Welkom Workshop “leesbevordering in kleine gemeenten”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samengesteld door schoolWise.
Advertisements

Welkom in groep 8.
Workshop Handelingsgericht werken
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator
Bestuurlijke relevantie
OnderwijsServicebus. De OnderwijsServicebus is een mobiele mediatheek ter ondersteuning van het onderwijs in kleine kernen.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Brede school: Spelen in verbondenheid
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Beweeg je buurt 2: een vervolgstudie gericht op het beweeggedrag van kinderen Jolanda Habraken Tranzo, Tilburg University.
Consumptieve functies van dorpen Over de aantrekkelijkheid van (deeltijd)wonen in dorpen Ronald van Leeuwen 10 oktober 2012.
Leren in een ICT - context Aalst 06 juni 2011 – Massemen 07 juni 2011.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
REKENMODEL de Bibliotheek op school PO 10 december 2014
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
SchoolWise Samengesteld door. Programma ● Wat is schoolWise ● Waarom schoolWise ● Hoe werkt schoolWise - Zoeken en vinden - Uitlenen - Mediabeheer ● Starten.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school - vmbo.
Vignet Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter!
Presentatie doelgroep Jeugd Door Rianne Brouwers en Lieke Hoefs.
SAMSAMSAMSAM. SAMENWERKINGSVERBAND FINANCIELE EDUCATIE VOOR JONGEREN VOORTGEZET ONDERWIJS.
Leesbevordering in het VMBO, dat werkt! Samen sterk met.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Vignet Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter!
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Leesplezier in de schoolbibliotheek
Kenniscirkel Caroline Heijer. Programma uur: dbos: hoe pak je het aan, intern en extern? uur: dbos en de zwakke lezer uur:
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Meedoen met de Monitor de Bibliotheek op school Jouw naam.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
De bibliotheek van de toekomst: een brede maatschappelijke organisatie Van uitleencentrum naar… k nooppunt voor kennis, contact en cultuur Commissievergadering.
Informatie avond 2 februari Doelstellingen De redenen voor de drie scholen in Ouderkerk a/d Amstel om dit 5 gelijke dagen model voor te stellen.
Kenniscirkel dBos 11 oktober Beeld tot nu toe – NH ● Open deur voor de kwartiermaker ● Combinatie met regeling cultuureducatie ● Kennisdelen graag.
Bibliotheekbeleid gemeente Nuth Eén gecertificeerde bibliotheek.
SchoolWise. Programma ● wat is schoolWise ● waarom schoolWise ● hoe werkt schoolWise ● zoeken en vinden ● uitlenen ● mediabeheer ● van start met schoolWise:
Raad voor Cultuur Mediawijsheid- de ontwikkeling van nieuw burgerschap Project Media- Educatie Zeeland
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Stichting Lezen: naar een sterke leescultuur Inspiratiedag Kunst van Lezen 13 september 2011.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Bibliotheek van betekenis; bibliotheekbeleid gemeente Borsele
Lein Goudzwaard Leesconsulent Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.
Meten = weten wat levert het op? gaan kinderen echt beter lezen?
Bibliotheek op school in de praktijk Inspiratiedag 5 mei 2015.
Rondleiding met tablets - Bibliotheek Gent Ism Mediaraven - Met steun van provincie Oost- Vlaanderen Doelgroep: 1 ste graad secundair B-stroom Doelstelling:
Resultaten van de Monitor de Bibliotheek op school 2015 School X.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
DE BIBLIOTHEEK EN DE KRACHT VAN LADY GAGA. BIBLIOTHEEK EN VMBO BIBLIOTHEEK ZWAKKE LEZERS 12 TOT 15 SAMENWERKING COLLECTIE PROGRAMMA´S 4you! Dick van der.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Mediawijsheid competentie:
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Duurzaamheid in Gennep
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Mediawijsheid competentie:
Voorlezen geeft je kind een voorsprong
Opstart leernetwerk vaardigheidsontwikkeling
Aura Software: meer dan 25 jaar thuis in schoolbibliotheken
Aura Software: meer dan 25 jaar thuis in schoolmediatheken
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
The making of: Omgevingsvisie
Cijferloos lesgeven bij talen
Transcript van de presentatie:

