Buiten op Avontuur veldwerk & natuurbeleving Rob Vereijken & Wiet van Bragt NIBI-conferentie 27 mei 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Natuur en natuur beleving in de BSO 2
Naar Buiten® veldwerk & natuurbeleving Karel Leeftink & Wiet van Bragt
DE GROENE KWESTIE tussen politieke actie en pedagogische actie
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Uitvoering Natuurregelgeving door provincies
Jongeren, natuur en mobiele telefoons
“Zonder taal geen verhaal” .
Welkom bij deze bijeenkomst voor praktijkopleiders Met als thema: De jeugd van tegenwoordig Apeldoorn, 8 juni 2009.
Naar een portfolio Water in Zuid-Holland The continuing story.
bij juf Ineke en juf Caroline
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Hogescholen in Dialoog
Binnenhof Leidsche Rijn Park
Lorenzo Coene 1BaSW C. Auteurs  Laura Dorland  Jacomine de Lange.
Uitdagingen voor de cliëntenparticipatie Alliantiedagen 2011 CliP.
ICT in een dynamische context
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Milieurehabilitatie Hoofdstuk 8.
Welkom! De vernieuwde scholenprojecten van de 3 Limburgse nationale parken Interlimburgse NME dag Gouvernement Maastricht 21 november 2013.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Communicatie met ouders
Abel Malschaert. PARTICIPATIESAMENLEVING DECENTRALISATIES Meer taken komen bij gemeente te liggen op gebied van sociale zekerheid, werk en maatschappelijke.
Dossier Empowerment.
Altijd online!.
Onze doelen en visie in beeld
’ Ondernemend Onderwijs Professionaliseringsbijeenkomst Dinsdag 19 mei 2015 Van Maerlant College.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Ontwikkeling van het jonge kind
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Pedagogische theorieën
ONTWIKKELING VAN HET JONGE KIND College 1 Inleiding module.
Pedagogische theorieën
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Welkom ik maak me sterk.
Niets is wat het lijkt.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
INFORMATIEAVOND 25 FEBRUARI Onderwijs dat leeft!.
1.Snelle veranderingen in de zorg vereisen continu leren.
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Muziek maken doe je Zelf! Samenwerking Tegelse Basisscholen en Harmonie Sempre Avanti.
Outdoor Education Wat voor mensen willen we dat onze kinderen worden? Mensen die niet verwachten dat een ander hun problemen oplost, maar mensen die zelf.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
De training interactief voorlezen 1.Opzet 2.Onderzoek studenten VU 3.APS-bevindingen.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
1 van 24 Natuurbeleving Meer te beleven met Natuur (& Techniek)
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
Ontwerpend aan de slag met techniek Martijn Weesing – iPabo Inka de Pijper - NEMO Ecent Conferentie De leerling als ontwerper 20 mei 2015.
Cliëntervaringsonderzoek Epilepsiecentrum Kempenhaeghe Sector Zorg & Dienstverlening Kwaliteitsdag VGN Door Esther Landsheer, MSc. Orthopedagoog.
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
<Naam Scoutinggroep / Plaats>
Communicatie (les 1) verbaal (mondeling,praten,luisteren)
Social Media.
ironHand – de co-creatie van een robotische handschoen
‘Ontwikkelen doen we samen’
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Startscherm, filmtrailer
Activernde didactiek & passende werkvormen
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Begeleiden Les 7.
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Drie vormen van gedrag:
Ik wil jongeren in mijn bedrijf
Transcript van de presentatie:

Buiten op Avontuur veldwerk & natuurbeleving Rob Vereijken & Wiet van Bragt NIBI-conferentie 27 mei 2016

Succesvolle buitenactiviteiten met een klas

Wat maakt een activiteit succesvol?  Spanning en avontuur  Actie en competitie  Thema en historie

Ontwikkeling van verschillende natuurwaarden (Stephen Kellert): 3-6 jaar: gebruikswaarde, bedreigende natuur, beheerswaarde 6-12 jaar: humane waarde, esthetische waarde, symbolische waarde, kenniswaarde jaar: morele waarde, verdieping van kenniswaarde: nu ecologisch Achtergrond: Jeugd & Natuur

De meeste jongeren zijn daarnaast gesteld op uitdagende en min of meer gevaarlijke ‘outdoor’ activiteiten, waarin zij zichzelf meten met de natuur. Achtergrond: Jeugd & Natuur

Natuurbeelden bij jongeren (Margadant): Drie verschillende natuurbeelden bij jongeren (13-18): - een beperkt natuurbeeld, - een uitgesproken romantisch natuurbeeld - een ruimer natuurbeeld Een beperkt natuurbeeld is het meest voorkomende natuurbeeld. Dat natuur en milieu alles met elkaar te maken hebben, is voor jongeren met een beperkt natuurbeeld moeilijk voorstelbaar. Zij maken een groot onderscheid tussen natuur en milieu. Het is voor hen niet duidelijk dat verbetering van het abiotische milieu goed is voor de levende natuur en dat omgekeerd natuur van een hoge kwaliteit gunstige gevolgen kan hebben voor abiotische aspecten. Achtergrond: Jeugd & Natuur

Natuurbeleving Natuurbeleving op jonge leeftijd is essentieel voor betrokkenheid en verantwoordelijkheid van mensen bij de natuur op latere leeftijd. (o.a. Margadant) Dus: stimuleren van ‘topervaringen’ bij kinderen onder de 12. (Nationale Uitdaging, 2006) Topervaringen blijven ook echt hangen, en jongeren zouden deze op latere leeftijd moeten delen om ze te bekrachtigen. (Jaap Rohof, Stichting wAarde) Achtergrond: Jeugd & Natuur

-Natuurervaringen uit de tweede hand Zonder direct zintuiglijk contact. Bijv: op school, in musea, via boeken, televisie & internet. Vaak metaforisch & symbolisch. -Indirecte natuurervaringen Direct zintuiglijk contact met levende wilde planten, dieren & habitats, maar dan in een beperkter, door volwassenen georganiseerde context. Bijv: botanische tuinen, dierentuinen, bezoekerscentra, etc. -Directe natuurervaringen Spontaan, alledaags, ‘natuurlijk’ (ongepland) zintuiglijk contact met planten, dieren & habitats die een grote mate van natuurlijkheid hebben. Bijv: hangen op ‘wild landje’, bij bosje of grasland, tijdens vissen. Directe ervaringen hebben de grootste impact op attitude Achtergrond: Jeugd & Natuur

Hoe natuuractiviteiten voor jongeren in te vullen? Advies van beroepskrachten* 1. Maak de activiteiten leuk en afwisselend, niet schools en belerend. 2. Benadruk de ervaring, verwondering en beleving. 3. Zet vooral in op 'doen' en 'actief'. 4. Combineer de natuur met een sociale component. 5. Stop in al je activiteiten een spelelement. 6. Gebruik de natuur als decor. medewerkers van WILDzoekers, Stichting Ecokids Nederland, EO-Ronduit & Scouting Nederland in de uitgave “De Jeugd Wil Wel” (WING Proces Consultancy, Wageningen 2006) Een activiteit ontwerpen

Welke eisen stellen we aan het gebied?  Gevarieerde omgeving  Omgeving moet inspireren tot spannend verhaal  Óf: omgeving kent spannende geschiedenis Een activiteit ontwerpen

Wat heeft dit nog met biologie te maken?! Het verhaal is de kapstok. Daaraan hangen de technieken die je wilt aanleren. In de context van het verhaal komen bijvoorbeeld de volgende veldwerktechnieken aan bod:  determineren  bodemonderzoek  macrofauna (in het water) vangen  kompaslezen  kaart maken  dieren observeren Een activiteit ontwerpen

Verdere kaders  Korte, duidelijke opdrachten.  Actieve opdrachten afgewisseld met belevingsgerichte opdrachten (ervaren/artistiek).  Een activiteit heeft een kop (inleiding, toonzetting) én een staart: zorg voor gezamenlijke afsluiting met terugkoppeling.  Spreek leerlingen aan op verantwoordelijkheid & eigenwaarde: zorg dat het veldwerk écht is – er wordt iets met de gevonden gegevens gedaan.  Zorg ook voor momenten van rust; het hoeft geen aaneenschakeling van activiteiten te zijn.  Leren is belangrijk, maar de hoofdzaak is het vergroten van de kans op een topervaring. Een activiteit ontwerpen

Ervaringen Wat zijn jullie eigen ervaringen met buitenactiviteiten? Was/is het een succes? Waarom wel/niet? Wat zijn de reacties van leerlingen?

Buiten op Avontuur! We gaan naar buiten om een natuurbelevingsactiviteit voor deze omgeving te bedenken binnen de geschetste kaders (zie ook handout). AHN viewerTopoTijdreis.nl