De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werken met verslavingsproblematiek. Les 5

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werken met verslavingsproblematiek. Les 5"— Transcript van de presentatie:

1 Werken met verslavingsproblematiek. Les 5
Sociaal werk 2 Werken met verslavingsproblematiek. Les 5

2 Vorige keer. Verslaving Soorten verslaving.. Effecten van verslaving…
Verslavingsfactoren…

3 Vandaag. Begeleiding en ondersteuning…

4 Opdracht van de vorige keer…
Geef een pitch over Detoxificatie Vervangingsbehandelingen Cognitieve gedragstherapie Community Reinforcement approach Zelfhulpgroepen Twaalfstappen Minnesota model E-Health

5 Behandelmethoden… Biologische benadering…
Cognitieve, gedragstherapeutische benadeling… Psychodynamische benadering… Intramurale en ambulante behandeling…

6 Biologische benadering…
Detox is een afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting Omdat een detox heftig en beangstigend kan zijn en omdat goed in de gaten moet worden gehouden hoe het lichaam steeds reageert, is een goede begeleiding erg belangrijk. De detox vindt altijd plaats onder continue medische begeleiding. Daartoe worden gespecialiseerde artsen en speciaal getraind verpleegkundig personeel ingezet. Door de toegepaste medicatie worden de onthoudingsverschijnselen tot een minimum beperkt. De detoxperiode dient tevens ter observatie van de cliënt. De duur van de detoxbehandeling is afhankelijk van de fysieke toestand bij opname en duurt zelden meer dan tien dagen.

7 Cognitieve, gedragstherapeutische benadering…
Cognitieve gedragstherapie (CGt) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld. ABC model(G-Schema’s).

8 Psychodynamische benadering…
De grondlegger is Freud. Hier wordt volstaan met het benoemen van een van de belangrijkste uitgangspunten: De aangeboren driften van een ieder, het zogenaamde continuüm van normaal tot afwijkend gedrag en de rol van het onbewuste individu. Freud legde in zijn tijd ( Hij overleed in 1948) de nadruk op het seksuele aspect, als vertrekpunt van psychische of traumatische problematiek.

9 Psychodynamische benadering 2…
De persoonlijkheid is opgedeeld in het zogenaamde Id( De driften) het Ego en het Superego. Het Ego zou je kunnen zien als een intermediair tussen het Id en het superego. Het superego "corrigeert" het Id, wanneer de driften ontoelaatbaar worden geacht te zijn. Daarmee kan wel een innerlijk conflict in stand worden gehouden. De psychoanalyse heeft weliswaar veel aan waarde verloren. Een psycholoog heeft het eens zo verwoord: om een psychoanalyse vol te kunnen houden het kan jaren duren.

10 Intramurale en ambulante behandeling…
intramuraal betekent binnen de muren. We spreken van intramurale zorg van zorg binnen de muren van een zorginstelling die tenminste 24 aaneengesloten uren duurt. Voorbeelden van intramurale zorg zijn verblijf in een: Instelling Psychiatrische inrichting Residentiële jeugdhulpverlening Verpleeghuis Verzorgingstehuis Ziekenhuis

11 Bij ambulante Bij ambulante zorg gaan zorgverleners voor een behandeling of de begeleiding naar de patiënt toe. Daardoor is geen opname vereist. Het is de tegenhanger van residentiële zorg, waarbij de patiënt in een instelling verblijft.


Download ppt "Werken met verslavingsproblematiek. Les 5"

Verwante presentaties


Ads door Google