Maatschappelijke zorg 2

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De psycho-sociale kant van prostaatkanker
Advertisements

Wat is Pipo+ PIPO (pies en poep) is een polikliniek speciaal voor kinderen vanaf vijf jaar met plas- en/of poepproblemen. De + betekent dat het gaat om.
Trefwoorden: openheid, diagnose, dementie, psycholoog
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
Elke maand buikpijn! Wat is endometriose?.
Anorexia en Boulimia Nervosa
Plasklas.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
E. Verheijen-Bloemer AIOS 3e jaar HOVUmc Juli 2013
Autismespectrumstoornissen
Drugs- en alcoholverslaving
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Rouw bij de patiënt & Rouw bij de dokter
Angst in de palliatieve fase
Werkgroep gezondheidszorg
Somatoforme stoornis Begripsbepaling (achtergrondinformatie):
Zindelijkheid bij jonge kinderen
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
DIGITALE COLLAGE ESTHER
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
Pedagogische interventie PEP-poli
Het Chronisch-vermoeidheidssyndroom
Onderwerpen Prevalentie van dagelijks bedplassen
Kwaliteit van leven en coping bij broers en zussen van kinderen met kanker Tijdschrift voor Kindergeneeskunde Jaargang 71 nr. 3 Iris Willen 1BaoD.
Het begrijpen van eetstoornissen
Hoofdstuk 9: Zindelijk worden en zindelijkheidsstoornissen
De GGZ in de HA praktijk Wat betekent dit voor jou?
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Methodiek: Plancyclus
MS, denken en voelen (Naam org
medisch handboek kindermishandeling
ZINDELIJK ZIJN IS HET IN STAAT ZIJN DE EIGEN NATUURLIJKE BEHOEFTEN TE BEHEERSEN. DEZE BEHOEFTE IS DAN MET NAME DE PRIKKEL DIE IEMAND ERVAART OM ZICH TE.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Week 3 CAT vragen oefenen Dr. U.M.H. Klumpers (cursuscoördinator, psychiater) Psychisch Functioneren 2016.
1 ) PSYCHOSOCIALE HULPVERLENING IN DE PRAKTIJK Holistische mensvisie.
Psychologische begeleiding van patiënten met kanker.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Wat gaan we doen in 2012? We zoeken nieuwe oplossingen. En we vertellen er over.
Ongrepen maakt onbemind Van ergernis naar uitdaging Dr. E.M. van de Putte, kinderarts-sociale pediatrie Cliniclowns 22 april 2016.
Zindelijkheid Vlot op de pot ? 8 oktober 2009 Hilde Theuwissen.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Seksualiteit en kanker
Passend onderwijs.
Hoe stel je de diagnose dementie?
Werken met verslavingsproblematiek. Les 5
Triage Ingangsklacht: urinewegen
Sociaal werk 2 Stoornis/beperkingen
Vallen - een groot probleem
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
RUG-NETWERK regio Heerhugowaard
Gedragsproblemen en stoornissen
Pathologie en ziektebeelden
Taak 4 De centrale rol van de computer
Agressie door honden. Agressie door honden Enkele oorzaken van agressie bij honden Agressie is communicatie voor hond Reactie op prikkel of trigger.
Zindelijkheidspoli zindelijk zijn is het in staat zijn de eigen natuurlijke behoeften te beheersen. Deze behoefte is dan met name de prikkel die iemand.
Slaap-waakstoornissen…
Gedragsproblemen en stoornissen
Intensieve begeleiding
Intensieve begeleiding
Thema 11 Structuur en inactiviteit begeleiden
Groeihormoon-stoornis..
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Transcript van de presentatie:

Maatschappelijke zorg 2 DSM ziekte en stoornissen van cliënten Eliminatiestoornissen en verdieping: diagnose, behandeling en ondersteuning.

Eliminatiestoornissen Enuresis en encopresis zijn voorbeelden van een abnormale ontwikkeling van het kind wat betreft de zindelijkheid. Beide stoornissen hebben te maken met de zindelijkheid van het kind. Enuresis is een andere benaming voor bedplassen. Encopresis is het smeren van de ontlasting op ongeschikte plaatsen, spelen met de ontlasting.

