PEDAGOGISCH PACT IS EEN INITIATIEF VAN Anne-Marie ìn het team ervaringen van Pedagogisch PACT IKC-dag 14 september 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Educatief leiderschap, niet in de klas maar in de schoolorganisatie
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Presentatie IKC Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Borger-Odoorn, Borsele, Delft, Den Helder, Diemen, Dordrecht, Eersel, Eindhoven, Enschede, Gaasterlân-Sleat,
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
Oudere werknemers in het hbo Vervangingsvraag van oudere werknemers Oudere werknemers is de oplossing voor de vervanging van oudere werknemers (Korver.
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Geletterdheid….. Wat is dat?
PDS en WERKPLEKLEREN “OPLEIDEN IN SCHOOL”
Pedagogische Ruggengraat van het CJG
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Hilde Colpin & Jean Pierre Verhaeghe.  Steeds meer niet-traditionele gezinnen  Oorzaak: meestal door echtscheiding  Gevolg: meestal meer problemen.
Kwaliteitszorg als ontsluiter voor professionele ontwikkeling op school Opleiden in School (OiS) (V)SO Start-upconferentie.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Personeel opleiden PDS Professional Development School.
TOM keurmerk Marius Berendse.
Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap!
Uitdagingen in de 21-ste eeuw
LUNTEREN 2014 beleid in praktijk. Wat wil het SWV bereiken? schoolloopbanen hebben geen stagnaties overgangen verlopen soepel arrangementen zijn op maat.
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Voor àlle kinderen ……. IKC en ondersteuningstructuur
vanuit een herstelgerichte visie!
Kansen voor transformatie
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Pedagogische theorieën
WEEK 5 Pedagogische theorieën. Wat gaan we doen Presentatie van de opdracht rondom sensitieve responsiviteit. Power point hoofdstuk 4 kijken en luisteren.
De kracht van positief opvoeden
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
ZORG Kindvolgsysteem De Clercq V. ..
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Kindcentrum De Troubadour samen aan het roer Mirjam Brussée Afdelingsmanager 0-6.
Cliënt in zijn kracht Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13.
‘Het IKC: wat worden kinderen, ouders en medewerkers daar wijzer van?’ Margriet Hofstee, Kinderopvang Zonnekinderen.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
6 september 2012 Heb jij genoeg ruimte om je werk goed te doen? Ans Jansen.
Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Swv Plein mei 2014 Aleid Schipper.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Kindcentra 2020 Pedagogisch PACT
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Resultaatgericht Samenwerken
Unitonderwijs en continurooster
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Ouders en school samen Maart 2016
Leiding geven aan school ontwikkeling
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13
Een visie gebaseerd op feiten en meningen,
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Doubleren.
Startkracht! in de lerarenopleiding
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Doubleren.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Time-out protocol Presentatie 7 maart 2019.
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
De druppel die de emmer doet overlopen
Transcript van de presentatie:

PEDAGOGISCH PACT IS EEN INITIATIEF VAN Anne-Marie ìn het team ervaringen van Pedagogisch PACT IKC-dag 14 september 2016

PEDAGOGISCH PACT IS EEN INITIATIEF VAN Pedagogisch PACT OPDRACHT: Bouwen aan een sterke pedagogische omgeving waarin Alle jonge kinderen samen kunnen opgroeien. Focus op de werkvloer. competenties van de pedagogische professionals. Twee Kernbegrippen INCLUSIE INTERPROFESSIONELE SAMENWERKING

PEDAGOGISCH PACT IS EEN INITIATIEF VAN PACT Stelsel 21st century Skills Professionals Wat hebben jonge kinderen en hun ouders nodig? Bestuur, organisatie / IKC

PACT IS EEN INITIATIEF VAN Inclusie ‘every child has special needs’ Kunnen omgaan met grote diversiteit van kinderen, ouders en collega’s, in een pedagogische klimaat dat ruimte, uitdaging èn steun biedt aan kinderen.

IKC-dag sept 2016

PACT IS EEN INITIATIEF VAN Samen werken in een geïntegreerde pedagogische omgeving

PACT IS EEN INITIATIEF VAN Interprofessionele samenwerking WELKE professionele competenties zijn nodig? HOE realiseren teams interprofessioneel werken? WAT vraagt dit van aansturing, van opleiding, van (gemeentelijk) beleid

PACT IS EEN INITIATIEF VAN Groningen Almere Middelburg Apeldoorn Lent Proeftuinen en Pilotgemeenten PACT Amsterdam Hoorn Eersel

