18-/18+ of transitiepsychiatrie? Ambities ggz: pleidooi voor een levensloopbenadering Adolescentie is de psychologische ontwikkeling van de jongere naar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Advertisements

Algemene feedback bij strategieën vanuit sectoren Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 23 november 2006.
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Acculturatieproblemen
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Syndroom van Gilles de la Tourette in de DSM-IV
Opvoedingsondersteuning & de rol van JGZ
De patiënt met Schizofrenie bij de huisarts
Datum Naam school Naam presentator
Vroegtijdige Schoolverlaten
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Samen werken aan ziekteverzuimbegeleiding
Het blijft toch je vader of moeder?! Lucia Tielen, 29 maart 2007 Portret van een jongere Kenmerken Behoeften, wensen Systematische aanpak.
KINDEREN MET EEN BEPERKING
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Participatie in de praktijk
Kom in actie tegen eenzaamheid!
Perspectief van de cliënt
Herstelondersteunende zorg en presentie
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Toegang Jeugdhulp Zutphen
Omgaan met de gevolgen van trombose
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Chronische ziekte en lichamelijke handicap – M. Elich en G. Sinnema
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Landelijk Platform GGz Digitale Zorg vanuit gebruikersperspectief Ambassadeurs Digitale Zorg & Marieke Haitsma (Landelijk Platform GGz)
Hermine Callewaert. Over het algemeen jongens Etniciteit verschilt per type en aard van de jeugdgroep Activiteit verschilt per type en aard van de jeugdgroep.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Belang van etnische achtergrond in de geestelijke gezondheiszorg Flor Pyfferoen.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Hervorming langdurige zorg: AWBZ en Jeugdwet drs. Aaltje Hartholt-Hofstee, Directie Langdurige Zorg. 21 juni 2013.
Platform Internethulpverlening AMW De Bascule, 10 maart mei 2011.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
© Karakter |pagina 1 Kinder- en jeugdpsychiatrie Mw. Irene Koopman Kinder- en jeugdpsychiater Clustermanager Behandelzaken Gelderland.
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
Van Ziekte & Zorg naar Gezondheid & Gedrag naar Mens & Maatschappij in de huisartsenvoorziening donderdag 26 mei 2016 NVAG (mini)symposium / VAGZ Wesley.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Prognostische factoren van chronische buikpijn bij kinderen in de eerste lijn
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Participatiebijeenkomst Donderdag 23 februari 2017
Visie op duurzame gezondheid en zorg in de regio in 5 uitgangspunten
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
Depressieve leerlingen op het voortgezet onderwijs
Er zijn kinderen in het spel
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Taken JGZ preventie/voorlichting vroegsignalering ondersteunen, begeleiden, behandelen verwijzen nazorg Dit is een volledig lijstje van de taken van de.
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Depressie bij kinderen en adolescenten
ETHIEK/ kwaliteitszorg
Ontwikkeling van de adolescent Identiteitsontwikkeling
Van thuiszitter naar werknemer
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
15 januari 2019 Tineke Vos, psychiater
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Transcript van de presentatie:

18-/18+ of transitiepsychiatrie? Ambities ggz: pleidooi voor een levensloopbenadering Adolescentie is de psychologische ontwikkeling van de jongere naar volwassenheid. Deze fase beslaat grofweg de periode van jaar. De psychische ontwikkeling heeft een grote impact op de identiteitsontwikkeling en daarmee op hoe taakvolwassen iemand wordt om het leven op alle gebieden aan te kunnen. 18 jaar = meerderjarig meerderjarig ≠ volwassen

75% van de psychische aandoeningen ontstaat voor 25 jaar (Kessler et al, 2005) 2

18-/18+ : zwak waar de keten sterk moet zijn 3 Risicofactoren: o Het hebben van een ouder met een psychiatrische stoornis (nb: kindcheck, KOPP/KVO) o Een slechte tot matig slechte relatie tussen opvoeders o Verzuim / dreigende schooluitval o Druggebruik op jonge leeftijd Hoge ziektelast & tegelijkertijd onvoldoende (h)erkenning Ongeveer 5% van adolescenten heeft zorg nodig, ca. 2,5% is in zorg Oorzaken: o Problemen van adolescenten worden niet herkend en gelabeld als psychische / psychiatrische symptomen o Jongeren willen zich niet identificeren met ziekte (dit geldt ook in de somatische zorg) o Vanaf midden-adolescentie (15-16 jr) onttrekken jongeren zich aan de zorg o Niet bereiken jongeren van allochtone afkomst o Schotten tussen (jeugd)ggz en ketenpartners o Eigen risico zorgverzekeringswet bij 18e verjaardag o Aansluiting naar volwassenen-ggz vaak moeizaam Gevolg: o Ze komen weer in aanraking met de ggz als de problemen fors zijn

Agenda transitiepsychiatrie Preventie en vroegsignalering Uitval van zorg verminderen Continuiteit van zorg i.p.v. uitval bij 18 jaar Samenwerking jeugdggz en volwassenenggz Samenwerking met sociaal domein (school, werk, veiligheid) Richten op ontwikkeling, positieve gezondheid naast klachten en symptomen Versterking gezins- en systeembenadering Toegankelijkheid, laagdrempeligheid Flexibiliteit Dit vraagt om samenwerking, visie en improvisatieruimte op de grenzen van stelsels 4

Wat willen jongeren? (NJR, 2016) Zie Onderzoek jongeren over psychische gezondheid – aanbevelingen Stigma/taboe bestrijden door voorlichting en online platforms Eigen wensen en grenzen: jongeren betrekken in hun eigen behandeling en toekomstplannen Maatwerk en samenwerking om mogelijkheden te creëren binnen het onderwijs wanneer jongeren vastlopen vanwege psychische problemen Begrip door vertrouwenspersonen in nazorg: ervaringsdeskundigen in wijkteams en laagdrempelige inloopfaciliteiten Bestrijden van onwetendheid en onbegrip binnen het onderwijs over GGZ door informatie en voorlichting Eerst goed kennismaken en niet bang hoeven zijn om meteen doorverwezen te worden, soms zijn een paar gesprekken voldoende. Een vast gezicht aangevuld met digitale mogelijkheden (appen, chatten enz.) Ruimere openingstijden en inloopmogelijkheden Alle aspecten van het leven die hen bezighoudt kunnen bespreken: “Mijn stoornis is een onderdeel van mijn leven, mijn leven niet een onderdeel van de stoornis”. Praktische hulp als dit nodig is, bijv. mee naar school of werkgever Outreachende zorg ook om anderen te ontlasten bv ouders/mentor Meer kennis en awareness bij leerkrachten, ouders en vrienden/bekenden 5