Presentatie Kennismaking met COC Limburg en LHBT-beleid Gerrit-Jan Meulenbeld voorzitter 25 januari 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
project Bijzondere vriendschappen
Advertisements

ONTMOETING ZET JE OP WEG OKTOBERCAMPAGNE 2012 ontmoeting  dialoog  solidariteit.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Try-out Ontbijt van de kast naar de keukentafel TRY OUT.
Een wereld van verschil Seksuele gezondheid van LHBT’s in Nederland 2013 Dr. Hanneke de Graaf #LHBT.
Opbouw Wat is Rotaract Organisatie Praktijk Commissies Afsluiting Rotaract met elkaar, voor elkaar! ROTARACTROTARACT.
Homofobe agressie Regenbooghuis Brussel. Overzicht 1.Definities en perceptie homofobe agressie 2.Ondernomen initiatieven 3.Aanbevelingen preventiebeleid.
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
Voor alle kinderen betaalbare en toegankelijke dagarrangementen woensdag 12 september D&C Amsterdam Antoinette Kat.
Een bestuurslid of vrijwilliger binnen uw vereniging heeft meegedaan aan de training “in veilige handen”. De training is een landelijk project op initiatief.
 Actuele vragen  Help, ben ik homo?  Coming out  Happy homo?  Uit de kast op het werk?  Schelden doet pijn.
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Podium voor de kunst van het prettig ouder worden en relativeren
De Week van de seksuele diversiteit ILS HAN 20 tot 24 april 2015.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
PESTEN JULIANASCHOOL.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
Jur Verbeek Riet van Loon 25 juni Wat verstaan we onder woonoverlast? verbaal geweld burenruzie harde muziek drugsoverlast pesterijen ongepast.
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek
Jur Verbeek Riet van Loon 25 oktober Wat verstaan we onder woonoverlast? verbaal geweld burenruzie harde muziek drugsoverlast treiteren ongepast.
Jongeren en de digitale wereld. Halt Halt levert een bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit door middel van: De Halt-straf. Voorlichtingen.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Thea van Vulpen Lou Ritzen Clem Bongers Ambassadeurs roze50+ Bijscholingsochtend SBOG Vrijwillige ouderenadviseurs “Seksuele diversiteit” 5 april 2016.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
Politie op school? Denk aan je imago! Samenwerking tussen school en politie Nancy Vos – Politie Brabant-Noord Geert Jan den Brok - vervanger.
JAN PIETER HEIJE Cheyenne Cubuk & Erwin Duits. ● VOBC, LVB behandelcentra in Nederland ● Pluryn  Hietveld, Beele, Hoenderloo Groep, JOBSTAP, Werkenrode,
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
De verandering van Zorg en Welzijn Presentatie voor stadsbijeenkomst Zorg en Welzijn 6 oktober 2015.
Preventie grensoverschrijdend gedrag Twello 22 maart 2016 Roel Petter Vertrouwenspunt Sport.
Doel 4 NACL: Minder jongeren roken ALV 10 januari 2014.
OP AVONTUUR JEUGDUITWISSELING KORTE DUUR KOSTEN Je neemt contact op met de locale club of het district voor de specifieke details. Over het algemeen zal.
Kennisatelier Zelf Doen 24 januari 2012 – Meppel WELKOM!
Onderwijs Zorg Combinaties “Jeugdhulp op school?!”
Kenia: de kerk aan het werk in sloppenwijken. In deze landen werkt Tear via de lokale kerk.
Bespreekbaar maken homoseksualiteit Turkse gemeenschap Inspraak Orgaan Turken Jale Simsek.
Opvoeden met respect Opgroeien met liefde GGD Amsterdam 5 januari 2011 Jale Simsek.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Dementievriendelijk Rotterdam Paul den Daas, voorzitter afdeling Rotterdam e.o. Rotterdam, 22 september 2016.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Seksuele diversiteit.
Oudertevredenheidsonderzoek:
Workshop vluchtelingenkinderen en JGGZ
LVB & jongeren met een migratieachtergrond
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Gezondheid & Groen Noordwijk – 22 november 2016 Arthur Hilgersom.
Blok 4 Helemaal vrij? Deelvraag:
Vluchtelingen en asielzoekers
Alliantie GenderDiversiteit
Zelfmoord, praat erover!
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Jongeren en seks Plaatje.
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Voor Mekaar Ouderen in Beeld Eenzaamheid de deur uit
Spreken en gesprekken 2.2 en 2.3 Schrijven 1.5 en 1.6 Grammatica 3.3
Agenda: Kennismaken met Team Jeugd: mogelijkheden en verwachtingen 2. Vragen over het Wraparound Care Model 3. Casuïstiek.
Blok 4 Helemaal vrij? Deelvraag:
Wie zijn wij en wat doen we?
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Welkom w.
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Implementatie Code Goed Gedrag COC …2017
Jean dobri, ahlam wa sahlam
Steun landloze arbeiders in Pakistan
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Vormingsvraagstuk HAVO ~ Deel 2 ~ H12.
Vier het Leven 2019.
Transcript van de presentatie:

Presentatie Kennismaking met COC Limburg en LHBT-beleid Gerrit-Jan Meulenbeld voorzitter 25 januari 2016

Wat is COC?  Het COC staat oorspronkelijk voor Cultuur & Ontspannings Centrum; opgericht in  COC was een schuilnaam, want homoseksualiteit zat nog helemaal in de taboesfeer;  Nu landelijke belangenorganisatie voor lhbt’s met 18 afdelingen waaronder Limburg.  COC heeft als missie het denken en handelen m.b.t. lhbt’s in gunstige zin te beïnvloeden en een veilige omgeving te creëeren voor groepen die er extra behoefte aan hebben.

