Infomoment Actieplan toegankelijke woonmarkt Kracht.wonen Woonclub.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Advertisements

Netwerk GGZ Kempen - GTB/VDAB
‘Vermaatschappelijking van de zorg en sociale inclusie (Perspectief 2020)’
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Een project van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw i.s.m. de lokale besturen.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Stuurgroep Drugs 28 juni 2012 Oostende Voorstelling ondersteuningsproject nachtopvang Oostende.
In voor Zorg 10 februari 2010 Samenwerkingstraject gemeente ‘s Hertogenbosch – Zorginstellingen Carla Klomp Frank Pleijers.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID EEN HAALBARE KAART?
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Integrale Jeugdhulp Aan de slag.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
GGZ-Vernieuwing Midden-West-Vlaanderen:
Samenwerking Nieuw Dak, OCMW, CAW Sonar Lange traditie van samenwerken in Genk o.a. via het Lokaal Sociaal Beleid 8 beleidsdomeinen in het Genkse Lokaal.
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
LILA psychiatrische ZORG IN DE THUISSITUATIE
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
Uitdagingen voor regionale (samen)werking in Midden-West-Vlaanderen
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
Aanpak woonoverlast Kick-off Landelijk Platform Woonoverlast 28 april 2011 Gemeente Leeuwarden - Henry de Roo.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
BEMOEIZORG IN HET ALGEMEEN WELZIJNSWERK PREVENTIE VAN UITHUISZETTING Lore Assez.
Zorgcentrale: méér dan een alarmcentrale!
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Crisisteam Oost-Vlaanderen De Schelp Workshop Crisisnetwerk 25 maart 2014.
Crisisteam-18 Karolien Kennis & Marjan Deprez
Hulpprogramma Crisisjeugdhulp Verhaal van samenwerking: Crisismeldpunt draaischijf van crisisnetwerk IJH.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
1 DE KEMPEN. 2 Woonbegeleiding Olen Samenwerking: OCMW & CAW & SHVM.
1 Project Wooncoachen. 2 Ontstaan Plattelandsgebied = verdoken vorm van thuisloosheid en uithuiszettingen Minister welzijn: oproep “werken met vrijwilligers”
Presentation Title Speaker’s name Presentation title Speaker’s name Supporting User-Choice Kimberley Van Daele en Sanne Coremans.
HvK Welzijnszorg Kempen Ivan Pauwels Consulent Huizen van het Kind Kind en Gezin Provincie Antwerpen
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
SITUERING 1 juni 2005= start Psychiatrische Zorg in de Thuissituatie (PZT) VESTA “VESTA”= Romeinse godin van huis en haardvuur Pilootproject (federale.
Tools i.f.v. een vlot verloop van de CSR
Dienst huurbegeleiding
Focus op “Ouder worden in je buurt” Feedback
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Perinataal netwerk Huis van het Kind Zorgregio Ieper &
Regionaal netwerk thuisloosheid POD MI, Brugge, 9 november 2017
Housing First Benadering
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
1 jaar Kracht.wonen.
Geïntegreerde zorg als utopie?
Geïntegreerd breed onthaal
Samenwerking tussen actoren werk en zorg
WOONCOACHING.
Workshop Preventie uithuiszetting
Versnelde toewijzing art 24 Sociaal Huurbesluit
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Kracht.wonen Regionaal en interdisciplinair samenwerken rond dak- en thuisloosheid trefmoment 11 oktober 2018.
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Project Jongvolwassenen Beschut Wonen
Organisatiestructuur
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
W13 ? W13 = 14 OCMW’s en CAW Zuid-West-Vlaanderen (welzijnsvereniging)
Dak-en thuislozenbeleid in Gent
Housing First in RSL.
Transcript van de presentatie:

