Onderzoekt de ontwikkeling van kinderen in de regio Utrecht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Advertisements

Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Bouwsteen Traject OP Maat Foto’s voor poster. Inleiding Steeds vaker worden scholen geconfronteerd met leerlingen die getalenteerd, hoog intelligent of.
Welkom ouderavond – klas 4
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Informatie Brede Buurtschool en Leer Kansen Profiel
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
De weg naar het voortgezet onderwijs
Onderwijspsychologie
Gedragsproblemen bij kinderen samen te lijf
Welkom op deze informatieavond
Informatie avond 4e klas
Een online werk- en leeromgeving voor uw kind.
Een positieve studiehouding bij de bovenbouwleerling
Het begint bij het jonge kind
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Waarom het ouderportaal?
Een online dagboek van en door de groep.
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Instructie fysiotherapeuten J.J.G.T. van Summeren 1, L.E.A.M. Louer 1, J.H. Dekker 1, A. van Ulsen-Rust 2, M.Y. Berger 1, Y. Lisman-van Leeuwen 1 (1) Rijksuniversiteit.
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Kennismakingsavond ( uur) Christa Folmer Mentor 3V2, docent geschiedenis Marcel Lensink Afdelingsleider.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Klas 2 Ouderavond Presentatie. Veranderingen op school Veranderingen in de kinderen Van klas 1 naar klas 2 Presentatie.
Kennismakingsavond ( uur)
W ELKOM ! Bij de informatieavond van groep 7. V OORSTELLEN Wie ben ik? Wat vinden wij belangrijk? Contact met ouders  /
Welkom. Inhoud van de avond Agenda Huiswerk Schoolkamp en musical Centrale Eindtoets PO Persoonlijke leerdoelen Voortgezet onderwijs en schooladvies.
Welkom op de ouderavond V23 22 september Doel van de avond Kennis maken met de mentor Informatie over school en eerste weken in de klas Uitwisselen.
Nieuwsbrief Augustus 2015 Personele zaken Juf Amy is gestart in groep 8. Zij en de kinderen hebben er al twee leuke dagen opzitten. We wensen haar veel.
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Workshop Inspirerend ICT Eric Redegeld & Eline Redegeld.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
Competentiegebied 2 Ouders en opvoeders ondersteunen bij opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind.
Informatieavond continurooster “Andere tijden” 16 november 2015
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Ouderavond De Doornick Onderwerp: Wel/geen continurooster?
Ontwikkeling van motoriek, executieve functies en taal bij jonge kinderen met en zonder ontwikkelingsproblemen: een onderzoek naar de invloed van individuele.
Dingen in de kring van nonverbaal naar verbaal en weer terug Suzanne van Norden en Lucie Visch Workshop Een vluchteling / asielzoekerskind in de groep.
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
11 februari 2016 Lerend Netwerk VO  MBO Regio Eem Welkom Wifi-netwerk: PORTAL of -MCVO: (Graag alvast instellen! internet straks nodig) Gebruikersnaam:
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
Tevredenheidonderzoeken 7 maart – 3 april 2016 Gebruikersinstructie.
Profielwerkstuk Gedrag en Maatschappij Vwo-scholieren die een profielwerkstuk willen maken op het gebied van gedrag of maatschappij, kunnen gecoacht worden.
Informatieavond 7 juni verhuizing/verbouwing. Welkom Doel van de informatieavond Nieuw gebouw Organisatie verhuizing Schooltijden Terug in de nieuwe school.
‘Samen’ uitdagen tot ontwikkelen Basisschool De Ark.
50 slu (studielasturen) in klas 4, 5 en 6 Examenonderdeel Naar behoren slu: Voldoende 75+ slu: Goed Waarom een LOB-dossier? LOB (Loopbaanoriëntatie.
Onderzoek schooltijden Willibrordschool
Ouderavond over pesten op de basisschool
Ouderavond Passend onderwijs en arrangeren op de dr. P.C.M. Bosschool
Stage informatieavond
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
Heeft uw kind (vermoedelijk) ADHD?
Gezondheid en leefstijl
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Arline Spierenburg november 2018
Transcript van de presentatie:

onderzoekt de ontwikkeling van kinderen in de regio Utrecht

Kader onderzoek Landelijk Consortium on Individual Development (CID): Vanuit het rijk een prestigieuze zwaartekracht subsidie om 10 jaar excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma`s op te zetten. Individual development; Waarom sommige kinderen goed gedijen en anderen niet (Hoofdonderzoeker; Prof. Dr. Chantal Kemner, UU) YOUth als onderdeel van CID YOUth baby&kind Prenataal includeren en volgen tot de leeftijd van ongeveer 8 jaar YOUth kind&tiener Includeert kinderen van 8 t/m 10 jaar en volgt deze tot ongeveer 16 jaar

Probleemstelling Sommige kinderen maken een normale ontwikkeling door en vinden zonder problemen hun weg in de samenleving Andere kinderen ontwikkelen gedragsproblemen of zelfs psychiatrische problemen

Vraagstelling onderzoek Hoe resulteert het samenspel van biologische factoren, kind factoren en omgevingsfactoren in individuele verschillen in gedragsontwikkeling?

