Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is de vee-industrie?
Advertisements

Vraag 1: Welke dieren leven in de Nederlandse vee-industrie?
VOEDING Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? 2012.
Kenmerken van Keurmerken
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Machtige heren, halfvrije boeren
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Thema 2: Voeding en Vertering
Wat doet onze school voor het milieu ???
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
De voedsel en kracht quiz
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
College 3 Consumentengedrag Opwaarts mobielen
Wat voedt jou deel 1..
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
The BARF trend; advantages, drawbacks and risks. Biologically Appropriate Raw Foods Or Bones And Raw Food Artikel uit Focus van Royal Canine.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Bukur Biskota Het voedsel van de toekomst. Bart Bolink, Luc Italiaander, Loes Pastoor, Marloes Bongaarts, Veroniek Kersten en Britt Ruumpol.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Wij hebben een infographic gemaakt om de mensen bewust te maken van hoeveel Co2 uitstoot er in hun eten zit. Deze kunnen we bijv. flyeren. Wij hebben.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
Een toekomstige stad onder water
Diabetes.
Visieontwikkeling.
Groen op je bord.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Groen op je bord.
Voeding alimentación Door Geerte Plas.
BLOKBOEK NATUUR 7 LES 5 - PLANTEN.
3. Dus zonder probleem, heb je geen ideeën?
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Gezonde voeding.
De Israëlieten reizen door de woestijn. Het is droog en warm.
Smakelijk ! Slaapwel !.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Factsheet Voedingscentrum
Annick, Amber, Ilsa en Melanie
Political Communication & Journalism
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Leverancier van de Schijf van Vijf
Vragen over de film ‘Dier en Industrie’
Diabetes.
De actieve voedingsdriehoek
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Lezing Stichting Kind en Voeding
Opdracht product-PP Maak een PowerPoint over een product naar keuzen.
Eetmeter Eetgedrag. Lessenserie: Voeding – mbo 2 Vak: burgerschap 2 Lesuren: Eetmeter Eetgedrag Staat dit in de Schijf?
Kenia voeding . Maarten & Floor.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?

Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje vlees  Er is veel veranderd in 100 jaar tijd  Het aanbod qua eten is enorm  Alleen al wat betreft multiculturele voeding  In de jaren ‘50 kwam de Chinees..  Maar nu eten we Italiaans, Surinaams, Japans, Turks, Marokkaans.. Noem het maar op

Voedingspatroon  Ook ons voedingspatroon is veranderd  Je merkt misschien aan je bewoners dat ze gewend zijn ‘s middags warm te eten  Nu is de gewoonte dat we ‘s avonds warm eten, al doen veel boeren het nog steeds andersom  Er is in onze samenleving een snackcultuur ontstaan; we eten tegenwoordig veel, zoet en zout  In sommige culturen wordt 2x per dag warm gegeten, of een glaasje wijn bij de middaglunch gedronken  In Nederland hebben wij een broodcultuur

Wat weet je van alternatief voedsel?

Daar wordt ook wel onder verstaan:  Op een andere manier, of ander voedsel eten, dan globaal de gewoonte is  Denk aan vegetariërs, veganisten, mensen die alleen biologisch willen eten, of eten volgens bepaalde voorschriften (bijvoorbeeld de Voedselzandloper, de laatste rage)

Vegetarisch  Vegetariërs eten geen vis of vlees. Soms uit idealistische overwegingen, omdat zij het niet eens zijn met de manier waarop vlees en vis geproduceerd worden  Maar soms ook omdat zij geen dieren willen eten, of het niet lekker vinden

Veganistisch  Veganisten gebruiken geen enkel dierlijk product, dus ook geen eieren en melk, of leren schoenen  Dit doen zij uit idealistische overwegingen  Sommige veganisten eten alleen rauw ongekookt voedsel  Bij dit dieet ontstaat er vaak een tekort aan voedingsstoffen

Biologisch  Biologisch voedsel wordt op een manier geproduceerd die zo min mogelijk belastend is voor het milieu  Om het Europees biologisch keurmerk te krijgen zijn er eisen:  Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.  Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.  Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.bestrijdingsmiddelen  Er is geen kunstmest gebruikt.  Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.vlees

Speciale diëten  Speciale diëten; om af te vallen, of om gezonder te eten, of om een ziekte te bestrijden  Denk aan Sonja Bakker (energiebeperkt), Montignac (geen koolhydraten), Voedselzandloper (minder koolhydraten, veel eiwitten en havermout), Moerman (dieet om kanker te bestrijden, erg omstreden)