet uit te voeren.

Werkzame ingrediënten * Schoolbrede aanpak * Gericht op een veilig en respectvol schoolklimaat * Ouderbetrokkenheid * Zowel preventief als curatief inzetbaar * Hele klas wordt betrokken * Uitgaan van positieve intenties * Oefent concreet in rollenspelen met copingstrategieën * Expleciete aandacht voor transfer * Groepsoverstijgende oefeningen * Feedbackoefeningen * Aanpak bij grensoverschrijdend gedrag

Vragen