Wat is de rol van de hersenontwikkeling hierin? Hoe kunnen we kinderen met een hoog risico op ontwikkelingsproblemen identificeren en mogelijkheden creëren om de ontwikkeling in positieve zin te beïnvloeden?

Doel Onderzoek De uitkomst van het onderzoek kan een bijdrage leveren aan de kennis over kinderen en hun gedrag. Van daaruit kunnen interventievoorstellen aan beleidsmakers gedaan worden om de zorg aan kinderen te verbeteren.

Hoe meten we gedragsontwikkeling? Sociale Competentie: In staat zijn tot betekenisvolle interactie - emoties begrijpen - begrijpen wat de ander bedoelt Gedragscontrole: Goed in staat zijn eigen gedrag te kunnen beheersen

Studie-opzet Langlopend onderzoek in de regio Utrecht Start: Vanaf januari 2016 kunnen ouders met kinderen in de leeftijd van 8, 9 en 10 jaar worden gevraagd voor onderzoek. Vanaf maart 2016 start het daadwerkelijke onderzoek Inclusie/Exclusie: Inclusie: alle leerlingen in de basisschoolleeftijd van 8,9 of 10 jaar oud in de regio Utrecht. Exclusie: leerlingen die mentaal/fysiek niet in staat zijn om deel te nemen aan de onderzoeksdag. Follow-up duur: ±10 jaar (om de drie jaar een dag naar het KinderKennisCentrum Utrecht (KKC))

Verloop onderzoeksdag Onderzoeksdag in het KKC en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) Binnenkomst op het KKC en uitleg van het onderzoek. Ondertekenen en inleveren van de toestemmingsformulieren.

1.Eye-tracking: het meten van oogbewegingen van het kind. 2.Ouder-kind-interactie: ouder en kind voeren gesprekken over twee onderwerpen en zoeken samen naar een oplossing.

3.Puzzel- en kennis taken: we nemen enkele testen af om vast te stellen hoever het kind ontwikkeld is. 4.Computertaken: het kind voert verschillende korte taken uit die iets zeggen over gedrag in sociale situaties, keuzegedrag en reactievermogen.

5.MRI-meting: de hersenactiviteit van het kind wordt bekeken in het UMCU, terwijl het kind o.a. naar plaatjes van gezichten kijkt. (Vooraf kan het kind in het KKC wennen in een oefenscanner.)

Verloop onderzoeksdag 6.Lichaamsmateriaal: Afname van bloed, wangslijmvlies, speeksel en plukje haar bij het kind.

Verloop onderzoeksdag 7.Vragenlijsten: ouders, kinderen en leerkrachten vullen online de vragenlijsten in. 8.Evaluatie (korte vragenlijst) en afsluiting (cadeautje).

Praktisch verzoek Werving: Dat besturen en scholen de informatie over het YOUth onderzoek bestuderen. Er kan toelichting gegeven worden in een teamvergadering. Spreekvloer bieden om ouders en kinderen te mogen informeren en enthousiasmeren (Ouderavond, stand etc). Dat er informatie over het YOUth onderzoek aan de ouders verstrekt mag worden via de digitale nieuwsbrief. Dat de school contactgegevens van geïnteresseerde ouders aan de Universiteit mogen doorgeven of zelf informatie via Parnassys aan de ouders willen verstrekken. Tijdens het onderzoek: Invullen van vragenlijsten (kwartier per deelnemer) Eventueel onder schooltijd, terwijl er les gegeven wordt aan uw klas. Eventueel verlenen van een verlofdag aan de leerlingen voor deelname aan het onderzoek.

Aanbod voor scholen Wat kunnen wij mogelijk voor de school betekenen? Informatie voor leerkrachten over het “Lerende brein” Geven van breinlessen aan de groepen 4 t/m 7 Lessen van onderzoekers in de klas (in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Utrecht) Leerpakket over wetenschap en onderzoekend leren Plaatsen van logo op website Universiteit bij deelname

KinderKennisCentrum

Vragen?

Contact Website YOUth: Suzanne `t Hart YOUth-coordinator basisonderwijs/ Orthopedagoge Charlotte Epidemioloog/cohort manager Algemeen adres YOUth