De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

E. Verheijen-Bloemer AIOS 3e jaar HOVUmc Juli 2013

Verwante presentaties


Presentatie over: "E. Verheijen-Bloemer AIOS 3e jaar HOVUmc Juli 2013"— Transcript van de presentatie:

1 E. Verheijen-Bloemer AIOS 3e jaar HOVUmc Juli 2013
GGZ nieuwe stijl E. Verheijen-Bloemer AIOS 3e jaar HOVUmc Juli 2013

2 Inleiding GGZ wordt opgesplitst in: Huisartsenzorg incl POH-GGZ
Generalistische basis GGZ Gespecialiseerde GGZ Doel: verschuiving van 2e lijns GGZ-problematiek naar 1e lijn tbv kostenbesparing. Individueel niveau (goedkopere behandeling) Maatschappelijk niveau (o.a. minder ziekteverzuim)

3 Verschuiving in het plan van de minister

4 Hoe werkt het? Patiënt komt bij de huisarts  psychische problematiek  waar is patiënt het beste op zijn plek? Huisartsenzorg incl POH-GGZ Generalistische basis GGZ Gespecialiseerde GGZ Huisarts verwijst indien nodig op basis van een multidimensionaal beeld omgeving (context) van de cliënt de mogelijkheden voor zelfmanagement de impact van de klachten op het dagelijks functioneren

5 Verwijscriteria Verwijzen naar GBGGZ
“In de generalistische Basis GGZ wordt alleen een behandeling gestart als er sprake is van een DSM-benoemde stoornis in combinatie met een gemiddeld tot lage beperking van het functioneren.” Bij het vermoeden van DSM-benoemde stoornis Maar niet bij elke DSM-benoemde stoornis is verwijzing nodig Let op: in GBGGZ wordt de DSM-benoemde stoornis aangetoond, als dit niet wordt aangetoond kan er geen aanspraak worden gemaakt op ZVW-verzekerde zorg (=basispakket).

6 Verwijzing : Verwijzing naar de GGGZ is aan de orde bij
een hoog risico en/of hoge complexiteit bij vermoeden van een DSM-benoemde stoornis. De ‘score’ op andere criteria is in die gevallen niet doorslaggevend. Behandeling door HA + POH GGZ zelf (dus geen verwijzing naar GBGGZ/GGGZ) is aan de orde bij: geen vermoeden van DSM-benoemde stoornis; of vermoeden DSM-benoemde stoornis, maar daarbij is de ernst licht of subklinisch, het risico laag, de complexiteit afwezig en de duur (beloop) van de symptomen beantwoordt (nog) niet aan de criteria uit de richtlijn voor het betreffende ziektebeeld; of stabiele chronische problematiek, niet crisisgevoelig en met een laag risico. In alle andere gevallen ligt verwijzing naar de GBGGZ voor de hand.

7 Zorgzwaarteprodukten
Extra slide ter info

8 TREFWOORDEN: GGZ beleid minister 2013 PP


Download ppt "E. Verheijen-Bloemer AIOS 3e jaar HOVUmc Juli 2013"

Verwante presentaties


Ads door Google