Blackbox-project Een geregistreerde kassa voor de horeca.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vertaling van Miriam Zweverink Project No Presentatie 2009 Tool 3 WORX voor aannemers.
Advertisements

Infosessie betaald educatief verlof BEV
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Kiezen voor een economische studierichting: ECA of ECB  Belangstelling kunnen opbrengen voor (actuele) economisch - maatschappelijke problemen  Aanleg.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
De aanwezigheidsregistratie bij werken in onroerende staat
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
Medezeggenschap vanaf 2015
Uitwisseling tussen DHO en Kinderbijslag
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Het centraal examen voor kandidaat-energiedeskundigen type A en type C
Kinderopvangzoeker 5 juli Voor ouders is opvang zoeken eenvoudiger Voor voorzieningen en lokaal loket zijn de vragen beter zichtbaar Voor het beleid.
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Globaal Horecaplan Relancestrategie 18 juli 2012.
[  Gefeliciteerd met de Arbowet!] Miriam Smits 19 december 2005.
Informatiebijeenkomst >Datum>. Programma 1. Korte toelichting op het instrument BIZ 2. Het opstarten van een BIZ 3. Ondersteuning 4. Vragen.
Dwaande met je bedrijf Spreker: Auke Algra.
Testcentrum ervaringsbewijs Testen en informeren.
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
Kosten en break-even H1 Exploitatiebegroting en exploitatiekosten
Waar moet ik rekening mee houden als ik wil starten in de horeca?
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
Participatiewet & subsidiemogelijkheden
-vervallen Ecotaks regeling -nieuwe subsidieregeling ministerie VWS Michel Gies 28 september 2015.
HORECA.
Zuurstof voor de horeca. INLEIDING België horecaland bij uitstek + uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Infosessie Oproep Versterkt Streekbeleid 354. Versterkt streekbeleid Inhoud en doelstelling.
Nieuwe regelgeving inzake de (electronische) meldingsplicht van werken Patrick Princen RSZ/0NSS.
Inhoud  Waarom een dak isoleren?  De Vlaamse dakisolatienorm  Hoe kan men een dak isoleren?  Het Sociaal Dak isolatie Project (SDIP): Wat en voor.
Even voorstellen Aad van Fulpen Stichting Herrie.nu 1.
De WKR in de zorg: zorg voor belastingvoordeel Datum:6 juni 2014 Door:Martijn Thissen – Commercieel Manager.
Wegenwerken voor uw deur? Uw winkel voor een lange periode onbereikbaar voor het verkeer? Dan kan u financiële steun krijgen van de Vlaamse en federale.
PROGRAMMA ^ Adminance in het kort ^ Grijs kenteken regeling ^ Bijtelling grijs kenteken.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
Horeca Vlaanderen. Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle.
Werkgeverservicepunt Kromme Rijn heuvelrug Monique Barten Hans Diek Werkgeversdienstverlening.
12 acties voor de VOERTUIGINDUSTRIE 28 juni 2005.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Zuurstof voor de horeca. INLEIDING België horecaland bij uitstek Uniek in Europa Horeca belangrijke economische sector: Eén van de grootste werkgevers.
Naar een aanbodbeleid op de Vlaamse private huurmarkt? Erik Buyst Steunpunt Ruimte en Wonen.
Presentatie ‘BSOB op orde’ bijeenkomsten gemeenteraden en bestuur najaar 2013.
Onderzoek, resultaten en vervolg. Wat? instrument ontwikkeld door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD) de mate waarin verschillende.
“Voorlichting Banenafspraak” Ronald van Ammers Adviseur werkgeversdiensten Noord Holland Noord “de subsidioloog”
Welkom bij ZomerOndernemer
Return To Work Procedure en regelgeving voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers Marie-Elise Van Bellingen Nadine Gilis FOD Werkgelegenheid,
Zelfstandig vanuit Werkloosheid
3.1 PRODUCTIE.
Aanvraagproces AMIF.
12.2 Totstandkoming van een wet
Infosessie lokaal woonbeleid Sociaal Woonaanbod
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
ADR's & SCAN CARDS.
Horeca Vlaanderen Horeca Academie
Sociaal statuut student-ondernemer
Dwaande met je bedrijf Spreker: Auke Algra.
Hervorming van het PWA-stelsel: naar een nieuw instrument “Wijk-werken” binnen het Vlaams activeringsbeleid.
DUURZAME INZETBAARHEID Voorlichtingsbijeenkomst ESF subsidie
Steunmaatregelen bij groei & innovatie
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
SOM en Vlaams Welzijnsverbond
Basisondersteunings- budget (BOB)
Adviserend geneesheer:
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
Integrale Arbeidscoach
Transcript van de presentatie:

Blackbox-project Een geregistreerde kassa voor de horeca

Inhoud De geregistreerde kassa met blackbox? Effect op onderneming Hoe dit aanpakken?

