Informatieavond subsidie- en accommodatiebeleid Gulpen, 2 juni 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
Advertisements

Olga Haarman, 11 juni 2009 Kulturhusberaad Positionering van het Kulturhus 1.
De ANBI mr. A.B.M. (André) Loesink.
Samen groeien… naar een leefbare gemeente Zundert Zeker nu ! Verder werken aan ambities met realiteit.
Onroerend Goed investeren en beheren
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
Kostprijsdekkende huur presentatie sportoverleg Hoogvliet 27 maart 2013.
Accommodatiebeleid Inspraak en informatiebijeenkomst Overige accommodaties 30 januari 2013.
Vereniging van de Toekomst America 24 september 2007.
Ontwikkeling cultuur in het licht van 2015
JURIDISCHE ROLLEN & STRUCTUREN
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur Culturalis.
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
SPORT, BEWEGEN EN VEILIGHEID
Reactie op rapport Kerken Armoede in Nederland 2010 Herman Kaiser burgemeester van Doetinchem.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Accommodatiebeleid Inspraak en informatiebijeenkomst Beheersstichtingen 28 januari 2013.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Welkom Informatieavond subsidies.
Inleiding op de functies van dorpshuizen Een schema om de gedachtengang over de functie van een dorpshuis op gang te brengen.
© Mulier Instituut, Utrecht September, 2014 Effectief accommodatiebeleid in crisistijd Vastgoed debat Binnenlands Bestuur 25 september 2014, Driebergen.
Algemene voorziening Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT)
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 3: De gemeenteraad
Echte Burgerparticipatie
Subsidiebeleid Barendrecht
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
-vervallen Ecotaks regeling -nieuwe subsidieregeling ministerie VWS Michel Gies 28 september 2015.
Herziening van de toetsingskaders voor stimuleringssubsidies, projectsubsidies en het hafabra- muziekonderwijs.
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
Uw huurovereenkomst tips & tricks ARAG, 4 juni 2014.
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Presentatie krimp en leefbaarheid 7 februari 2013.
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Inter bestuurlijk toezicht het toezicht van de ene overheid op de andere overheid.
Herijking Subsidiebeleid Accommodatiebeleid Presentatie commissie CSWO
Accommodatiebeleid Uitvoering raadsbesluit Bijeenkomst 27 november 2013.
Educatie Maastricht en Mergelland. Educatie wat is dat ? Onderwijs voor volwassenen 18 + Binnen de Wet op de Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) Onderwijs.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Bijeenkomst DUURZAME ACCOMMODATIES. Deelnemers vanuit Gemeente Sittard-Geleen  Corry de Koster Projectmanager  …Stadsdeelmanager  Frans DrissenProjectmedewerker.
Invoering nieuwe Wet ruimtelijke ordening Advies voor de gemeenteraad van Steenwijkerland Juni 2008.
Informatiebijeenkomst ORGANISATIE VAN MAATSCHAPPELIJK VASTGOED d.d. 19 november 2015.
30 november 2009 L.A.C. “Frisia 1883” Ledenvergadering LAC ‘Frisia 1883’ Maandag 30 juni 2014.
Paracommerciële Verordening informatieavond 21 oktober 2013.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Informatiebijeenkomst subsidie- en accommodatiebeleid Gulpen- Wittem, 20,21 en 22 april.
1 Verbeterplan Zwembad “De Marke”” in opdracht van gemeente Hattem Maart 2014.
Presentatie onderzoek buitensport gemeente Landerd Dinsdag 11 september 2007.
Managementrapportage 2 e kwartaal 2009 Gemeente Heeze-Leende.
Herijking (beleidsregels) brede welzijnswerk presentatie raad 16 september 2009 Michel Visser, afdelingshoofd Samenleving - dienst Beleid.
Conceptbegroting Presentatie Commissie EFTR Valkenburg a/d Geul, 14 oktober 2015.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Strategische Sportvisie Heeze-Leende Bijeenkomst woensdag 23 november 2011.
Het sociale domein Beleidsstukken en concept- verordeningen – WMO 2015 en Jeugdhulp Rekenkamercommissie Brunssum Etienne Lemmens 30 september 2014.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Bijeenkomst 3 Bespreking huiswerkopdracht week 2: invloed burgers/organisaties op besluit van een gemeente Taken en rollen van de gemeenteraad De gereedschapskist.
Oprichting van de BIZ Krabbepolder/Zeehavengebied (Zuid)
KENMERKEN: Grote spreiding t.a.v. ligging
Informatieavond zwembaden Borger-Odoorn
Subsidiëren vrijwilligersorganisaties
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Gemeente Gulpen-Wittem, Beleid en Projecten Accommodatiebeleid
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Gelijk Speelveld 17 oktober 2017.
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Transcript van de presentatie:

Informatieavond subsidie- en accommodatiebeleid Gulpen, 2 juni 2009

Inhoud Inleiding Nieuw accommodatiebeleid Besproken kaders Uitwerking van de kaders Uw reactie op het accommodatiebeleid Aanpassingsvoorstel Nieuw subsidiebeleid Besproken kaders Uitwerking van de kaders Uw reactie op het subsidiebeleid Vervolgprocedure

Inleiding

Nieuwe accommodatiebeleid

Uitgangpunten bij nieuwe accommodatiebeleid voorzieningen voor sport en sociale en culturele activiteiten in de kernen van de gemeente Gulpen-Wittem, die eigendom zij van de gemeente/die zijn gevestigd op grond van de gemeente; accommodaties zijn samen met de voorzieningen voor onderwijs een basis element voor de leefbaarheid van een kern; accommodaties steeds beoordelen op levensvatbaarheid en draagvlak vanuit de kern en op betaalbaarheid.

Besproken kaders voor het nieuwe accommodatiebeleid (1) iedere kern een voorziening voor sociale en culturele activiteiten (eventueel in combinatie met een particuliere voorziening); behoud van sportvoorzieningen in de kernen zolang deze levensvatbaar zijn/er draagvlak voor is; bij gebrek aan levensvatbaarheid/draagvlak is clusteren van sportvoorzieningen over de kerngrenzen de optie; geen gedwongen clustering.

Besproken kaders voor het nieuwe accommodatiebeleid (2) draagvlak/levensvatbaarheid in de kern en betaalbaarheid van de voorzieningen zijn van wezenlijk belang voor accommodaties; accommodaties moeten op een uniforme basis worden gerealiseerd, beheerd, geëxploiteerd en onderhouden.

Uitwerking van de kaders in het nieuwe accommodatiebeleid (1) gemeente realiseert vanuit regierol voorzieningen voor sport en sociale en culturele activiteiten; de verhouding eigenaar-huurder/gebruiker wordt op zakelijk en juridisch correcte basis geregeld; huurder/gebruiker betaalt; huurder/gebruiker is verantwoordelijk voor beheer en exploitatie;

Uitwerking van de kaders in het nieuwe accommodatiebeleid (2) bepaling van de huur gaat uit van de WOZ waarde van de voorziening (4% met gemeentelijke compensatie van 2%); beheer, exploitatie en onderhoud zijn op uniforme wijze geregeld voor voorzieningen; onderverhuur is alleen mogelijk met toestemming van de eigenaar. Inkomsten van onderhuur worden ingezet voor totale accommodatiebeleid; voor voetbalclubs geldt dat maaikosten en bijdrage in onderhoud is opgenomen in de huurkosten;

Uitwerking van de kaders in het nieuwe accommodatiebeleid (3) nieuwe beleid gaat in per 1 januari 2010; overgangstermijn bedraagt 10 jaar; aanpassing van financiële bijdragen met max. 1/10 per jaar.

Aanpassingsvoorstel in het nieuwe accommodatiebeleid gemeente compenseert de eigendommen van voetbal- en tennisclubs op de complexen met een korting van 15% op de WOZ waarde; zelfwerkzaamheid bij grote renovatie/nieuwbouw wordt tot uitdrukking gebracht in een korting op de nieuwe WOZ-waarde [de korting is afhankelijk van het aandeel (percentage) zelfwerkzaamheid in de begroting voor de renovatie en van de verhoging van de WOZ-waarde na de renovatie].

