“Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren” Workshop bestuurlijke verhoudingen Studiemiddag examencommissies Bunnik, 26 mei 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Docentprofessionalisering
Advertisements

Onderwijskundige Dienst DAAD Onderwijsadvies
De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Bezuinigen Het houdt niet op! Programma •Stand van zaken algemeen en in jullie bibliotheken •Consequenties voor de toekomst •Bevoegdheden en mogelijkheden.
(G)MR en invloed op de kwaliteit van het onderwijs
BRZO dag 15 mei 2014 Mr. M.G.J. Maas-Cooymans.
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
Buitengewone Algemene Vergadering Brussel, 8 april 2009.
Invloed vanuit de cliëntenraad
MWD Hva JUNI 2012 Een antwoord van de of een opleiding op alle zinvolle bijdragen is niet zo snel te geven. Graag wil ik u eerst meenemen naar.
Wie is eigenaar van de onderwijskwaliteit?
Baudartius College Heroriëntatie op de bestuursstructuur
Begrip openbare dienst
TBM Onderwijsdag Examencommissies en toetskwaliteit (bijdrage Renate)
VU Lezing Pensioenactualiteiten II
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
1 Vereniging voor Pensioenrecht Studiebijeenkomst 28 september 2004 Wie houdt toezicht op het bestuur van een pensioenfonds? Mr. P.P. de Koning Voorzitter.
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.
Training examencommissies
Overleg GMR - R.v.T. Hoorn 5 april 2017.
Congres Cliëntenraden en zorginkoop
De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.
Eenvoudiger en beter 27 april Inhoud Waarom ook al weer Evaluatie Bbk Waarnemingen Voorstellen Systeemcertificatie BRL O +A Professioneel opdrachtgeverschap.
Informatiemanagement
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Juridische bescherming van dijkrelicten
Klik om de stijl te bewerken Toetsen, niet minder maar anders Welkom! Inleiding Facts & figures Verantwoorde- lijkheid ex. cie Reactie handicap + studie.
Samenwerk maken van je Opleiding Wij zijn de Deelnemersraad!
ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR). Wat is een OPR? “Het formele medezeggenschapsorgaan van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin ouders en personeel.
Medezeggenschap Juridisch kader: Doel, taken en bevoegdheden Marije Coenen-Dijs Juridische Zaken.
De rol van de examencommissie in instellingsoverstijgende toetsen
Examencommissies in accreditatiekader 6 juni 2011 Fred Mulder.
Eerste ervaringen BKE Hogeschool Leiden paula
CvB en examencommissie samen verantwoordelijk Over de onafhankelijkheid van de examencommissie.
Hoe is de vaststellingscommissie georganiseerd? Er is één centrale vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft een aantal benoemde leden. Iedere.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Altijd in de buurt!. Even voorstellen: Meindert Baptist Administrateur / Financial Controller (v.h. Manager bedrijfsbureau)
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Marleen van de Wiel 24 maart 2016 Servicepunt examinering mbo Examinering: sta jij in voor de kwaliteit?
Studiedag Vereniging Hogescholen 12 december 2013 Toetsing en externe validering: 1½ jaar na ‘Vreemde ogen dwingen’
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Klik om de stijl te bewerken Een voldoende halen, of laten zien wat je kan? Welkom! studiemiddag voor leden van examencommissies VH, 26 mei 2016.
Netwerkvorming examencommissies: overbodige luxe?.
Wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht. Wetsvoorstel Onderdelen relevant voor medezeggenschap in het HO: Benoemingsprocedure Opleidingscommissies Facilitering.
DE KWALITEIT VAN DE TOETSING BORGEN EN ZORGEN Studiemiddag examencommissies 26 mei 2016 Martine Pol.
Werken aan de kwaliteit van toetsing en examinering studiemiddag VH 25 mei 2016 Succesfactoren en valkuilen bij instellingsoverstijgende samenwerking van.
Schets van de ontwikkelingen -Examinering: een punt van aandacht! -Ontwikkelingen Examencommissies -Procesarchitectuur Examinering (PE)
Handreiking examencommissies mr. Philip Coté MBA, Dag van de examencommissie, 6 april 2011.
De MR en het schoolplan Bouwstenen voor de toekomst Utrecht, 22 januari 2015.
Opleidingscommissie Hanzehogeschool Groningen
Medezeggenschap bij De Eshoek
Onderwijskundige Dienst DAAD Onderwijsadvies
Personeelszaken + Financiën coördinatie Onderwijs & Kwaliteit
LOEx, Landelijk Overleg Examencommissies lerarenopleidingen
Macht en Invloed: In het hoofd van de Bestuurder
Rechten en plichten van opleidingscommissies
KLAAR VOOR DE START Werkconferentie Opleidingscommissies
De bestuurlijke organisatie van een zorggroep
GMR Consent 14 februari 2011.
Workshop samenwerken in een samenwerkingscollege
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap bij De Eshoek
Medezeggenschap? Ook voor u!
Werksessie Verslaglegging van examencommissies
Transcript van de presentatie:

“Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren” Workshop bestuurlijke verhoudingen Studiemiddag examencommissies Bunnik, 26 mei 2016

Waarom dit thema? “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren”: Johan Cruijff ( ), voetballer, taalkunstenaar en denker

bestuurlijke verhoudingen als samenspel Bestuurlijke verhoudingen binnen een hogeschool zijn complex Er zijn veel spelers Instellingsbestuur, medezeggenschap, opleidingscommissie, examencommissie, opleidingsmanagement, raad van toezicht Als één van de spelers te veel naar zich toe trekt, kunnen de anderen hun taak niet goed uitoefenen “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren”!

één beeld zegt meer dan 1000 woorden? Maar als niemand de bal wil hebben:

even voorstellen Roeland Smits beleidsadviseur juridische zaken en kwaliteitszorg onderwijs/onderzoek bij VH secretaris commissie Bruijn twitter: Roeland_Smits

inhoud van deze workshop Bestuurlijke verhoudingen Toezicht Stellingen Discussie

bestuurlijke verhoudingen Instellingsbestuur (= College van Bestuur)  wettelijke taken en bevoegdheden  bestuur en beheer  vertegenwoordiging in rechte Faculteit/opleiding/‘school’-management  gedelegeerde (overgedragen) bevoegdheden van CvB Medezeggenschap  instemming en advies t.a.v. voorgenomen besluiten CvB

bestuurlijke verhoudingen (2) Opleidingscommissie  adviesrecht Raad van Toezicht  toezicht op bestuur en uitoefening bevoegdheden door CvB  CvB met raad en daad terzijde staan Examencommissie (hfdst. 7 Whw i.p.v. 10)  geen onderdeel bestuursstructuur  eigen wettelijke bevoegdheden  objectief en deskundig

toezicht Extern toezicht  Inspectie  NVAO  CDHO Intern toezicht  Raad van Toezicht  Examencommissie?

stelling 1 DE EXAMENCOMMISSIE BEWAAKT DE KWALITEIT VAN TOETSING EN EXAMINERING, BENOEMT EXAMINATOREN, DUS DE EXAMENCOMMISSIE KAN WORDEN GEZIEN ALS EEN INTERN TOEZICHTSORGAAN.

stelling 2 EXAMENCOMMISSIE EN OPLEIDINGSCOMMISSIE ZITTEN ELKAAR IN DE WEG OMDAT HUN TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN DEELS HETZELFDE ZIJN.

stelling 3 HET INSTELLINGSBESTUUR KAN ALS ‘BEVOEGD GEZAG’ RICHTLIJNEN GEVEN AAN DE EXAMENCOMMISSIE M.B.T. DE UITOEFENING VAN DIENS TAKEN EN BEVOEGDHEDEN.

stelling 4 HET MOEILIJKST AAN DE TAKEN VAN DE EXAMENCOMMISSIE IS DE OMGANG MET DE TEGENGESTELDE BELANGEN VAN COLLEGA-DOCENTEN, STUDENTEN EN MANAGEMENT.

stelling 5 DE BESTUURLIJKE VERHOUDINGEN ZIJN SCHEEF GETROKKEN DOORDAT DE EXAMENCOMMISSIE TE VEEL VERANTWOORDELIJKHEDEN HEEFT GEKREGEN.

stelling 6 IK HEB HET ALS EXAMENCOMMISSIE TEGENWOORDIG ZO DRUK MET BIJZAKEN, DAT IK AAN DE HOOFDZAAK (BORGEN VAN TOETSKWALITEIT) EIGENLIJK NIET MEER TOEKOM.