DE GEREGISTREERDE KASSA MET BLACKBOX Deel 1

Voor wie? Minstens 10% van de omzet is voeding die ter plaatse wordt geconsumeerd  Zo ja: kassa  Zo nee: BTW-briefje voor voeding ter plaatse en de daarbij horende dranken

Voor wie? Restaurant, brasserie, … (Eet-)café´s: 10%-regel Frituren, broodjeszaken, pita, …: 10%-regel Hotels Traiteurs en feestzalen

Wat? Twee onderdelen: – Kassasysteem – Fiscale controle module – Fiscale data module – VAT Signing Card Onlosmakelijk met elkaar verbonden

Kassasysteem verplichte functies Onveranderlijkheid van de ingebrachte gegevens Bewaring van alle ingebrachte gegevens in een elektronisch journaal of journaalbestand Btw-ticket (doorlopend genummerd) Z-rapport / X-rapport Registratie van alle gesimuleerde dienstprestaties uitgevoerd in vorming of pro forma

Fiscal Data Module verplichte functies Registreren + Bewaren 8 jaar 4 poorten: - VAT Signing Card - kassasysteem - fiscale controle - elektronisch journaal/journaalbestand (opt) Datum, uur en seconde van aanmaak ticket

Ticket 3 soorten “events”: NORMAL TRAINING PRO FORMA 2 soorten transacties: SALES REFUND 2 PLU’s: ARBEID IN en ARBEID UIT

Afdrukken ticket Alleen indien aangesloten aan FDM “BTW-TICKET” of “DIT IS GEEN GELDIG BTW- TICKET” Alle correcties en terugnames zichtbaar op ticket Identiteit van o.m. belastingplichtige, gebruiker, kassasysteem …

Gebruikersregistratie Gebruiker: persoon die handelingen stelt INSZ-nummer Registratie van personeel? (zie later)

Hoe van start gaan? STAP 1Bent u “kassaplichtig of niet? STAP 2Registreer u tussen 1 januari en 30 april 2013 bij de FOD Financiën STAP 3Ga met registratienummer naar kassaverdeler en koop gecertificeerde blackbox en (indien nodig) gecertificeerde kassa. STAP 4Vraag uw gratis VAT Signing Card aan bij FOD Financiën STAP 5Bestel “voldoende” BTW-bonnetjes bij erkende drukker INFOHOU IN HET OOG!!!

IMPACT OP ONDERNEMING Deel 2

De kassa komt op 1 juli 2013… De kassa is – Onherroepelijk – Onvermijdelijk Alle ontvangsten worden officieel. Bedrijfsvoering moet professionaliseren.

Voordelen van de kassa Eerlijke concurrentie in de horeca Geen energie steken in constructies Omzet staat vast Geen angst voor controles Kassa is instrument voor professioneel beheer Maar… … het moet mogelijk zijn…

Arbeidsintensieve sector Een horeca-onderneming is arbeidsintensief Arbeid is niet vervangbaar – Niet delocaliseerbaar – Niet automatiseerbaar Arbeid is zeer duur DUS: hét probleem bij professionalisering is de loonkost

Voorbeeld 1: 84/16 A (=B+C) Huidig totaal B Aangegev en gedeelte C Niet aangegeven gedeelte Cbis Verwit gedeelte D (=B+Cbis) Nieuw totaal E (=D-A) Verschil €%€% Bruto omzet Netto aankopen , , Bruto personeelskost , , Bedrijfsresultaat

Voorbeeld 2 Kok: Brutoloon van € 2437,92 Enveloppe van € 1527,99 Totaalkost: € 5289,50 Na verwitting: € 9427,11 (+ 78%)

HOE DIT AANPAKKEN? Deel 3

Hoe dit aanpakken? Wat doet Horeca Vlaanderen? Wat doet de overheid? Wat kan de ondernemer doen?

Wat doet Horeca Vlaanderen? Het “Blackbox-project”: Sensibiliseren Vormen, ondersteunen en begeleiden Steun vragen bij de overheid

Sensibiliseren TIJDIG INFORMEREN VAN DE SECTOR Sinds Horeca-expo Krant, Echo, brochure, … Blackboxsessies over het ganse land

Vormen, ondersteunen en begeleiden : Wetgeving GPS-toolkit Sociale en fiscale tips Laatste nieuws Opleidingen: vanaf najaar Sociaal Economisch Persoonlijke begeleiding: vanaf najaar

Steun vragen bij overheid Nota voor rendabele horeca Voortdurend overleg met ganse regering Parlementaire werkgroep Resultaat?

Wat doet de overheid? Federaal BTW-verlaging Horeca-plan Vlaams Peeters: steun voor ondernemerschap Agentschap Ondernemen Lokaal: praat met uw gemeente!

Horeca-Plan Gelegenheidsarbeid 100 dagen voor werkgever; 50 dagen voor werknemer Sociale bijdragen » Uurforfait: bijdrage op €7,5 (max. zes uur) » Dagforfait: bijdrage op €45 Fiscaal: » Bevrijdende voorheffing van 33% Registratie van extra’s: » Per uur in geval van uurforfait » Aanwezigheid in geval van dagforfait Vanaf 1 januari 2013

Horeca-plan

Lastenverlaging voor vast personeel Voor onderneming met maximum 20 werknemers Voor 5 werknemers naar keuze: » Verlaging sociale bijdragen met €500 per werknemer » Verlaging met €800 per werknemer <26 jaar Voorwaarde: aanwezigheidsregistratie van alle personeel Vanaf invoering kassa

Evaluatie Horeca-plan Overheid zal uw probleem niet oplossen Veel onduidelijkheden blijven: Maatregel studentenarbeid? Grens van 20 werknemers? Voortbestaan andere extra-systemen? Combinatie met andere lastenverlagingen? Hoe overuren betalen? … Horeca Vlaanderen streeft naar een verbeterd plan!

WAT TE DOEN IN DE HORECA? Deel 4

Wat kan de ondernemer doen? Maak een financiële foto van uw zaak Bv met GPS Toolkit Welke maatregelen nemen? Arbeidsefficientie Fiscale en sociale “engineering” Organisatie van de onderneming Prijzenbeleid Marketing Welke overheidsmaatregelen kan je gebruiken? …

Wat kan de ondernemer doen? Welke stappen te zetten? Volg opleiding Laat u begeleiden Wie kan u helpen? Horeca Vlaanderen: vragen Agentschap Ondernemen Sociaal secretariaat/boekhouder Guidea/Consultant

Al uw vragen: