Forensische Sociotherapie. Literatuur: Leefklimaat in de klinische forensische zorg – Peer van der Helm e.a. (SWP, 2013)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Advertisements

Adolescentenstrafrecht
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Mediawijsheid.
  Droogbed (+) cursus.
Monique E. Belinfante-van Gelder Locatiedirecteur Behandeling en Zorg
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
TBS Behandeling FPC Oldenkotte
Katern Criminaliteit Maatschappijleer 2.
TOEZICHT Onderdeel 1.
Justitie en psychiatrie
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
Werkvelden 1 Ba TP academiejaar G.Van Reusel1 Het forensisch-psychologisch werkveld een initiatie.
Begeleidingsplannen GGZ
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
OPZET PRESENTATIE  Doelstelling  Zeer actieve veelplegers  Inrichting voor stelselmatige daders  Knelpunten  Best practices.
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Thema 24 Mensen met een justitiële maatregel
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Nuborgh-onderwijs… …omdat elk kind verschillend leert!
Sociaal netwerk methodiek
Het Openbaar Ministerie
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Evaluatie Cursus.
Psychiatrie & Psychologie Consumer Quality Index GGZ Onderzoek naar patiëntervaringen.
Bestuurlijke conferentie jeugdzorg Gelderland Workshop 2. Specialistische (bovenlokale) Jeugdzorg op nieuwe leest Inleiding van Mw. Van de Maat bestuurder.
St. Rehabilitatie '92 FPK en Rehabilitatie: een onmisbare combinatie !? Assen 28 februari 2011 Lies Korevaar.
Forensische zorg DForZo Inkoop/Plaatsing/Kwaliteit/Financiering 26 januari
A3 bij DJI Mattheus Wassenaar Directeur Finance & Control 26 maart 2014.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Hoe pedagogisch handelen?
Agressie Intern en Extern
Forensisch Psychiatrisch Toezicht, vanzelfsprekend samenwerken bij resocialisatie van Tbs-gestelden Jaap van Vliet & Reineke van Riessen Cursus Uitstoom.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugd in het Strafrechtelijk kader Les 6. Leerdoelen Module: Je weet wat je waarom en hoe wel en niet met jongeren en hun omgeving moet aanvangen om ze.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
BB - Theorie Donderdag 22 september. Vandaa g Aanwezigheid Terugblik vorige week Theorie les Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Afsluiting.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Utrecht, 2 december 2016 ‘In dialoog: Het leven begint bij 18’ zorgeloos leven en verplichte (na)zorg Utrecht, 2 december 2016
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz
ViaVia Info-presentatie
‘NOVUM’ Justitiële Gedragsinterventies 3RO
Forensische Psychopathologie
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Thema 2: De rechtsstaat.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
E.F. Taminiau-Bloem, M. Locadia, M.A.G. Sprangers
Studiedag Sociale Netwerken
Welkom bij de workshop slachtoffer bedankt gewetenloze dader voor goed gesprek Mieke Binnema Manon Elbersen (senior bemiddelaar) (beleidsmedewerker)
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Longstay en levenslang: overeenkomsten en verschillen
Samenwerking maatschappelijke opvang en justitieketen rondom forensische cliënten Georget Bouman en Jitske Nijhuis 23 januari 2018.
Marleen Nagtegaal, WODC, FFZ 2018 Met medewerking van: Daniël Janssen
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Hoofdstuk 5: Schuldig of onschuldig?
Beleid en regelgeving Les 1.
Van Dwang en Drang naar HIC
Consortium onderzoeksprogramma middelen en criminaliteit
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Forensische Sociotherapie

Literatuur: Leefklimaat in de klinische forensische zorg – Peer van der Helm e.a. (SWP, 2013)

Forensische Sociotherapie Opzet: Het boek “Leefklimaat in de klinische forensische zorg” staat centraal (kennis). Daarnaast wordt er gewerkt met een casus (Michel) (houding, attitude en vaardigheden).

Forensische Sociotherapie Tentamen: De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen (open vragen). Leidraad met betrekking tot het tentamen zijn de leerdoelen. Tentamenstof: PowerPointPresentaties (zie ELO); Boek: “Leefklimaat in de klinische forensische zorg”.

Forensische Sociotherapie Inleiding (1): Het boek “Leefklimaat in de klinische forensische zorg” onderscheidt zich door het lang verwaarloosde begrip leefklimaat weer centraal te stellen: het klinische leefklimaat als proeftuin van sociaal leren voor alle deelnemers, cliënten en hulpverleners. ”Veranderingen aanbrengen in je leven, al is die weg nog zo moeilijk en onvoorspelbaar, heeft de meeste kans van slagen als je het samen doet met anderen die zich daarvoor willen inspannen” Nico van Tol.

Forensische Sociotherapie Inleiding (2): Het boek kent vier rode draden: 1. Contact (responsiviteit van medewerkers); 2. Leren en zingeving voor patiënten; 3. Structuur; 4. Veiligheid voor patiënten, medewerkers en de samenleving.

