Iedere vis zijn verhaal: ervaringen vanuit AquaVlan

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Topsport in Limburg Who cares?. Maatschappelijke context  1. Mondiaal  A. Recessie.  B. Oorlogsdreiging  C. Arm/rijk  D. Milieu  Nationaal  A.
Advertisements

Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
DUWOBO – werkgroep energie Stand van zaken. Studiedag (23 maart 2010): Duurzame energienetten in Vlaanderen –Context •Maatschappelijke drijvers? –Vrijmaking.
Subtitel Rik Winters, Maarssen, 18 december 2013 Innogest: snel vergisten in een veranderende markt.
Eva Roeykens Plattelandscoördinator
Innovatie in de Nederlandse tarweketen Hanneke Pol.
Het huidige beleidstekort: er moeten nog heel wat tandjes bij Ton van Dril 10 september 2009.
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
Innovatie en Educatie in agrarische productie Het IAP N. V
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Het innovatiemodel van IMEC
Facility management en inkoop
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Wijkmedia onder de loep 19 november 2010 Else Rose Kuiper | lectoraat informatie, technologie en samenleving | eSociety Instituut | Haagse Hogeschool.
Joke Schauvliege Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Export Vlaamse milieutechnologie.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID EEN HAALBARE KAART?
Hoofdstuk 2 Kwaliteitszorg Deel 1.
KIVI Speurwerkprijs ‘Noodzaak van innovatie in de gezondheidszorg’ Prof.dr.ir. Theo de Vries 16 december 2003 KIVI Speurwerkprijs 2003.
Toeristisch-recreatieve regiowerking in het Waasland Sara Van Cotthem 6 november 2008.
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Marketingplanning en strategie
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
De Marketingroute In vijf stappen naar succes. Thema marketing leeft bij veel ondernemers Project De ToekomstBedrijven: 1281 termen COMMERCIEEL bij 774.
Ervaringen en enige kritische kanttekeningen L.M.F. Dejong
MARKT PROSPECTIE OMEGABAARS TM
MARktSTUDIE commercialisatie snoekbaars
Roadmap geïntegreerde aquacultuur voor Vlaanderen.
DekaMarkt & DekaDuurzaam Aldo Breed Marleen van Os Donderdag 15 september 2011.
Slide 1 Visie op GLB Luc Rogge 24 maart slide 2 Eerste reactie evenwichtige tekst compleet  nood aan 5-tal krachtlijnen om draagvlak te creëren.

De markt veroveren GETTING THE MARKET MARKET GETTING MARKETING.
Grontmij Duurzaam ontwerpen & realiseren. Wie we zijn | Grontmij Group 2  Derde grootste interdisciplinair advies- en ingenieursbureau in Europa  Voor.
Template V Netwerkbijeenkomst Circulaire Economie 7 april 2015 Wageningen 1 Mark Ipema I Confidential.
Wat voedt jou deel 1..
Diversiteit. Organisaties en diversiteit? 2 Een divers personeelsbestand … VOORDELEN VOOR ORGANISATIES S PREEKT EEN BREDERE GROEP KLANTEN AAN Identificatie.
MIT 2015 Noord-Nederland Paul Drent – 3 juli 2015.
1 Congres : wat na ons Jij ziet de dingen en zegt: Waarom? Ik droom de dingen en zeg: Waarom niet? B,Shaw.
Basisboek Marketing Hoofdstuk 1 Vraag en aanbod.
Een perspectief voor Vlaanderen Aggiornamento Een perspectief voor Vlaanderen auteur functie datum Marc Van den Bosch Voka Kenniscentrum September 2011.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Philippe Appeltans Algemeen secretaris Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties The Foodture Brussel, 8 december 2015 Groente- en fruitveilingen Duurzame.
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
Vlaamse Visveiling n.v..  Samenbrengen van vraag en aanbod  De aanvoerders (first point of sales) bieden vis aan op eenzelfde verkooppunt ( reëel of.
Aquacultuur in de Euregio scheldemond 22 november 2013, Aquacultuur Symposium, AquaVlan.
© OECD/IEA 2012 Energie Beleid van IEA lidstaten In-Depth Review Nederland 2014 Discussie bij de Sociaal- Economische Raad (SER) Maria van der Hoeven Den.
Aquacultuuronderwijs: ervaringen en vooruitzichten in en uit Vlaanderen Stef Aerts HUB-KAHO.
Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag
Fish Silage Plant Haalbaarheidsstudie betreffende de verwerking van discards en visafval (6 ton/dag) in voeders voor vee, pluimvee, varkens en vis.
Gebiedsontwikkeling Voor een welvarend Yerseke Yerseke DE BUSINESSCASE Jan Sips Directeur a.i. AM Zeeland Directeur TopLevel Development.
Challenge the future Delft University of Technology Decentrale waterzuivering Westergouwe Waterbehandeling van de toekomst Lourens & Nikolaas.
Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!
Crowdfunding.
Kleinschalige Bioraffinage
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
"sizzen is neat, mar dwaen is in ding"
Verspanen en reinigen voor ASML; EUV productie
OPENINGSCASE: PNC-banken en enterprisetoepassingen
Toerismeboeren Kick-off 2018
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
Plantenfysiologie Temperatuur en vocht.
Plantenfysiologie Fotosynthese 2
VOS, FOS en OEB.
Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!
Transcript van de presentatie:

Iedere vis zijn verhaal: ervaringen vanuit AquaVlan

Programma xxxxxx Overzicht vissoorten in AquaVlan Overzicht uitgevoerd onderzoek, realisaties en highlights Conclusies

Partners Inagro vzw, praktijkcentrum aquacultuur Imares Hogeschool Zeeland (HZ), SEAlab KAHO Sint-Lieven, Aqua-ERF Universiteit Gent, (UGent) Katholieke Universiteit Leuven, (KULeuven) Provinciaal Centrum voor de groententeelt, Kruishoutem (PCG)

Visteelt in AquaVlan Zoutwater - Yellowtail Kingfish Zoetwater: diversificatie - Snoekbaars - Zoetwaterkabeljauw - Omegabaars Integratie met groententeelt

Overzicht soorten in AquaVlan

Snoekbaars Biologie grotendeels bekend Bestaande markt, vraag > aanbod, dalende wildvang Hoge verkoopsprijzen: ~ 9€/kg Vlaamse Visveiling Pootvis beschikbaar Opkweek tot 1 kg haalbaar binnen 1 jaar Nichemarkt kan gemakkelijk overspoeld worden. Moeilijke soort: onderschatting door kwekers Beschikbaarheid pootvis out off season onvoldoende Grote verschillen snelle en trage groeiers Stressgevoelig

Omegabaars Biologie grotendeels gekend Bestaande kwekerijen Azië/Australië Robuuste vis (cfr. tilapia) Hoge gehaltes omega 3 vetzuren Weinig/geen vismeel en visolie in voeder: duidelijke stempel van duurzaamheid

Zoetwaterkabeljauw Niet: wat kunnen we produceren. Wel: waarvoor wil de consument betalen? Fillet van hoge kwaliteit (smaaktesten, comm. lokale markten) Hoge prijs op lokale markt (18€/kg Helsinki) Valorisatie lever Uitgestorven ’60-’70: inheems “Gentse waterzooi” - “vergeten groenten” – “lokaal product vs exoot” Grootste probleem: zeer weinig geweten over biologie (weaning,…?). Geen grow-out, enkel reproductie herstelprogramma’s.

Uitgevoerd onderzoek Realisaties Highlights

Snoekbaars Beste commercieel beschikbaar voeder. Invloed verschillende voeders op smaak en appreciatie door consument. Drijvende korrel vs zinkende korrel Optimale temperatuur grow-out. Optimale densiteit grow-out. Weaning: voeders en strategie Productiecyclus tot consumptie gewicht drie maal doorlopen Deze praktijkervaring wordt ingezet om zowel Nederlandse viskwekers als toekomstige Vlaamse viskwekers te ondersteunen.