Uw reactie op het accommodatiebeleid

Nieuw subsidiebeleid

Uitgangspunten bij nieuw subsidiebeleid Het systeem bij de tijd brengen Het benadrukken van speerpunten: jeugd, cultuur en sport Uniformiteit Transparantie

Besproken kaders subsidiebeleid Verminderen van administratieve lasten Een koppeling maken met het accommodatiebeleid Meer sturing op activiteiten Zelfwerkzaamheid en eigen inbreng stimuleren Belonen van bijzondere gelegenheden Actueel houden van de verordening en voorzien in evaluatiemomenten

Verminderen van administratieve lasten: Opgenomen in de algemene subsidieverordening Gulpen- Wittem Koppeling maken met het accommodatiebeleid: hoofdstuk 16: Er wordt een acceptabele huurprijs van € 10 per uur gehanteerd. Subsidie wordt verstrekt aan organisaties die huur afdragen voor sociaal- culturele activiteiten in een gemeentelijke accommodatie. Hoogte van de subsidie is het verschil tussen de acceptabele huurprijs en de oudere, hogere huur (op ) Uitwerking kaders voor nieuw subsidiebeleid

Uitwerking kaders voor nieuw subsidiebeleid (2) Meer sturing op activiteiten: hoofdstukken 11, 13 en 14. Hoofdstuk 11: Zij- actief, ouderenverenigingen en jongerenorganisaties: € 100 per educatieve activiteit Hoofdstuk 13: facilitaire ondersteuning van beeldbepalende evenementen onder nader geformuleerde voorwaarden, ondersteuning milleniumdoelen, subsidiëring van culturele activiteiten onder nader geformuleerde voorwaarden Hoofdstuk 14: Activiteitenfonds: subsidiering van bijzondere activiteiten onder nader geformuleerde voorwaarden

Uitwerking kaders voor nieuw subsidiebeleid (3) Zelfwerkzaamheid en eigen inbreng stimuleren: hoofdstuk 14: bij subsidiering uit het activiteitenfonds moet minimaal 50% van middelen worden bijgedragen door de organisatie of deelnemers/ bezoekers van de activiteit. Compensatie voor zelfwerkzaamheid komt ook tot uitdrukking in het accommodatiebeleid Belonen van bijzondere gelegenheden: hoofdstuk 15: subsidiering van jubilea en kampioenschappen

Uw reactie op de nieuwe subsidieverordening

Vervolg procedure (1) seniorenconvent uit de gemeenteraad bepaalt op 2 juni of voorstellen worden opgevoerd op de agenda voor de RTG van 18 juni (?) en de raadsvergadering van 9 juli (?); zo ja, dan behandeling door RTG op 18 juni (?); alle verenigingen worden uitgenodigd voor behandeling in RTG. Voor een actieve bijdrage moeten verenigingen zich aanmelden bij de griffie van de gemeente ( ); RTG bepaalt of voorstellen door gemeenteraad worden behandeld; zo ja, dan behandeling op 9 juli (?) door gemeenteraad

Vervolg procedure (2) opmerkingen/suggesties uit bijeenkomst met verenigingen van 2 juni leiden niet tot een aanpassing van de voorstellen zoals die behandeld worden door RTG en Raad; opmerkingen/suggesties uit bijeenkomst van verenigingen van 2 juni worden gebundeld en direct beschikbaar gesteld aan de leden van de RTG en de raadsleden; opmerkingen/suggesties uit bijeenkomst van verenigingen van 2 juni zijn openbaar en worden op de site van de gemeente geplaatst en zo controleerbaar; opmerkingen/suggesties uit bijeenkomst van verenigingen van 2 juni worden weldegelijk mee gewogen bij de behandeling van de voorstellen.

Op de toekomst….