1. Waarom vieren we sinterklaas op 5 december? A.Omdat hij dan jarig is B. Omdat hij toen dood is gegaan C.De dag is zomaar uitgekozen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Advertisements

Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
De beroemdste persoon die er is …
Christophel Columbus.
Kerstviering kleuterbouw
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Beelden storm.
Woorden en tijd.....
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Dag 7 Dag 7 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Hier ben ik dan weer. En hebben jullie al iets in je schoentje gehad? Als je nog niets gehad.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Het ziekenhuisvenster.
Godsdienst 1 1.
De opkomst van het christendom
Gemaakt door: Pauline Botman
Zandkorrels.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Er was eens een oud kasteel midden in een diep en donker bos.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 5 april 2014 “Groot is de Heer, hem komt alle lof toe. In de stad van onze God, op zijn heilige berg …” (Psalm.
Witte wieven Dit verhaal Karlijn, Lori, Sanne, Lisa, Lotte. Betekenis.
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Het verhaal van Pasen.
Evolutie of Schepping Bijbel
Een liefdesgeschiedenis
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Sint-Maarten.
HIJ GAF ZIJN EIGEN ZOON. Tijdens een zondagavond zangdienst in een kerk gaf de dominee het woord aan een oude man, die daar zondag te gast was. De man.
Gemaakt door Laura Bas Julia Renske
DE SPIEGEL.
Buig voor je held! Wie is jouw voorbeeld?.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Welkom Voorganger: Ds. F. Westermann Ouderling van dienst: K. Muis Muziek: Huisband Schriftlezing: Mattheus 26: 69 t/m 75.
‘Mixed up piles’.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien.
Sinterklaas.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Vier prinsessen en een prins
Wanneer is mijn geloof goed genoeg?
Het verhaal van Pasen.
Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met.
Les 16 Stortplaats Wat doe ik hier vandaag?
Schattebout. Schattebout Er is meer tussen hemel en aarde! Ècht wel! Eindeloos bewustzijn bij God. Zo heet dit schilderij. Dat is net zoiets als eeuwig.
Praat met eerbied over God
Johannes 20 : Maria stond te huilen bij het graf van Jezus.
Les 11 Hou van je naaste Wat doe ik hier vandaag?
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
Jezus liep met zijn leerlingen naar een tuin die Getsemane heette.
Handelingen 1: Toen Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen zijn leerlingen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. God zal jullie.
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
Lopen over water n.a.v. Joh. 6:16-21
Goede vrijdag Lucas 23:44-48 uit De Bijbel in Gewone Taal “Om ongeveer twaalf uur ’s middags werd het opeens donker in het hele land. Drie uur lang bleef.
De Pepernotenquiz Groep ..
Peter de Grote een bevlogen tsaar 2 Peter en Rusland.
Geschiedenis van Sinterklaas
het ABC van het evangelie

De geschiedenis van Sint en Piet.
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Woorden en tijd.....
Oost-Vlaanderen (in Oost-Vlaams dialect)
Bij toeval... Het boek Ruth.
Welkom Thema: Op pad… Voorganger: Mevr. L. Winters
Transcript van de presentatie:

1. Waarom vieren we sinterklaas op 5 december? A.Omdat hij dan jarig is B. Omdat hij toen dood is gegaan C.De dag is zomaar uitgekozen

Het goede antwoord is.. B! Sinterklaas is 70 jaar geworden, hij is op 6 december in het jaar 342 overleden. Een heilige als Nicolaas (sinterklaas) heeft iets bijzonders, je viert niet de geboortedag maar de sterfdag. Op deze dat wordt iemand een heilige. De mensen in het oosten vonden dat een dag begon om 6 uur ‘s avonds van de vorige dag. Daarom vieren we op 5 december pakjesavond!