Infomoment Actieplan toegankelijke woonmarkt Kracht.wonen Woonclub

W13 = 14 OCMW’s en CAW Zuid-West-Vlaanderen

Wonen : …naar een regionaal actieplan Kracht.wonen Woonclub W13 Andere trekker Onderzoek huisvestingsadviescommissie voor huurders en verhuurders : goed instrument om uithuiszettingen te vermijden ?   Dialoog met de verhuurders op de private huurmarkt : Samenwerkingsmogelijkheden tussen welzijn en private verhuurders + oplossingen voor knelpunten Samenwonen of cohousing niet langer financieel afstraffen Experiment in samenwerking met intergemeentelijke samenwerkingsverbanden Wonen om private leegstand om te zetten in een woningaanbod Bijkomend betaalbaar, geschikt en kwalitatief woonaanbod voor kwetsbare doelgroepen in een publiek –private samenwerking. Preventieve aanpak van uithuiszettingen in de regio uit. : werkbare, transparante en toegankelijke aanpak Het aanbod van begeleiding en ondersteuning bij het wonen bundelen en versterken van het aanbod constructieve en creatieve denktank in functie van toegang tot sociaal huren Werksessies en vorming voor begeleiders wonen –welzijn die mensen kunnen ondersteunen bij het verwerven van een sociale woning Het huren betaalbaarder maken door alle rechten te activeren die de woonkost kunnen verminderen. We maken een checklist “betaalbaar wonen”. Matchen van de vraag en het aanbod wanneer het wonen van mensen acuut in het gedrang is : concept voor een centraal meld- en coördinatiepunt in de regio W13 experimenteert in 1 gemeente. De partners wonen – welzijn werken samen aan oplossingen in situaties waarin de kwaliteit van de woning in het gedrang is Dit gebeurt aan de hand van reële casussen en dit is een leertraject.

Kracht.wonen

Kracht.wonen Waarom ? Wat is kracht.wonen? Voor wie kan kracht.wonen een oplossing bieden? Concrete samenwerking

Kracht.wonen: waarom? Regionaal en sectoroverstijgende samenwerking om tot concrete oplossingen te komen voor mensen met acute woonnoden én zorgnoden Vlotte match (tijdelijke) woningen – begeleiding aan huis Extra ondersteuning indien lokale of reguliere dienst- en hulpverlening onvoldoende is.

Kracht.wonen : wat is het ? Regionaal meldpunt die match maakt tussen vraag en aanbod (woning – begeleiding) indien regulier/lokaal geen oplossing. Regionale pool tijdelijke woningen Flexibele (intersectorale) begeleidingstrajecten ifv zelfstandig wonen én duurzame huisvesting Coördinatie samenwerkingsscenario én link met actieplan wonen

Kracht.wonen: voor wie? Voor personen in knelpuntsituaties van (dreigende) thuisloosheid : Crisissituaties die via het bestaande Regionaal Crisisnetwerk niet opgelost geraken. Situaties van langdurige thuisloosheid en combinatie van problematieken. Bewoners van tijdelijke woningen OCMW waar nood is aan extra intersectorale ondersteuning (via overleg of begeleiding aan huis). Dus : na uitputting van het reguliere aanbod en/of pogingen om het reguliere in gang te zetten zonder oplossingen. Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

Kracht.wonen : Wat is het niet Geen vervanging van het bestaand lokaal en regulier aanbod Geen rechtstreeks meldpunt voor dak- en thuislozen Geen oplossing voor alle personen met een acute woonnood Geen directe oplossing tot duurzame huisvesting

1. Meldpunt : Wie kan aanmelden OCMW’s en CAW Betrokken partners in een situatie binnen het Regionaal Crisisnetwerk, in samenspraak met RCK coördinator Andere diensten in samenspraak met het bevoegd OCMW of CAW specifiek voor welzijnsdiensten : belang van inzet reguliere begeleiding aan huis

1. Meldpunt : hoe aanmelden ? Digitaal aanmelden : beknopte maar duidelijke info nodig : Vraag naar : woning (reguliere begeleiding aan huis is beschikbaar) Ondersteuning (overleg – begeleiding) Woning én ondersteuning (overleg-begeleiding)

1. Meldpunt W13 : Wie ? Werkwijze INHOUDELIJK ADMINISTRATIEF Liesbet Mullie Liesbet Benoit Aicha Oudaha Inhoudelijke screening en beslissing obv digitaal aanmeldingsformulier Binnen 3 werkdagen communicatie naar aanmelder Digitaal meldpunt én dus niet telefonisch Meldpunt mandaat om woning en/of begeleiding toe te wijzen Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

2. Regionale pool tijdelijke woningen Huidige engagementen jaar 1 : 29 woningen Stapsgewijs inzetten Ambitie op termijn : 50 woningen/kamers/studio/appartem.

