De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stage informatieavond

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stage informatieavond"— Transcript van de presentatie:

1 Stage informatieavond
Dinsdag 7 maart 2017

2 r.griekspoor@leokanner.nl h.vanalphen@leokanner.nl
Even voorstellen….

3 Voor wie is de informatie avond bedoeld
Voor ouders / verzorgers van de komende vierde jaarsleerlingen. Schooljaar De school wil de ouders graag voorlichten en betrekken bij de stage van de leerlingen. De externe stage kan een behoorlijke impact hebben op de leerling vandaar dat wij u er graag bij betrekken. De externe stage is een verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma.

4 Waarom externe stage De school wil de leerling zo optimaal mogelijk voorbereiden zodat de leerling zo veel mogelijk kan mee participeren binnen onze maatschappij. Naast het didactische gedeelte vindt de school werkervaring d.m.v. stage ook erg belangrijk De meeste leerlingen hebben geen praktische werkervaring. Praktische werkervaring doe je op d.m.v. bijbaantjes naast je schooltijd. Voor veel van onze leerlingen is dit vaak niet haalbaar i.v.m. hun autisme. Trainen van werknemerscompetenties /vaardigheden zijn belangrijk voor een passende doorstroom zowel naar vervolgonderwijs als naar de participatie wet (werken binnen de garantiebanen).

5 Passende stageplek We zoeken zo veel mogelijk naar een passende stageplek voor de leerling. Hoe doen we dat? De school neemt een arbeidsinteressetest af bij de leerling in het derde jaar. Er is een gesprek met de leerling waarbij een vragenlijst wordt afgenomen. We vragen de ouders een vragenlijst in te vullen. Met deze informatie kijken en zoeken we naar een zo passend mogelijke stageplek.

6 Welke stageplekken zijn er
De school heeft al een aardige hoeveelheid stageplekken voor onze leerlingen, maar nog niet genoeg. Er zijn plekken binnen reguliere bedrijven; winkels zoals supermarkten, bouwmarkten, tuincentra, verzorgingshuizen, horeca/ catering/ keuken, Beschutte werkplekken; kringloopwinkels, SW bedrijven (sociale werkvoorziening), Beschermde werkplekken; dagbestedingsplekken binnen verschillende dagcentrums. De begeleiding voor deze plekken moeten wel bekostigd worden d.m.v. inzet PGB of WMO gelden.

7 Waar moet de leerling aan voldoen om extern stage te lopen
De leerling moet mobiel zijn; openbaar vervoer, fietsen, lopen De leerling moet een positieve werkhouding hebben, gemotiveerd zijn Uiterlijke verzorging en hygiëne moet aangepast zijn aan de werkplek De leerling moet op tijd kunnen komen. De leerling moet leerbaar zijn.

8 Stage dagen De leerlingen lopen een heel schooljaar op vaste dagen stage Waarom op vaste dagen, omdat de hele klas dan op stage is en het les programma door kan gaan De leerlingen van de P4 lopen twee dagen stage per week. De leerlingen van de overige vierdejaars klassen lopen een dag per week. Heeft de maken met het onderwijsprogramma.

9 Als er een passende stageplek is
Bij een nieuwe stageplek gaan we eerst kennismaken op de werkvloer en geven we voorlichting over onze school en over autisme in het algemeen Vervolgens maken we een afspraak om met de leerling kennis te komen maken op de stageplek Aan de hand van de kennismaking proberen we gelijk afspraken te maken over de stage. Start stage, uren, taken / werkzaamheden etc. Waar nodig geven we begeleiding bij de start van de stage Na drie weken (proefstage) komen we langs voor een evaluatie gesprek. Daarna aan de hand van hoe het gaat komen we ongeveer om de vier-zes weken langs voor een evaluatie gesprek met leerling en leidinggevende Stage bezoeken worden gedaan door de leerkracht of de stage coördinator.

10 De stage kan een heel schooljaar duren zolang de stage wederzijds bevalt en er voldoende leermogelijkheden zijn De stage wordt qua uren (meestal) opgebouwd en uitgebreid De leerlingen krijgen allemaal een stageboekje. Hierin staan evaluatieformulieren en werkopdrachten. Hiermee wordt later in het jaar van start gegaan. Eerst is er een wenperiode op de stage. De algemene beroepsvaardigheden komen aan bod; samenwerken en overleggen, aandacht en begrip tonen, klantgericht werken, instructies en procedures opvolgen, plannen en organiseren, vakdeskundigheid toepassen, materialen en middelen inzet, met druk en tegenslag omgaan en omgaan met veranderingen In het vierde leerjaar wordt er vooral gewerkt met de basis arbeidsvoorwaarden: op tijd komen, je taak goed uitvoeren, energie verdelen, vragen stellen etc.

11 En nu Wij hopen voor de zomervakantie met veel leerlingen een passende stageplek gevonden te hebben Wij houden u op de hoogte als er een plek gevonden is en wij gaan kennismaken op de stageplek Er wordt vanuit school een stagecontract opgesteld. Dit contract wordt ondertekend door ouders, leerling, school en bedrijf De leerling is vanuit school verzekerd maar de leerling moet zelf ook een WA-verzekering hebben De leerling ontvangt geen stagevergoeding De leerling ontvangt geen reiskostenvergoeding Voor sommige stageplekken is er speciale werkkleding nodig, in de meeste gevallen gaat het om werkschoenen. In sommige gevallen wordt dit verzorgd door het bedrijf.


Download ppt "Stage informatieavond"

Verwante presentaties


Ads door Google