De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!"— Transcript van de presentatie:

1 Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!
Wateropname van vele factoren afhankelijk DS% voer Productie Temperatuur + relatieve luchtvochtigheid Vuistregel: per kg ds voer 4 liter water + 1 l.per kg melk Dus stel: koe eet 20 kg ds en geeft 30 l melk: 20 kg ds * 4 = 80 liter + 30 kg FPCM * 1 liter = 110 liter water Dit is exclusief voer !!

2 Water Water Drinkwatervoorziening optimaliseren? Dan:
Koe moet 12 keer per dag kunnen drinken! Per 20 koeien een drinkpunt, Elke 20 meter een drinkpunt Minimaal 2 drinkpunten per groep Ruime aanvoersnelheid: Bij vrije verstrekking kan koe 20 liter per minuut drinken Bij drinkbakjes opname vaak te traag Bij sneldrinker: 30 liter per minuut Is de toevoer voldoende?

3 Water Water Koud water voorkomen Optimale temperatuur is 10̊ - 20 ̊C
Water te koud: Te weinig drinken Temperatuurschok in pens 30 liter water van 0 C geeft C temperatuurdaling van pens Water te warm: Bacteriegroei in leidingen Vers afgekalfde koeien standaard onbeperkt lauw water (evt drenchen) Drenchen tegen ziekten

4 Water Wateropname, (l) bij verschillende gewicht of prod. Niveau
Gewicht Omgevingstemperaturen (kg) 5̊C 15̊C 28̊C Kalf Kalf Pink Vaars

5 Water Wateropname, (l) bij verschillende prod. niveaus
prod. Omgevingstemperaturen 5̊C 15̊C 28̊C Drg koe 0 kg Lactkoe 9 kg 27 kg 36 kg 45 kg

6 Water Water 4 criteria voor goede waterkwaliteit: Smakelijkheid
Beschikbaarheid Geen schadelijke stoffen voor koe Geen gevaar voor voedselveiligheid

7 Water Waterkwaliteit Agens
Hoge of afwijkende waarden in het drinkwater zijn indicator voor het risico van: Kwalificatie van het drinkwater Geschikt Ongeschikt PH Industriële verontreiniging 5,0-8,0 <5 of >8 H2S Ongewenste bacterieactiviteit, mineralisatie van organische materiaal, giftig <0,02 mg/l >0,02 mg/l NH3 <2,0 mg/l >10,0 mg/l NO3 Nitraatvergiftiging <100 mg/l >200 mg/l NO2 Nitrietvergiftiging <0,1 mg/l >1,0 mg/l KMnO4 getal Aanwezigheid van organische stoffen, rotting <50 >200 Fe Fe afzetting op leidingen, onsmakelijk, weerstand <0,2 mg/l >2,5 mg/l Mn Mn afzetting op leidingen en melktank <1,0 mg/l >2 mg/l Cl Rotting bij oppervlaktewater <250 mg/l >2000 mg/l Fluorose <1 mg/l Hardheid Smaakproblemen <15̊D >25̊D E.Coli <100 per ml >100 per ml Totaal kiemgetal bij 22̊C < per ml > per ml

8 Water Water Veehouders: 75 % bronwater, 25 % leidingwater !
Goed schoonmaken Voel eens aan binnenkant drinkbak! Communicerende vaten  slopen Doorspoelen !! Reinigingsmiddelen Let op de kwaliteit bij verstrekken van: Hemelwater /Grondwater/Slootwater  salmonella, botulisme, paratbc, blauwalg Laat water onderzoeken!


Download ppt "Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!"

Verwante presentaties


Ads door Google