Forensische Sociotherapie Inleiding (3): Het boek bestaat daarnaast uit vier delen: In deel I wordt de forensische zorg en zijn cliënten/patiënten en medewerkers geïntroduceerd; In deel II staat het behandelklimaat centraal;

Forensische Sociotherapie Inleiding (4): Het boek bestaat daarnaast uit vier delen: In deel III wordt de onderlinge communicatie nader uitgewerkt; Deel IV – het laatste deel – behandelt de organisatie van de zorg.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Dwang, drang en beveiliging zijn in alle gevallen onderdeel van de forensische zorg. Forensische Psychiatrische Centra (FPC’s) en gevangeniswezen → beveiliging (van de maatschappij) primaire doel); Forensische klinieken (FPA’s, FPK’s en forensische poliklinieken) → de zorg centraal.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? “Forensische psychiatrie” en “forensische zorg” zijn – als term – vrijwel synoniem. Forensische psychiatrie is een inhoudelijke benaming. Forensische zorg betreft het gehele stelsel aangetuurd door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? De geschiedenis van de forensische psychiatrie en de TBS is vrij jong. In 1911 werd het eerste wetsontwerp voor de Psychopatenwetten ingediend. Pas in 1928 ontstond de TBR-wetgeving (‘Ter Beschikking van de Regering’, in 1988 gewijzigd in TBS (terbeschikkingstelling). Bovenstaande wetgeving was (en is nog steeds) gebonden aan de voorwaarde van een geringere mate van toerekening van het feit of een verminderde mate van toerekeningsvatbaarheid van de dader.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? De mogelijkheid voor het opleggen van een maatregel werd niet alleen geboden voor mensen die geheel ‘gek en slecht’ werden genoemd, maar eveneens aan hen die ‘in enige mate gek en slecht’ zijn. De regeling (1928) kwam erop neer dat hij die zich schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf en die ten tijde van het feit psychisch gestoord was, door de rechter voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ‘Ter Beschikking van de Regering’ kon worden gesteld ‘teneinde van harentwege te worden verpleegd’.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? In de praktijk werd de TBR over het algemeen opgelegd aan daders die niet geheel ontoerekeningsvatbaar werden geacht. Dit betekende dat er naast de TBR nog een straf moest worden opgelegd. De tenuitvoerlegging – verpleging en behandeling – vond geheel plaats in het justitiële circuit: particuliere TBS- klinieken en zogenaamde rijksasiels of rijks-TBS- klinieken.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Documentaire 1: Code Rood (55 minuten); Documentaire 1: Code Rood Documentaire 2: Longstay (92 minuten); Documentaire 2: Longstay Documentaire 3: Tony, een observatie in het Pieter Baan Centrum (62 minuten). Documentaire 3: Tony, een observatie in het Pieter Baan Centrum

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Definitie forensische psychiatrie (Smilde, 1993): ‘(…) dat deelgebied van de psychiatrie, dat zich bezighoudt met de rapportage ten behoeve van de rechterlijke macht, onderzoek en behandeling van personen en hun daarbij behorende sociale en relationele netwerken in samenhang met de strafwetgeving’.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Het werkterrein van de forensische psychiatrie: Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC); Gevangeniswezen; Elders ingekochte behandeling en zorg; Reclassering.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Het doel van forensische zorg is het verminderen van strafrechtelijke recidive door patiënten en cliënten de nodige zorg en behandeling te aan bieden.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Het ministerie van Veiligheid en Justitie (2012) omschrijft forensische zorg als volgt: ‘Forensische zorg beweegt zich op het snijvlak van twee werelden, die van het strafrecht en die van de zorg. Forensische zorg wordt meestal door de rechter opgelegd als onderdeel van een straf en/of maatregel aan iemand met een psychische of psychiatrische stoornis die een strafbaar feit heeft gepleegd. Centraal staat de benodigde combinatie van behandeling en beveiliging’.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Het ministerie van Veiligheid en Justitie (2012) omschrijft forensische zorg als volgt (vervolg): ‘De behandeling vindt plaats tijdens of na de straf, maar kan ook de straf vervangen. Het doel van forensische zorg is dat de patiënten na hun straf en hun behandeling geen strafbare feiten meer plegen en normaal kunnen functioneren in de maatschappij. Dit wordt ook wel het ‘verminderen van recidive’ genoemd. De forensische zorg is erop gericht de maatschappelijke veiligheid te vergroten’.

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Het werkterrein van de forensische zorg: Plaatsingsbeslissingen: Indicatiestelling Forensische Zorg (IFZ) van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP); Psychisch Medisch Overleg (PMO) binnen het gevangeniswezen; De drie reclasseringsorganisaties (3RO).

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Het werkterrein van de forensische zorg: Uitvoering: Directie Forensische Zorg (DForzo) – ( Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) – (

Forensische Sociotherapie Hoofdstuk 1 – Wat is forensische zorg? Introductie casus Michel: