Tekstopbouw Inleiding-kern-slot.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Joringel lette niet op haar en bekeek de kooien met de vogels.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Sporten.
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Beelden storm.
Lagoonia Je vliegtuig is neergestort op een eiland in de Stille Zuidzee en je bent een van de overlevenden. Zult u in staat om andere overlevenden te vinden,
Woorden en tijd.....
HOLLANDSE MAATJES.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Ferluci.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Digitaal Beeldverhaal
En zou Power Po(i)ntje niet zijn om er
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Iedereen coach naar Jef Clement.
en je hebt ook hele mooie wagons waar je uit kan kijken boven de trein, panoramawagons heette dat.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Rode Rozen.
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
Bezoekersgerichte teksten
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Een liefdesgeschiedenis
Jezus roept de leerlingen
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Slot 4Hc.
Proeftoets periode 1 4 havo.
Mijn Ogen.
Lekker gegeten??.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Beschouwing – De Laatste Tips
Uitleg persoonsvorm (pv)
Het begint zoals een sprookje, maar het is er geen .....
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Stage: Basisschool de Klingerberg
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Help!!!Er zit een monster onder mijn bed!!!
Leesvaardigheid Hoofdstuk 1 t/m 3
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Leesvaardig Examentraining.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
HAAR Juf staat voor de klas en schrijft wat op het bord. Jantje roept:
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Het schrijven van een betoog
De vraag is je beste vriend
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Alinea’s, inleiding, middenstuk en slot
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Transcript van de presentatie:

Tekstopbouw Inleiding-kern-slot

Opbouw van een tekst Inleiding Kern / middenstuk Slot

Inleiding Beschrijving van het onderwerp Samenvatting Vragenreeks Situatieschets Beschrijving van de aanleiding Voorbeeld Anekdote

Bajesklant Breda krijgt vergoeding na weigeren moeder met pin in de voet: vijf euro BREDA - Een gevangene in De Boschpoort in Breda krijgt een schadevergoeding van vijf euro omdat zijn moeder de toegang tot de bajes is geweigerd. De vrouw heeft een pin in haar voet en kwam niet door de scanner. Ze was al eerder bij haar zoon op bezoek geweest en had toen een doktersverklaring voor het metaal in haar voet overgelegd. De keer daarop had zij die verklaring niet bij zich: ze mocht niet naar haar zoon. De rechter vindt de beslissing van de gevangenisdirecteur om moeder de toegang te ontzeggen 'onredelijk en onbillijk'. Het personeel had een notitie van moeders ongemak kunnen maken, meent de rechter. "En anders een handscanner kunnen hanteren." Alles afwegende ziet de rechter reden een schadevergoeding aan haar gedetineerde zoon toe te kennen: vijf euro.

Kwestie: moet je werken voor je bijstandsuitkering? BREDA - Mag je van mensen in de bijstand eisen dat ze voor hun maandelijkse uitkering vrijwilligerswerk gaan doen in een verpleeghuis? Voor Staatsbosbeheer bomen gaan kappen in het bos? Het kabinet wil dat gemeenten bijstandsgerechtigden een 'tegenprestatie' gaan opleggen. Wie het aangeboden vrijwilligerswerk weigert, zou een sanctie aan zijn of haar broek moeten krijgen. Minder of misschien zelfs helemaal geen uitkering meer. Bent u het daar mee eens? Mogen we als samenleving iets terugverwachten van mensen die leven van een uitkering. Of gaan we dan te ver? Per slot van rekening is het merendeel van de mensen dat in de bijstand zit, daar buiten hun schuld in terechtgekomen. En zijn er momenteel te weinig banen om iedereen snel weer aan de slag te helpen. En wat als straks de ene gemeente besluit om bijstandsgerechtigden hard aan te pakken, terwijl een buurgemeente deze groep veel soepeler behandelt. Is dat wel eerlijk? Werkt dat geen rechtsongelijkheid in de hand? De Kwestie van deze week gaat over dit onderwerp. Wat vindt u? Geef uw mening op redactie.stad@bndestem.nl.

Column: Verdwaald Ik wist zeker dat we naar links moesten. Beste vriendin M. dacht dat we rechtsaf moesten. Dus gingen we maar rechtdoor. Uren later bleek natuurlijk dat we rechtsomkeert hadden moeten maken. Zie daar maar eens achter te komen, midden in groot, onbekend, Portugees sprekend Lissabon. Inmiddels is het een epische anekdote geworden. Zo eentje die bij elk feestje wel de revue passeert. Maar op het moment zelf, daar onder de brandende zon bij een verlaten bushokje, werd het pijnlijk duidelijk dat ik (samen met vriendin M.) een enorm talent heb om te verdwalen. Want het was niet de eerste keer, en zeker niet de laatste, dat ik ergens een afslag over het hoofd zag. Rottumerplaat, hoe klein ook, zou voor mij een verdwaalparadijs zijn. Op een onbewoond eiland is het immers vrij lastig om de weg naar dat ene boswachtershutje te vragen. Zonder straatnaambordjes ben je bovendien aangewezen op vage aanwijzingen als ‘neem ter hoogte van de vijfde vliegenzwam het paardenpad naar links’. De rest van Nederland kan blijkbaar prima overweg met dat soort aanwijzingen, want het plan van de gemeente Eemsmond, om Rottumeroog en Rottumerplaat van straatnaambordjes te voorzien, is vorige week door de vele kritiek keihard afgeschoten.  Niks geen Maarten Toonder Senior Pad-bordjes dus. De straatnamen komen wel op papier te staan. Al heb ik daar weinig aan. Alsof een non-existent richtingsgevoel nog niet genoeg is, kan ik ook niet overweg met een wegenkaart. Dat bleek wel toen diezelfde vriendin M. en ik laatst voor een Madrileens museum stonden, in plaats van ons hotel. Avontuurlijk is zo’n handicap wel. Misschien moeten we volgend jaar maar naar Rottumerplaat. De Lissabonanekdote is hard aan vervanging toe.

Middenstuk / kern Dieper in op onderwerp dat in inleiding is geïntroduceerd Uitwerken in deelonderwerpen: elk nieuw deelonderwerp een nieuwe alinea

Slot Samenvatting Conclusie Oplossing Aansporing Open eind

… Aan het vlees wordt hier, in tegenstelling tot veel van de snackbars of hamburgerzaken grondig aandacht besteed. De traditionele hamburger van het The King of NY menu is zelfs een beetje rood van binnen en niet grijs zoals doorgaans het geval is. Als bijgerecht worden naast de traditionele dun gebakken Franse frietjes drie verschillende soorten frietmixen met groenten en vlees aangeprezen. Wat ontbreekt is het (koude) biertje dat zo lekker kan smaken bij een hamburger. The Burger Bar heeft gekozen voor een nachtvergunning om nachtelijke eters te bedienen, dan is het vergunningtechnisch niet mogelijk om alcohol te schenken. Daarom een grote coca cola en een halve liter bananenshake. Ook goed. The Burger Bar wil een snackbar deluxe zijn. De eerste kennismaking is alvast positief te noemen.

Opmaak van teksten Titel Ondertitel Tussenkopjes Lead Afbeeldingen, bijschriften Grafieken en tabellen Bron

Hoe pas je dit toe in je examen? Plaatjes, tabellen en grafieken zijn niet nodig (geen internet!) Laat titel en tussenkopjes duidelijk zien Tekst moet duidelijk een inleiding en een slot hebben Werk met alinea’s, en maak ze niet te lang of te kort Schrijf door binnen een alinea Besteed als je tijd over hebt nog wat extra aandacht aan de opmaak