Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht UGent.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

De wettelijke regeling van bevoegdheden per
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
De rechten van de patiënt, in het bijzonder de ‘oudere’ patiënt
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Vasa Previa Informatie door de: Vasa Previa Foundation
Sociaal Recht Deel 5.
Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen
Risico’s en gevaren van techniek
Verloskunde Opleidingen Geneeskunde Faculteiten
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
De nieuwe voorschrijvers
Symposium Palliatief Netwerk
door mannelijke artsen van vrouwelijke patiënten
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid Hulpverlener Let op! In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid.
Orde van artsen: naar een grondige hervorming?
Alcohol en druggebruik tijdens de zwangerschap – Opsporing, kortadvies en ondersteuning van zwangere vrouwen Werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening,
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
De ondernemersvolmacht
De klinisch verloskundige Van nu en de nabije toekomst!
Beroepsgeheim van de tandarts
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
Het delegeren van taken in de huisartspraktijk
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Renate Agterhof, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde
Aids. Wat is aids? Acquired Immune Deficiency Syndrome Aids is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (HIV). Hiv tast het afweersysteem.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
GEZONDHEIDSTOEZICHT OP DE WERKNEMERS
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Persoonsgegevens en de Wbp
Preimplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) Marfan syndroom Drs. Guusje de Krom, IVF/PGD arts, MUMC+ Prof. dr. Christine de Die-Smulders, Klinische genetica.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
21 juni 2016 Omgevingsloket online: wijzigingen korte en lange termijn Marleen Koot, Maarten Lindenhovius & Sandhia Hoelas InfoMil RWS Leefomgeving.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
De terugbetaling van verloskundige zorg in de verplichte verzekering 13 september 2012 Universiteit Gent De Verloskunde in beweging.
De aansprakelijkheid van de vroedvrouw Marlies Eggermont 13 september 2012 Verloskunde in beweging.
De rol van het ethisch comité van het ziekenhuis bij knelpunten rond medisch begeleide voortplanting en draagmoederschap Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
De wet op de GGZ - beroepen
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
Aids.
Terecht op de praktijk het blauwe boekje voor de dierenartsassistente
Wet BIG ?.
EUTHANASIE.
Onbedoelde zwangerschap
Draagmoederschap Liesbet Pluym
Wijzigingen in de wet van 22 april 1999 m.b.t. de stagiairs Leon Kerfs
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
Algemene Verordening Gegevensbescherming youtube
Toegang van de zelfstandige vroedvrouw tot de Vlaamse ziekenhuizen
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
Gezondheidsverschillen
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
WET BIG/WgbO Voor opleiding TA 2016.
ASGB-symposium voor de startende arts
Andere zorgverleners in de 1e lijn
VPH Les 1.
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
D&P P1 Organiseren van een activiteit
Andere zorgverleners in de 1e lijn
De erkenning, wie vaart er wel bij?
Transcript van de presentatie:

Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht UGent

Uitgangspunt: de voorbehouden bevoegdheden van artsen Wet Uitoefening Gezondheidszorgberoepen (KB 78) behoudt sommige handelingen (sinds 1967) voor aan beoefenaars van de geneeskunde In beginsel exclusief Strafrechtelijk gesanctioneerd De voorbehouden handelingen zijn niet positief omschreven, maar door de omschrijving van het misdrijf van ‘onwettige uitoefening’

Tot 2006: Algemene (negatieve) omschrijving van geneeskunde Met als uitzondering: de praktijk van de ‘normale bevallingen’ die ook toegelaten was aan vroedvrouwen Beroep van vroedvrouw (als beoefenaar van de geneeskunde met beperkte bevoegdheid) was enkel geregeld bij KB van 1 februari 1991

Sinds wetswijziging 2006 omvat onwettige uitoefening van de geneeskunde (ook): het verrichten door (niet gemachtigde personen) van “elke handeling die tot doel heeft (…) het toezicht uit te oefenen op de zwangerschap, op de bevalling of op het postpartum, alsmede elk ingrijpen dat daarop betrekking heeft” Met als uitzondering de uitoefening van het beroep van vroedvrouw als (autonoom geregeld) gezondheidszorgberoep

Artsen mogen dus alle handelingen in verband met zwangerschap, bevalling en postpartum verrichten Vroedvrouwen zijn gemachtigd om Sommige handelingen autonoom te verrichten Andere handelingen samen met de arts en ‘onder diens verantwoordelijkheid’

Vroedvrouw als autonoom geregeld beroep Vroedvrouw is sinds 2006 niet langer beoefenaar van de geneeskunde met beperkte bevoegdheid maar autonoom gezondheidszorgberoep Geregeld in hoofdstuk Iquater WUG en (in 2007 gewijzigd) KB 1991 Gemachtigd om Acht groepen van handelingen autonoom uit te voeren (21 octiesdecies § 1, 1°) Drie groepen van handelingen samen met de arts uit te voeren (21 octiesdecies § 1, 2°)

Autonome bevoegdheden Diagnose van de zwangerschap Toezicht, zorg en advies tijdens zwangerschap, bevalling en postpartum Verrichten van normale bevallingen en eerste zorg aan pasgeborenen en normale zuigelingen (met omschrijving van ‘normale bevalling’ in KB 1991) Preventieve maatregelen en opsporen van risico’s bij moeder en kind Bij urgentie: de noodzakelijke handelingen in afwachting van medische hulp Gezondheidsvoorlichting Prenatale opvoeding

Bevoegdheden als medewerker van de arts: opvang en behandeling van: Vruchtbaarheidsproblemen Zwangerschappen en bevallingen met verhoogd risico Pasgeborenen in ‘levensbedreigende of bijzondere ziektecondities’

Sommige handelingen zijn uitdrukkelijk verboden aan de vroedvrouw Ondanks omschrijving van autonome (doelgebonden omschreven) ‘activiteiten’ zijn sommige ‘handelingen’ uitdrukkelijk verboden door KB 1991: Kunstmatige dilatie baarmoederhals Gebruik van de verlostang of de zuignap Uitvoeren van verdoving (met bijzondere uitzonderingsregeling) Inwendige kering en extractie (behalve bij acute foetale nood) Manuele extractie van de placenta (behalve bij urgentie) Manuele exploratie van de baarmoeder (behalve bij urgentie) Induceren van een zwangerschapsafbreking

Verhouding arts-vroedvrouw KB 1991 legt bijzondere samenwerkings- en verwijzingsmodaliteiten tussen vroedvrouw en arts op: Ook bij autonoom toezicht op de zwangerschap de vrouw aanzetten om tijdens eerste en derde trimester een medisch onderzoek te ondergaan Bij vaststelling van pathologische tekens tijdens zwangerschap, bevalling of post-partum Beroep doen op een arts Of ‘tot de overbrenging naar een ziekenhuis beslissen’ En ‘de nodige maatregelen nemen’ (‘in afwachting van deskundige medische hulp’)

Vragen ?