DIY MET KUNSTENAARS FOOD DESIGN MET KATJA GRUIJTERS Zie notities voor meer informatie voor de docent
WAT? DIY staat voor Do It Yourself. In deze reeks filmpjes ga je zelf aan de slag met opdrachten die worden gegeven door bekende Nederlanders die gebaseerd zijn op het werk van beeldende kunstenaars. In deze les is het de beurt aan Cora van Mora, die ken je waarschijnlijk van televisie. Zij geeft een opdracht die verbonden is aan de fooddesigner Katja Gruitjers.
MADE BY: BLIKOPENERS De blikopeners zijn jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud die een bijbaan hebben in het Stedelijk Museum. Met hun rondleidingen, workshops en evenementen geven ze hun eigen blik op kunst. Het filmpje dat je zo gaat bekijken is door hen gemaakt. Eén van de Blikopeners Foto: Tomek Dersu Aaron
VIDEOCLIP
Cora van Mora zegt: “Maak ook een kunstwerk met eten!” Maak een eetbaar kunstwerk dat mensen na laat denken over voedsel. DE OPDRACHT
OVER DE KUNSTENAAR Katja Gruijters (1970) in het kort: -Woont in Amsterdam en is food designer. -Heeft gestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. -Maakt ontwerpen met eten om mensen na te laten denken over smaak, waar eten vandaan komt of bijvoorbeeld over onze eetgewoontes. -Voor haar werk is het concept altijd belangrijker dan het uiterlijk.
KIJK 1 MINUUT NAAR DIT STILLEVEN VAN PAUL KLEE WARMING UP: Paul Klee, Around the Fish, 1926, Museum of Modern Art New York
WAT DOET GER VAN ELK MET HET SCHILDERIJ VAN KLEE? WARMING UP:
WELK VOORGERECHT SCHOTELT BROODTHAERS HIER AAN JE VOOR?
WARMING UP: BEDENK EEN SCULPTUUR VAN JE AVONDETEN VAN GISTEREN Claes Oldenbrurg, French Fries and Ketchup, Whitney Museum of American Art, New York; 50th Anniversary Gift of Mr. and Mrs. Robert M. Meltzer Marcel Broodthaers Casserole and Closed Mussels, 1964, c/o Pictoright Amsterdam
WARMING UP: OP WELKE MANIER LEG JE EEN DINER HET ‘ECHTST’ VAST? Daniel Spoerri, Table du restaurant de la City Galerie (uit de serie: Les Restaurants), 1965, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam Screenshot van Google search: Instagram Food
WARMING UP: KAUW JE EIGEN BROCHE! Ted Noten, Chew Your Own Brooch, 1998, c/o Picoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam
DO IT YOURSELF MAAK JE EETBARE KUNSTWERK!
EN NU!? OPETEN NATUURLIJK! Maak duo’s en eet het werk van je klasgenoot op en bedenk daarna waarover hij of zij je na wil laten denken.
WAT HEB IK HIERAAN? Je kunt (meerdere) ideeën bedenken en die in een beeld en smaak uitwerken. Je denkt na over eetgewoontes en de rol van voedsel in onze samenleving. Je onderzoekt welke mogelijkheden voedsel heeft naast het opeten.