Snoekbaars Bestaande markt, er zijn kwekers Vnl vraag gestuurd onderzoek Mee bouwen aan een bestaande teelt Selectieprogramma/genenbank opbouwen (EU) Opbouw Opbouw kennis en ervaring ten dienst van bestaande en startende kwekers Sterk gericht op informeren en ondersteunen (infoloket)

Zoetwaterkabeljauw -Succesvolle weaning. -Bepaling optimale T. -Bepaling optimale densiteit. -Bepaling optimaal commercieel voeder. -Bepaling optimaal voederschema. -Maturatie broodstock / artificiële reproductie “out of season”

Zoetwaterkabeljauw – M&M 18 tanks (140L) 77 fish/tank (ABW: 17,91 ± ± 5kg/m 2 ) 10 weeks 24h feeding 12L/12D 6 commerciële voeders 3 herhalingen

Zoetwaterkabeljauw - Voeders Code Pellet sizeCP%CF%Carbo%Ash%Fibre%P%Gross E (MJ/kg)ME (MJ/kg) A252257,4100,60,923,621,6 B1, ,28,31,51,322,620,1 C1, ,721,619 D1, ,88,31,91,321,819,1 E256187,5110,51,4 F ,6-3

Zoetwaterkabeljauw- Resultaten

Omegabaars Bepaling optimale water parameters Bepaling optimale densiteit Verbeteringen RAS: off-flavour, oxygenatie en denitrificatie Vervanging vismeel en visolie in voer Ontwikkeling weaning protocol Reductie waterverbruik via biofloc technologie Verbetering smaak dmv specifieke ingredienten in visvoer Veel aandacht en energie voor culinaire aspect en vermarkting

Omegabaars Restaurants: Arenberg, Luzine,… Groothandels: Océan Marée, Detroyer, D’haens,… Evenementen: Groene sleutel, stuurgroep interreg, galadiner international polar foundation, Chef12, …

Omegabaars

Integratie aquacultuur en groententeelt Onderzoekstopics – Klimaatregeling & energie-besparing in aquaponics – Mogelijkheden van multiple-ruimtegebruik – – Afstemming van de nutriëntenstromen tussen visteelt en plantaardige productie

Integratie aquacultuur en groententeelt Nutriëntenbehoefte tomaat* Analyseresultaten viswater** Percentage aanwezig in viswater EC30,3 pH5,67 mmol/lNH4+2,14< 0,1<4,7% K+13,931,510,8% Ca++5,890,23,4% Mg++2,14< 0,1<4,7% NO3-21,961,25,5% Cl-1,070,437,3% SO4--3,210,13,1% H2PO4-2,680,13,7% Na+< 0,250,280,0% µmol/lFe32,140,41,2% Mn21,43< 0,1<0,5% Zn8,570,55,8% B42,86< 1<2,3% Cu1,610,16,2% Mo1,070,19,3% *Productiefase (vanaf bloei derde tros) **Densiteit vis: 3,6 kg/m³Basis: regenwater Resultaten viswateranalyse

Integratie aquacultuur en groententeelt Conclusie Na+ is de limiterende factor voor het gebruik van viswater Bij voldoende verdunning vormt Na+ geen probleem, en kan het viswater ± 5% van de vereiste nutriënten leveren (Bij het gebruik van vegetarisch visvoer (1/4 Na+), kan dit 20 tot 25% zijn) Voor de teelt van tomaten in een organoponics-systeem is bijbemesting met organische meststoffen nodig. pH-regeling van het afvalwater van visteelt is zeer belangrijk voor de beschikbaarheid van nutriënten voor planten. Organoponics is mogelijk, maar de voedingstoestand van de plant moet nauwgezet worden opgevolgd.

Conclusies Grote vooruitgang onderzoek Cirkel niet helemaal rond (afh soort) Opbouw kennis ten dienste van ondernemers (eigen ervaring en internationale netwerken) Hoge graad van samenwerking Start commerciële bedrijven Ondersteunend onderzoek blijft nodig

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Vragen?