Primair bedplassen komt voor bij: 10 % van de zesjarigen 7 % van de zevenjarigen 5 % van de tienjarigen 3 % van de 12-jarigen 1 % tot 2 % van de 18-jarigen

Eliminatiestoornissen enuresis De officiële benaming voor bedplassen is enuresis. Dit woord is afkomstig uit het Grieks en betekent “ik maak water”. Dit verwijst naar de herhaalde drang urine te laten lopen tijdens de dag of nacht wanneer dit niet veroorzaakt wordt door een fysieke stoornis. Een gebrek aan controle over de blaas wordt over het algemeen niet gediagnosticeerd als enuresis voordat het kind de leeftijd van 5 jaar bereikt heeft.

Oorzaken van enuresis Er is geen definitieve oorzaak aan te wijzen voor het bedplassen, mogelijk is het een samenspel van diverse factoren. In sommige gevallen is het bed plassen te wijten aan een emotionele ontregeling. De meeste psychische klachten die tegelijkertijd met het bedplassen ervaren worden zijn echter eerder gevolg dan oorzaak van het bedplassen. Sommige kinderen met enuresis zijn erg diepe slapers en merken daarom niet dat hun blaas te vol is. Er is echter gebleken dat kinderen tijdens verschillende fasen van de slaap in bed plassen en niet enkel tijdens de diepe slaap. Een biologische verklaring is dat kinderen met enuresis mogelijk te weinig van het antidiuretisch hormoon (ADH) hebben, wat tot een hogere urineproductie kan leiden.

Eliminatiestoornissen encopresis Encopresis is het smeren van de ontlasting op de kleren of andere ongeschikte plaatsen wanneer dit niet het gevolg is van een fysieke stoornis. Je kan het als het ware zien als spelen met de ontlasting. Er zijn twee subtypen encopresis: met en zonder obstipatie (verstopping).

Oorzaak van encopresis… Er is een variëteit aan mogelijke oorzaken van encopresis. Het rectum kan pijnlijk geworden zijn door de verstopping en als gevolg kan het kind de pijn duidelijk proberen te maken door de uitwerpselen op van alles te smeren. Encopresis lijkt meer voor te komen bij kinderen met ontwikkelingsbeperkingen in de structuur en het functioneren van de fysieke en anatomische mechanismen welke benodigd zijn voor darmcontrole.

Casus

Verdieping: diagnose, behandeling en ondersteuning Opdracht. Een diagnose word vrij snel gesteld. Bedenk een voorbeeld van een diagnose die veel gesteld word bij kinderen? Hoe komt dit?

Diagnose Een diagnose word gesteld door een arts. In veel gevallen kan dit een huisarts zijn. Mocht er meer expertise nodig zijn dan verwijst de huisarts het kind door. Bijv psycholoog, orthopedagoog. Deze zijn ook bevoegd om een diagnose te stellen. Opdracht… Hoe wordt de diagnose gesteld?

Behandeling Na de diagnose volgt een behandeling… Stappen plan ziet er vaak als volgt uit: 1 uitleg over de stoornis 2 uitleg over de oorzaak 3 uitleg over het verloop.

Behandeling Er zijn veel verschillende behandelingen afhankelijk van de stoornis: Sociale vaardigheidstraining Cognitieve gedragstherapie Oudertraining Gezinsondersteuning Praktische hulp Schoolinterventie (semi)residentiele behandeling en begeleiding

Opdracht. Kies een behandeling en geef een korte pitch over de behandeling. Wat er in ieder geval in moet is: Voor welke doelgroep, ziektebeeld en hoe werkt de benadeling en waarom werkt ge behandeling bij deze doelgroep/ziektebeeld.

ondersteuning Wij als hulpverlener is onze taak om iemand te ondersteunen. Je schrijft een plan op basis van de behandeling. Rekening houdend met de klacht en de situatie. Geef een voorbeeld van een plan? Maak het zo concreet mogelijk.