Hoofdstuk 7 Een sterk kasteel. Luister naar een verhaal over de jongen die geen ridder wilde worden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Ik ben dankbaar ....
De vier knagers in het wilde westen. Gemaakt door Marrit de Haan
Het tweede werkstuk.
Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Opkomen voor jezelf.
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Ik ben Mo.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Mijn gegevens op het web!?
Woorden en tijd.....
HOLLANDSE MAATJES.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Hoofdstuk 2 de tijd van jagers en boeren
‘Het podium op voor Villa Joep!
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
500 – 1000 na Christus RIDDERS en KASTELEN.
Een presentatie van Raslen,Jelmer,Jamal,Afsaneh,Leon en Ritchie
In de leerlingenraad zitten 6 kinderen(bij ons)
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Hij wacht alleen nog maar
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Poëzie December.
Quiz : kies het goede antwoord
Rechtvaardigheid Les 1 Ethiek – Rechtvaardigheid – Les 1
Indische nostalgie…….
Jezus houdt van alle dove kinderen
KOMMAGEBRUIK.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
De visie is Jezus One for all.
Presentatie over Tijgers.
Boekbespreking van Levi Steevensz 12 Mei 2009
Geluid aan.
Interpreteren van data
Bij de presentatie van de plusklas
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Ik woon in Afrika. In een klein landje aan de westkust, het heet Sierra Leone.
preek over Deuteronomium 6:20-25
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
Bloem is een wit poeder dat we gebruiken om brood te bakken.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Vliegenzwam Wie kent hem nou niet!!!!.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Sint-Maarten.
Marloes Waterschoot Klas 3D
Het verhaal van de draak en de dino !
Op straat Powerpoint: Willy.
Tekst verwerken.
QUIZ! START! Hoe goed ken jij onze groepsleden?
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Tijd van steden en staten
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
‘Mixed up piles’.
Van: Michelle, Noa, Marcus, Lesley en Timo.  Inleiding  Water  Water halen  gezondheid  Ziekenhuis/dokters  tekeningen  Einde Mali Afrika.
mijn week mijn dag gebruikte tekens ga naar mijn volgende dia ga naar mijn voorgaande dia ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
Dieren op de boerderij. Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Voel je wel in je vel !.
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 7 Een sterk kasteel

Luister naar een verhaal over de jongen die geen ridder wilde worden

1Vul het juiste woord in. Kies uit: Slotgracht – valluik- kanteel- schietgat- hoektoren- ophaalbrug Er wordt geschoten op het kasteel van ridder Diederik. Diederik heeft de vijand zien aankomen. Er staan soldaten op de ……………….. “Haal de …………………….. op!” Schreeuwt een soldaat van boven. “En laat het……………………neer!” Binnen in het kasteel zit achter elk………………..Een soldaat klaar om te vuren. Ridder Diederik houdt zich schuil achter een…….…….. hoektoren valluik kanteel schietgat ophaalbrug

Les 1 Wonen in een toren

2Kijk naar tekening 1 en 2. De vijand nadert! Op welke plek zou jij gaan zitten? Waarom? Eigen mening 3 Op een kasteel woonden ook een timmerman en een bakker. Waarom woonden zij daar? Het kasteel is ver van de stad. Op het kasteel wonen veel mensen, het is net een klein dorp, dus er is voor een timmerman en een bakker genoeg werk. 4 Kijk op de tekening wat deze kinderen doen. Vul in wat ze zeggen. A Ik heet …………………….. Vandaag moet ik………………………………… B Ik heet………………………. Ik ben………………………….. C Ik heet…………………………Ik ga…………………………….. Marije voor het eten zorgen paardenknecht water halen Machteld Floris

5a De grootste kamer in het kasteel heet………………………… 5b Waarvoor werd die kamer gebruikt…………………. 6 Maak de zinnen af. A In de riddertijd eet bijna niemand groente, omdat…. Niemand weet dat het gezond is. B Alleen baby’s drinken melk, omdat…. Melk het enige is dat baby’s kunnen drinken/ verdragen en ze denken dat het slecht is voor je tanden. 7 Waarom slaapt de landheer met het hele gezin in een bed?  omdat het veiliger is.  Omdat het minder koud is.  Omdat ze dan maar een bed op hoeven te maken ridderzaal als eetzaal voor gasten en als feestzaal

8 a Welk nieuwtje zingt de droevige troubadour? Bijvoorbeeld: over liefdesverdriet en verloren gevechten B Welk nieuwtje zingt de vrolijke troubadour? bijvoorbeeld: over gewonnen gevechten, liefde en een goede jacht. 9 Troubadours bestaan niet meer. Wie vertellen nu het nieuws? 1 De mensen van het journaal (radio en televisie) 2 De journalisten die in de krant schrijven 10Elk jaar op Koning(inne)dag krijgt een aantal mensen een ridder-orde van de burgemeester. A Wat is een ridder-orde, denk je? Een beloning van de Koning(in) B Waarom krijgen mensen zo’n ridder-orde? omdat ze iets goeds/belangrijks hebben gedaan.

Les 2 Floris wordt ridder

1 Kijk naar de tekeningen 3 tot en met 6. Vul in. A Floris is………. Jaar oud op plaatje 3. B Wat speelde jij toen je zo oud was? C Floris is…………….jaar op plaatje 4. D Wat leerde jij toen je zo oud was? vijf Eigen verhaal zeven

2 Maak de zinnen af. A Op het kasteel van zijn oom leert Floris paardrijden, boogschieten, en schermen. Dat is handig als hij later………………………………………. B Floris leert ook lezen en schrijven. Dat is handig als hij later……………………………… 3 Als floris 14 jaar is, wordt hij schildknaap. Wat moet hij allemaal doen? 1 het schild van de ridder dragen 2voor de wapens en het harnas zorgen 3 De helm en het zwaard poetsen 4 Voor de paarden zorgen 5 extra de ridder helpen zijn harnas aan te trekken 4 Wat krijgt Floris als hij tot ridder wordt geslagen? 1 een eigen zwaard 2 riddersporen Zelf ridder is en moet vechten Brieven moet lezen en schrijven

5a Ridders vechten ook voor de lol. Hoe heet zo’n gevecht? Een toernooi B Welke wapens gebruikten ze daarbij? zwaard en lans 6 Schildknaap Floris heeft het harnas gepoetst. Ridder Roderick is niet tevreden. Hij mist 2 stukken. Welke stukken zijn dat? 1 Beenstuk 2 Maliënkolder

7 kijk naar de schilden. Ze zijn van 3 verschillende ridders. Verzin bij elk schild de naam van de ridder. A ridder van b ridder vanc ridder van Eigen verzonnen namen

8 waarvan wil jij ridder zijn? Teken je eigen schild!!!!

Het kasteel in oorlogstijd Les 3

1