Welkom Workshop “leesbevordering in kleine gemeenten” donderdag 8 december 2016 Nieuwegein

Agenda: Het landschap in Zeeuws-Vlaanderen Fase 1: de Bibliotheek op School (dBoS) Fase 2: dBoS en/in het netwerk

Het landschap in Zeeuws-Vlaanderen - 3 gemeenten dunbevolkt: 106.000 inwoners 4e grootste stad/dorp/kern < 5.000 inwoners relatief oudere bevolking: gemiddeld > 50 jaar relatief weinig jongeren inwonerkrimp vele kleine kernen meerdere scholen per kleine kern 2010: 77 basisscholen schoolgrootte varieert van 23 tot 230 leerlingen geen hoger onderwijs nauwelijks openbaar vervoer zware bezuinigingen subsidie

Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen Strategische keuzes Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen digitale bibliotheek doelgroepen fysieke interne organisatie

LEZEN en MEDIAWIJSHEID Deze bouwstenen van de thema’s LEZEN & MEDIAWIJSHEID zijn precies die elementen om in de werkwijze van het onderwijs de cyclus van opbrengstgericht werken te realiseren. Het toont inhoud en proces in één oogopslag. Wat betekent samenwerken binnen de Bibliotheek op school voor jouw school? Wat ga jij hiervan merken? Wat gaat er in school gebeuren of veranderen? Waar liggen de kansen? Er komt een actuele en gevarieerde collectie in school, dicht bij de kinderen. Door het invullen van de monitor krijg je zicht op sterkten en zwakten van het huidige leesklimaat in de school en kun je duidelijke doelen stellen en activiteiten vastleggen in het lees- en mediaplan. Leesconsulenten dragen die vanuit de bibliotheek samen met de leescoördinator op school zorg voor stimulering en ondersteuning bij het structureel vrij lezen. De leescoördinator krijgt gerichte scholing en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het leescoördinatoren netwerk, voor het verwerven van kennis en het delen van deskundigheid. Mediacoaches van de bibliotheek bieden ondersteuning bij programma’s voor informatievaardigheden/mediawijsheid voor tenminste de leerlingen in de bovenbouw. Iedereen krijgt toegang tot de digitale Bibliotheek op school, inclusief de catalogus voor de eigen schoolcollectie. Indien mogelijk maak je dit al concreet door het noemen van cijfers of activiteiten. Lees voor een uitgebreidere toelichting de beschrijving van de Bibliotheek op school op www.debibliotheekopschool.nl

Fase 1: de Bibliotheek op School (dBoS) Implementatie de Bibliotheek op school (stap 1) Beantwoording van de “waar-vraag?” Omwille van de objectiviteit: hoe groter de kern; hoe meer bibliotheekwerk. Is er een basisschool in de kern? Heeft de kern een speciale betekenis in de gemeente? Uitlijsten van de kernen naar omvang: (voorbeeld gemeente Sluis)

kern: Oostburg Breskens Aardenburg Sluis IJzendijke Schoondijke Groede Eede Cadzand Hoofdplaat Zuidzande Waterlandkerkje Nieuwvliet Retranchement St. Kruis inwoners: 4.681 4.742 2.393 2.380 2.190 1.496 1.055 869 774 769 574 552 451 372 324 school: ja nee

Implementatie de Bibliotheek op school (stap 2) Maken van beleidskeuzes: Waar bieden we bibliotheekwerk aan? Welk bibliotheekwerk? Wat mag dat kosten? Beantwoording van de “wat-vraag?” aanbod van de bibliotheek: de Bibliotheek op school lees- en mediaplan - collectie monitor - lezen lees- en mediaconsulent - digitaal uitleensysteem Uitgangspunt: hoe groter de school; hoe groter de Bibliotheek op school