Nog nodig? Want homo’s en lesbiennes kunnen toch trouwen? 91% van de Nederlandse bevolking onderschrijft de stelling dat homoseksuelen vrij zijn om hun leven te leiden zoals ze willen. We vinden lhbt’ers op invloedrijke posities in de samenleving. Allemaal waar, maar een aantal groepen ondervindt nog serieuze problemen.

Jongeren  De helft van de scholieren denkt dat je op school beter niet voor je homoseksualiteit kunt uitkomen;  De helft van alle scholieren heeft moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit;  Zelfmoordcijfers liggen onder homojongeren tot vijf keer hoger dan onder heterojongeren;

Wat doet COC voor jongeren?  Het COC steunt jongeren die zich inzetten voor acceptatie van lhbt’s. Met Gay- Straight Alliances (GSA’s) waarin hetero- en homoleerlingen samenwerken aan een vriendelijker school met een tolerante sfeer.  Het COC geeft voorlichting op (bijna) alle scholen in het Voortgezet Onderwijs in Limburg ! Bijna 600 op jaarbasis!

Vervolg jongeren  De Jong & Out community biedt jongeren tot 18 jaar de mogelijkheid elkaar te ontmoeten; maandelijkse bijeenkomsten.  ExpresZo jongeren groep jaar, is de COC/lhbt Jongerenorganisatie.

Ouderen  Relatief veel oudere LHBT’s hebben last van eenzaamheid, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben waarop ze kunnen terugvallen;  In ouderenzorginstellingen zijn LHBT’s vaak onzichtbaar, is homo- en transseksualiteit onbespreekbaar, vinden pesterijen plaats en gaan mensen soms zelfs terug de kast in.

Wat doet COC voor ouderen?  Het COC ondersteunt mensen die zich inzetten voor een betere leefsituatie, een goede psychische en fysieke gezondheid en het welzijn van roze 50-plussers;  Door:  Roze Plussers bijeenkomsten  Roze Maatjes project  Roze Loper! activiteiten in verzorgingstehuizen in Maastricht

sozo  LVB: IQ 50 – 85  Beperkt sociaal aanpassingsvermogen  Bijkomende problematiek: lhbt!  Niet zichtbaar in instelling  Problemen in sociale context / leerproblemen / psychiatrische problemen

Wat doet SOZO?  - maandelijkse bijeenkomsten  - trainingen / info bijeenkomsten in instellingen voor verzorgend personeel  Zichtbaarheid vergroten

lhbt Asielzoekers  Hoewel lhbt’s in veel landen te maken krijgen met discriminatie en ongelijke behandeling, is de situatie in bepaalde delen van de wereld uitzonderlijk ernstig;  lhbt’s worden geconfronteerd met het neerslaan van pride-bijeenkomsten, haat, vervolging, verkrachting, moord, de doodstraf en andere schendingen van mensenrechten.

Vervolg internationaal  Homoseksualiteit of homoseksuele handelingen zijn strafbaar in 78 landen, in 7 landen staat er zelfs de doodstraf op;  Verspreiding van het HIV-virus is tien keer groter in landen waar homoseksualiteit strafbaar is;  Jaarlijks worden wereldwijd meer dan tweehonderd transgenders vermoord om hun identiteit.

Wat doet COC Limburg voor asielzoekers?  Cocktail project:  Maatjes project: biedt een maatje/buddy aan  Organiseert maandelijks veilige bijeenkomsten  Traint medewerkers van AZC en geeft daar voorlichtingen.

Biculturele lhbt’s  Veel lhbt’s in ons land hebben met twee culturen te maken: die van Nederland, maar ook die van hun vaderland of die van hun ouders.  Zij hebben meer problemen om zichzelf te accepteren, laat staan uit de kast te komen voor hun familie en omgeving.  Verstoting uit de familie en/of eerwraak zijn geen uitzonderingen

Wat doet COC Limburg voor bi-culturele lhbt’s?  We starten een nieuwe community voor hen waarin we in een veilige omgeving werken aan zelfacceptatie en empowerment.  Door het uitwisselen van ervaringen en het opdoen van meer sociale contacten.  We leren van de landelijke COC-community Respect2Love.  We zetten o.a. streetteams in om de biculturele lhbt’s in Limburg te vinden.

Transgenders  Hoge psychische nood: percentages eenzaamheid, suïcide en arbeidson- geschiktheid veel hoger dan gemiddelde Nederlander  Vaak ook op jonge leeftijd psychische problemen  Gezins- en familieleden kunnen het zwaar hebben en weten niet hoe hiermee om te gaan

Wat doet COC voor transgenders?  Maandelijkse bijeenkomsten voor transgenders in Maastricht in het kader van zelfhulp.  Voorlichtingen op scholen  Digitaal platform voor kennis en informatie uitwisseling  Publieke activiteiten ontplooien die zichtbaarheid, inzicht en acceptatie vergroten

Veiligheid  Zeven van de tien lhbt’s krijgen te maken met discriminerend geweld (verbaal en fysiek);  Lesbische en biseksuele vrouwen krijgen te maken met belediging, bedreiging, openlijke geweldpleging, zware mishandeling, vernieling, stalking, poging tot doodslag, aanranding, verkrachting en aanhoudende pesterijen;

Vervolg veiligheid  60 procent van de lhbt’s past haar/zijn gedrag aan om negatieve reacties te voorkomen;  Slechts 15 procent van de lhbt’s die te maken krijgen met discriminerend geweld doet daarvan aangifte.

Wat doet COC voor een betere veiligheid?  COC heeft korte lijnen met politie en OM zodat problemen rond veiligheid snel gesignaleerd en aangepakt kunnen worden;  Werkt nadrukkelijk aan meer zichtbaarheid (verschillende dagen) en kennisoverdracht (voorlichting).