2. Regionale pool tijdelijke woningen 1 1 2 1 3 3 1 1 1 10 3 2 1

2. Regionale pool tijdelijke woningen : Hoe? Op basis van lokale werkwijze OCMW’s Bij elke toewijzing : lokale afspraken met betrokken cliënt, begeleider en maatschappelijk werker OCMW Beheersfunctie blijft bij OCMW’s = huisbaasfunctie : Beheer van de woning op zich Administratieve en financiële opvolging Afspraken met begeleider en cliënt mbt onderhoud van de woning, ev. overlast,.. Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

2. Toewijzing van een woning : hoe Toewijzing door Meldpunt W13 Meldpunt informeert aanmelder en brengt aanmelder en beheerder OCMW in contact OCMW ontvangt aanmeldingsformulier Aanmelder spreekt af met beheerder OCMW en cliënt ifv opstart Bevoegdheid bij OCMW waar woning gelegen is (bijv. mbt leefloon)

3. Flexibele begeleidingstrajecten ifv zelfstandig wonen Tandembegeleiding OCMW maatschappelijk werker - begeleidende dienst aan huis : nauwe lokale samenwerking ! Ondersteuning aan huis Via reguliere begeleiding van welzijnssectoren (CAW, GGZ, gehandicaptenzorg, jongerenwelzijn,..) Via dedicated team Multidisciplinair (crisis)overleg ifv opstart traject Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

3. Dedicated team (sinds mei 2017) Wim Delabie Lies Vandenbussche Lien Lecluyse Angelo Huyst CAW Zuid-West-Vlaanderen CAW Zuid-West-Vlaanderen Vesta Groep Ubuntu Trekker Wooncoach Wooncoach Wooncoach Stijn Vandommele Geert De Bolle vzw Kompas OCMW Kortrijk Consult Consult Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

3. Dedicated team 3. Dedicated team CAW als trekker van dedicated team Maandelijkse teambesprekingen sinds mei 2017 : Opvolging cliëntsituaties Concrete intersectorale samenwerking met de cliënt : tandembegeleiding Intersectorale uitwisseling Wooncoaches gaan aan huis Terugkoppeling/Verkenning pistes naar reguliere mogelijkheden binnen sectoren (CAW/OCMW/ Gehandicaptenzorg/GGZ/Drughulpverlening) Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

3. Toewijzing begeleiding OFWEL continuering bestaande begeleiding bij de aanmelding OFWEL toewijzing begeleiding dedicated team door Meldpunt Begeleiding wooncoach Tijdelijke inzet wooncoach tot reguliere begeleiding mogelijk is.

4. Traject naar duurzame huisvesting Maximale samenwerking tussen verschillende partijen noodzakelijk !! Lokale afspraken met antennepunten woonclub bij elke cliënt in kracht.wonen. Regio afspraken versnelde toewijzing, lokale toewijzingsreglementen, … Mogelijkheden reguliere welzijnssectoren ? informatiedeling en -uitwisseling rond wonen

5. Coördinatie samenwerkingsscenario kracht.wonen W13 Opvolging en maximale verbinding schakels in het netwerk Open communicatie tussen partners ifv eventuele bijsturing. Opvolging en linken met actieplan toegankelijke woonmarkt Regionale monitoring vraag en beschikbaar aanbod Jaarlijkse rapportage breed veld en RVB W13 Crisisinterventie opvang na de kantooruren en tijdens het weekend Multidisciplinair crisisnetwerk oproep binnen de drie werkdagen creëren van draagvlak en crisistraject Crisistrajectbegeleiding coördinatie en afstemming hulpverleningstraject ondersteuning van de cliënt Voor wie Personen in psychosociale crisis Geen onderdak voor de nacht Verwezen vanuit hulp of dienstverlening Partners crisisinterventie: PZ Vlas, CAW Zuid-West-Vlaanderen, 10 regionale OCMW’s, AZ Groeninge, OLV Lourdes ziekenhuis Waregem, Psychiatrisch Centrum Menen, SVK De Poort Multidisciplinair Crisisoverleg CAW Zuid-West-Vlaanderen, OCMW Kortrijk, Straathoekwerk, Kompas, Groep Ubuntu, Achtkanter, H Familie, Beschut Wonen De Bolster, AZ Groeninge Trajectbegeleiding CAW Zuid-West-Vlaanderen, Groep Ubuntu

Afsluit Uittesten van regionaal samenwerkingsscenario Bijsturing /afstemming indien nodig Belang van open communicatie Gezamenlijke engagementen om hier succes van te maken

Info Vanaf 25 september : Draaiboek en aanmeldingsformulier op website www.welzijn13.be Digitaal aanmelden mogelijk vanaf 25 september 2017 Contact gegevens Liesbet.mullie@welzijn13.be liesbet.benoit@welzijn13.be