PACT IS EEN INITIATIEF VAN De IKC professional Is vakbekwaam op eigen terrein Kan eigen expertise positief verwoorden en zichtbaar maken Kent en erkent de grenzen daarvan èn Kan over eigen discipline heen kijken Herkent en erkent de meerwaarde van de professie van anderen Kan pedagogische doelen vanuit meerdere perspectieven bezien Heeft een flexibele houding èn Heeft een lerende houding Is bereidheid tot samenwerking met andere disciplines èn Is dienstbaar aan het collectief

PACT IS EEN INITIATIEF VAN De IKC leidinggevende Heeft een brede scope op ontwikkelen en leren van kinderen Heeft afscheid genomen van de solitaire school of kinderopvangonderneming Weet visie te vertalen in organisatie, cultuur van werken, lerende omgeving Is ingevoerd in de brede ontwikkelactiviteiten van het kindcentrum Heeft onderwijskundige, didactische èn pedagogische kennis Heeft financiële-, huisvestings- en bedrijfsmatige kennis Kan multidisciplinair team binden aan visie en uitgangspunten Kan multidisciplinair team aansturen en faciliteren Kan denken en handelen in relatie tot ouders en externe omgeving (stakeholders) Kan eigen functioneren en dat van IKC evalueren en op reflecteren Kan bestuurlijke dekking organiseren

PACT IS EEN INITIATIEF VAN IKC-dag sept 2016 Say YES !

PACT IS EEN INITIATIEF VAN IKC-dag sept Kansen van een IKC -Kenmerken pedagogische praktijk -Casus -Werkprincipes voor inclusie Inclusieve IKC – praktijk

PACT IS EEN INITIATIEF VAN IKC-dag sept 2016

PACT IS EEN INITIATIEF VAN IKC-dag sept 2016 Een pedagogische praktijk met de volgende kenmerken: 1.Gelijkwaardigheid van kinderen in de deelname aan alle sociale en leeractiviteiten 2.Partnerschap tussen thuis, buurt/sociale netwerk en het beroepsmatige opvoedingsmilieu 3.Interdisciplinair samenwerken op de werkvloer vanuit een supportbenadering 4.Ondersteuning gericht op deelname aan en profijt voor de groep in plaats van alleen voor kind met speciale ondersteuningsbehoeften 5.Zeggenschap en zelfregie voor kinderen

PACT IS EEN INITIATIEF VAN IKC-dag sept 2016 Casus: Lieve is een leergierige kleuter van 5 met Down-syndroom. Tijdens de ochtendkring raakt zij na 15 á 20 minuten vermoeid en afgeleid. Dit komt tot uiting doordat zij op de grond gaat liggen en bromgeluiden gaat maken. De betrokken leerkracht, experts en ouders komen bijeen om oplossingen te verzinnen.

PACT IS EEN INITIATIEF VAN IKC-dag sept 2016 Oplossingen vanuit een deficiet benaderingOplossingen vanuit een inclusiebenadering Lieve doet niet mee aan de kring De kring wordt ingekort tot 15 minuten zodat alle kinderen betrokken blijven Lieve mag na 15 minuten een boekje of kleurplaat pakken als zij dat wil Alle kinderen krijgen de keuze om na 15 minuten of de kring te vervolgen, of een boekje of kleurplaat te pakken De onderwijsassistent helpt Lieve om erbij te blijven op de momenten dat het lastig wordt De leerkracht en de onderwijsassistent doen allebei een kleine kring zodat alle kinderen meer aandacht krijgen en aan de beurt komen Lieve mag in dit soort situaties op een matje gaan liggen en krijgt een koptelefoon zodat ze niet hoeft te ‘brommen’ om het rustig te maken in haar hoofd. De klas krijgt een rustig hoekje met een matje of stretcher en genoeg koptelefoons zodat alle kinderen die voelen dat ze overprikkeld raken, op gezette tijden de rust kunnen opzoeken.

PACT IS EEN INITIATIEF VAN Vier werkprincipes 1. Minst gevaarlijke aanname 2. Barrières voor leren en participeren wegnemen en geen nieuwe creëren Wat is de kleinste oorzaak van deze situatie? En het kleinste gevolg? Daar starten! Wat verhindert een positieve deelname / een verbetering? Hoe kunnen we die drempel weghalen?

PACT IS EEN INITIATIEF VAN 3. Design for all 4. Supportbenadering Welke oplossing levert positieve effecten op voor (bijna) alle kinderen? Wat doen om negatieve gevolgen voor andere kinderen te voorkomen? Alles wat in de groep kan, doen we er niet buiten. Alles wat kan door de ped. professional of de ouders te ondersteunen, doen we niet apart met het kind

PACT IS EEN INITIATIEF VAN Meer weten? Projecleiding PACT Anki Duin, Gerdi Meyknecht, IKC-dag sept 2016