Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GEDEELD BEROEPSGEHEIM
Advertisements

relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Christophe Caliman Federaal magistraat.
1.Voorstelling dienst slachtofferonthaal
Beroepsgeheim op de SEH
INTERNERING Joris Casselman
Sociaal Recht Deel 5.
Rechtshandelingen van de Unie
Studiedag Maatschappelijke Noodzaak
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Tom Goosen Directeur Justitiehuis Turnhout
Beroepsgeheim in de integrale jeugdhulp
De rol van politie en parket bij ouderenmisbehandeling
GEHEIMHOUDING VERPLICHT?
Juridisch kader Visie van Kind en Gezin Tips voor de praktijk
Beroepsgeheim, rechten van de patiënt en CLB
Beroepsgeheim We zwijgen erover Antwerpen 14 oktober 2008.
Mensenhandel: achtergronden en aanpak
Toepassingsgebied van het beroepsgeheim
Aangifteplicht en schuldig verzuim F. Hutsebaut
Homofobie: Tendezen, meldgedrag en uitdagingen
Beroepsgeheim Kris Stas.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Beroepsgeheim van de tandarts
DE DIENST VOOR GENEESKUNDIGE EVALUATIE EN CONTROLE
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
Hfdst. 9 De strafbepaling
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Prof. Dr. T. Vander Beken.
Strafuitsluitingsgronden
Ambtsgeheim & Beroepsgeheim
Vrouwelijke genitale verminking
“Als de grens bereikt is ,,,” Ouderenmis(be)handeling en parketmelding
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
Christophe Lemmens Advocaat Gastprofessor UAntwerpen De Wet Medische Ongevallen: ziekenhuisinfecties, informed.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
HIV en disclosure ”Mag ik het zeggen?” Nick van Gelder Vorser Medisch Recht UA Advocaat Monard-D’Hulst.
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
BEROEPSGEHEIM, medisch dossier-sociaal dossier. Heden en nabije toekomst Prof. Dr. H.Nys.
Juridische aspecten van ehealth 19 maart 2016 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Meisjesbesnijdenis: beleid en vervolging Netwerkcongres meisjesbesnijdenis GGD Naam spreker: Anoek Voermans Datum:22 november 2011.
- Filip Dewallens - Beslissingen op kritieke diensten door vertegenwoordigers van minderjarigen en feitelijk onbekwamen.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Jeugdbeschermingskader
‘t Zitemzo… ‘t Zitemzo… met het beroepsgeheim: met het beroepsgeheim: Wanneer het beroepsgeheim doorbreken? Wat kan? Wat moet? Beroepsgeheim - KRW - 23/05/'16.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
INTRAFAMILIAAL GEWELD Aanpak en visie van het parket
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
RISICOMANAGEMENT BIJ PARTNERGEWELD De actieradius van het parket
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
De sociaal-maatschappelijke dimensie
COL 4/2006 – herziene versie van 12/10/2015 Gemeenschappelijke omzendbrief van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-generaal betreffende.
Strafuitsluitingsgronden
Waar gaan we heen? Reizen met een terroristisch oogmerk
Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie & Mensenhandel
Wegenkaart Agnes Verbruggen.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 BK Lesweek 4
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Beroepsgeheim en breed onthaal
studiedag 26 oktober 2018 agressie in de zorg
Transcript van de presentatie:

Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx

1.Systematiek Artikel 458 Strafwetboek: Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd, en deze bekendmaken buiten het geval dat zij geroepen worden om in rechte of voor een parlementaire onderzoekscommissie getuigenis af te leggen en buiten het geval dat de wet hen verplicht die geheimen bekend te maken, worden gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van honderd euro tot vijfhonderd euro.

Constitutieve elementen: er is een bekendmaking gebeurd; de inhoud van deze bekendmaking betrof een geheim. de dader is een persoon die door zijn staat of door zijn beroep tot geheimhouding is gehouden; deze bekendmaking werd opzettelijk gepleegd.

Wettelijke uitzonderingen: getuigenis in rechte; wettelijke verplichting tot bekendmaking (bv. aangifte van geboorte, overlijden,…).