Implementatie de Bibliotheek op school (stap 3) kern: Oostburg Breskens Aardenburg Sluis IJzendijke Schoondijke Groede Eede Cadzand Hoofdplaat Zuidzande Waterlandkerkje Nieuwvliet Retranchement St. Kruis inwoners: 4.681 4.742 2.393 2.380 2.190 1.496 1.055 869 774 769 574 552 451 372 324 school: ja nee dBos: vestiging ja nee kosten € nvt

Implementatie de Bibliotheek op school voorbeelden van gerealiseerde projecten: dBos basisschool Hengstdijk; ong. 30 leerlingen

Implementatie de Bibliotheek op school dBos basisschool Biervliet; ong. 100 leerlingen

Implementatie de Bibliotheek op school dBos basisschool Vogelwaarde; ong. 200 leerlingen

Voorbeeld inhoud leesplan: inzet op zowel technisch als begrijpend lezen vrij lezen opnemen in rooster groep 5-8 leest voor aan groep 1-4 leerlingen groep 7 en 8 zijn tutor van groep 5 en 6 ouders komen naar school om voor te lezen de school heeft 3 leescoördinatoren dagelijkse groepsbezoeken naar de bieb boekpromotie-activiteiten kennisconstructie: ook informatieve boeken

samenwerking met de leesconsulent bibliotheek: onderhoud collectie advisering bij moeilijk lezende kinderen afnemen van de leesmonitor leesbevorderingsprojecten boekcollecties rond speciaal thema hoe werkt de catalogus/hoe kan ik zoeken? boekpromotie-activiteiten groepsbezoeken digitale vaardigheden

Resultaat: 96% van de basisscholen in lid van de bibliotheek 94% van alle kinderen is lid van de bibliotheek 50% van de scholen registreren hun uitleningen 40% van de scholen doet mee met de monitor Verdubbeling gebruik collecties Forse uitbreiding leesbevorderingsactiviteiten

Fase 2: dBoS en/in het netwerk Fase 1: nadruk op opstart dBoS Fase 2: nadruk op doorontwikkeling nieuwe inzichten in bepalen omvang/grootte uitbreiding netwerk rondom dBoS

Fase 2: dBoS en/in het netwerk nieuwe inzichten in bepalen omvang/grootte dBoS “omvang/inzet van de lees- en mediaconsulent van de bibliotheek afhankelijk stellen van de omvang van de school” staffel   schoolgrootte: uren lmc/ week <50 ll 1 <100 ll 2 <150 ll 3 <200 ll 4 >200 ll 5 dBoS+ en ++ heeft altijd 5 uur lmc forse uitbreiding van het aantal beschikbare uren LMC voor de gemeente Hulst betekent dit een verdubbeling!

Fase 2: dBoS en/in het netwerk uitbreiding netwerk rondom dBoS van taalontwikkeling naar persoonlijke ontwikkeling kind uitbreiding netwerk rondom dBoS

Fase 2: dBoS en/in het netwerk “Compostella-case” in brede school Sas van Gent netwerk: Bibliotheek Kinderopvang School GGD doel: “kinderen gezonder leren leven” met focus op beweging en voeding

Fase 2: dBoS en/in het netwerk “Compostella-case” in brede school Sas van Gent integrale aanpak: elke dag lopen met stappenteller reisverhalen: steden, geschiedenis en aardrijkskunde informatieve en verhalende boeken winkeliers met ‘gezondheidsschappen’ ouderbetrokkenheid

Fase 2: dBoS en/in het netwerk “Compostella-case” in brede school Sas van Gent resultaat: Kinderen bewegen meer Kinderen leren spelenderwijs/ongedwongen Kinderen lezen spelenderwijs/ongedwongen Kinderen meer bewust van voeding Netwerk kan elkaar beter vinden

Fase 2: dBoS en/in het netwerk “Compostella-case” in brede school Sas van Gent Maar ook: Netwerk kan elkaar beter vinden Netwerk kan ouders beter vinden opvoeding moeilijke gesprekken Netwerk kan andere instanties beter vinden (digi)taalhuis gezondheidszorg

VRAGEN?