2. Waar komt sinterklaas vandaan? A. Hij is geboren in Spanje B. Hij is geboren in Turkije C. Hij is op een boot geboren

Het goede antwoord is.. B! Nicolaas is waarschijnlijk nooit in Spanje geweest. Hij is geboren in het kleine havenstadje Patara in Turkije (toen nog Klein-Azië). Hij heeft ook in Myra gewoond, een klein plaatsje vlakbij Patara. Hier is hij ook bisschop van geworden.

3. Waarom was Nicolaas zo bijzonder dat we het nu nog vieren? A. Hij was een hele goede gelovige B. Er is veel over hem opgeschreven C. Hij hielp veel mensen die het moeilijk hadden

Het goede antwoord is.. C! Als de oom van Nicolaas overlijdt, wordt hij de nieuwe bisschop. De mensen vinden dit normaal want Nicolaas stond altijd voor iedereen klaar. Hij zei altijd: Alle mensen zijn mijn vrienden. Hij heeft zijn leven heel veel mensen geholpen of zelfs gered.

4. Nicolaas wordt gezien als beschermheilige van de zeelieden A. Waar B. Niet waar

Waar! Op een dag bevinden zich 3 schippers op zee in een storm, hun zeilen zijn kapot en de boot is lek. Ze bidden tot de bisschop en gelijk staat er iemand in hun boot. De storm gaat liggen en ze komen veilig thuis. Ze gaan gelijk naar de kerk en de bisschop blijkt dezelfde man als de man bij hun op de boot eerder.

Nog een wonderverhaal.. Een koopman uit het dorp was zo arm dat hij geen bruidsschat voor zijn dochters kon betalen. Nicolaas hoort dit en helpt hem. Hij wil niet dat iemand het weet en gooit dus 3x een zakje goud naar binnen. Bij de 3e keer ziet de koopman hem, maar hij mag van Nicolaas niks vertellen! Als de dochters ernaar vragen zegt de vader: ‘van een vreemdeling zeker, die verdwaalt was zeker!’

5. De naam goedheiligman komt door dit wonderverhaal A. Waar B. Niet waar

Waar! Vroeger zongen de mensen ´goed heylikman´. Heylik betekende huwelijk. We zingen dus eigenlijk goed huwelijksman. Door hem konden de meisjes trouwen.

6. Nicolaas is beschermheilige van.. A. Jongens, meisjes, studenten, gevangenen, dieven, schippers en zeelieden B. Het huwelijk en zeelieden C. Dieven, gevangenen en studenten

Het antwoord is.. A! Nicolaas zei altijd: ‘Alle mensen zijn mijn vrienden!’ Hij stond dus klaar voor iedereen en hielp ook iedereen.

7. Wat heeft sinterklaas met Spanje te maken? A.Helemaal niks B.Hij wilde er graag een keertje naar toe C. Hij is hier na zijn dood naartoe gebracht

Het goede antwoord is.. C! Toen Nicolaas in de 4e eeuw stierf, werd hij begraven in Myra. Veel mensen kwamen hiernaar toe omdat ze over hem gehoord hadden. Toen er vijandige legers kwamen, hebben zeelieden hem opgegraven en naar Bari gebracht en hem daar opnieuw begraven. Dit hoort nu bij Italië, maar was vroeger van Spanje!

8. Sinterklaas is in Nederland bekend omdat.. A.Sinterklaas is een mengsel van Nicolaas en een Germaanse God (zij woonden in Nederland) B.In Nederland waren een heleboel zeelieden en daarom is hij zo bekend C.Door al de wonderen

Het antwoord is.. A! De Germaanse god heette Wodan, hij zat op een wit paard, had een lange witte baard, een speer in zijn hand en een helm op zijn hoofd. De mensen waren bang voor deze god en legden geschenken neer. Deze werden opgehaald door zijn zoon Oel. Hij keek door de schoorsteen en als er geschenken lagen nam hij ze mee, en gaf hij zaden voor de oogst zodat de mensen verder konden leven.

9. De doe-opdracht! Elk groepje zingt een sinterklaasliedje. Dit mag niet hetzelfde liedje zijn als een ander groepje. Je kunt hier 2 punten mee verdienen!