2. Het ‘gedeeld beroepsgeheim’ géén afzonderlijk juridisch begrip ontstaan uit noodzaak van deling van medische informatie in het kader van de sociale zekerheid in wezen niet meer dan normale toepassing van het beroepsgeheim, in het belang van de patiënt Cass. 13 maart 2012 (Fortis): “Hij die tot het beroepsgeheim is gehouden, overtreedt artikel 458 Strafwetboek niet indien hij onder het beroepsgeheim vallende informatie meedeelt aan anderen die optreden met eenzelfde doelstelling en ten aanzien van dezelfde opdrachtgever en die mededeling bovendien noodzakelijk en pertinent is voor de opdracht van de geheimhouder.”

3. Getuigenis in rechte voor een rechtbank, hof, onderzoeksrechter niet: voor procureur des Konings, politie,… geheimhouder moet ingaan op oproeping, maar beslist daarna ‘in eer en geweten’ toetsing door de rechtbank: wordt het beroepsgeheim niet van zijn doel afgewend? toepassing in het belang van de patiënt!

4. De noodtoestand Cass. 13 mei 1987: “De noodtoestand waarop een wegens schending van het beroepsgeheim vervolgd persoon zich beroept mag niet uitgesloten worden wanneer die persoon, gelet op de respectieve waarde van de tegen elkaar indruisende plichten en gelet op het bestaan van een ernstig en dreigend gevaar voor anderen, redenen had om te oordelen dat hem ter vrijwaring van een hoger belang dat hij verplicht of gerechtigd was voor alle andere te beschermen, geen andere weg openstond dan het beroepsgeheim te schenden.”`

Toepassing: ‘ernstig’ en ‘dreigend’ gevaar maakt mogelijk om verschillende waarden / ‘rechten’ met elkaar af te wegen opent deur tot mogelijkheid tot aangifte aan politie / parket, niet verplichting! N.B.: schuldig hulpverzuim is strafbaar Cass. 9 februari 1988: “Hoewel art. 458 Strafwetboek, behalve als er een rechtvaardigingsgrond bestaat, de geneesheer verbiedt door het beroepsgeheim gedekte feiten bekend te maken die aanleiding kunnen geven tot strafvervolging ten laste van de patiënt, geldt dat verbod nochtans niet voor feiten waarvan de patiënt het slachtoffer is geweest.”

Artikel 458bis van het Strafwetboek: Eenieder, die uit hoofde van zijn staat of beroep houder is van geheimen en hierdoor kennis heeft van een misdrijf zoals omschreven in de artikelen 372 tot 377, 377quater, 392 tot 394, 396 tot 405ter, 409, 423, 425 en 426, gepleegd op een minderjarige of op een persoon die kwetsbaar is ten gevolge van zijn leeftijd, zwangerschap, partnergeweld, een ziekte dan wel een lichamelijk of geestelijk gebrek of onvolwaardigheid kan, onverminderd de verplichtingen hem opgelegd door artikel 422bis, het misdrijf ter kennis brengen van de procureur des Konings, hetzij wanneer er een ernstig en dreigend gevaar bestaat voor de fysieke of psychische integriteit van de minderjarige of de bedoelde kwetsbare persoon en hij deze integriteit niet zelf of met hulp van anderen kan beschermen, hetzij wanneer er aanwijzingen zijn van een gewichtig en reëel gevaar dat andere minderjarigen of bedoelde kwetsbare personen het slachtoffer worden van de in voormelde artikelen bedoelde misdrijven en hij deze integriteit niet zelf of met hulp van anderen kan beschermen.

– de artt. 372 tot 377 Sw.: aanranding van de eerbaarheid en verkrachting – art. 377quater: door middel van de informatie– en communicatietechnologie aan een minderjarige beneden de volle leeftijd van zestien jaar een voorstel doet tot ontmoeting met het oogmerk tot plegen van aanranding van de eerbaarheid, verkrachting, prostitutie of openbare zedenschennis, door een meerderjarige – de artt. 392 tot 394 Sw.: doodslag en moord – de artt. 396 tot 405ter Sw.: kindermoord, vergiftiging en opzettelijke slagen en verwondingen – art. 409 Sw.: verminking van de genitaliën van een persoon van het vrouwelijk geslacht – de artt. 423, 425 en 426 Sw.: verlaten of in behoeftige toestand achterlaten van kinderen of onbekwamen, of hen voedsel of verzorging onthouden.