Workshop 2 Europese aansluiting; een vergelijking met de Vlaamse aanpak Inleiders:Wybe Douma Luc Lavrysen Voorzitter: Marleen van Rijswick.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OpMaat Europese richtlijnen en verordeningen Presentatie van zoekresultaten met extra informatie over richtlijnen en verordeningen Universiteitsbibliotheek.
Advertisements

Open normen in wetgeving
De Europese Unie: vloek of zegen voor bedrijven? Annemie NeytsMinister van StaatEuropees Parlementslid.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
BRZO dag 15 mei 2014 Mr. M.G.J. Maas-Cooymans.
Rechtshandelingen van de Unie
Nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro)
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Vrijzinnig Hoofdvraag: 'Hoe moet GroenLinks zich verhouden tot de afnemende populariteit van het gedoogbeleid, specifiek op het gebied van softdrugs?'
Bestrijding Eurocrisis: Alleen handhaving en geen soevereiniteitsoverdracht? Prof. Johan van de Gronden.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Impact van EU-regelgeving op de Nederlandse ruimtelijk- ordeningspraktijk Vijf voorbeelden van gebiedsontwikkeling Wil Zonneveld Jan Jacob Trip Bas Waterhout.
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
Pensioenverzekeren over de grens
Verdragen en inleiding Europees Recht
Inleiding Internationaal Recht
Het bepalen van een significant risico en een significante toename van het risico Katrien Van Eerdenbrugh Antwerpen – ISC workshop.
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
Status van activiteiten en voortgang
PensioenLab Team Keuzevrijheid. Het vraagstuk: “Wat vinden jullie ervan om meer keuzevrijheid voor deelnemers mogelijk te maken?” 2 Staats- pensioen Nationaal.
Dialectiek en uitwisseling van informatie in financiële zaken Landelijke strafrechtdag 2012 mr. D.J. van Leeuwen, Leerstoelgroep strafrechtwetenschappen,
Europa.
Wie zijn we Onze aanpak Voorbeelden. WorksWell is een creatief bureau dat zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van presentaties. WorksWell heeft.
DE DIENSTENRICHTLIJN 5 JAAR DIENSTENRICHTLIJN: DE BALANS MARLEEN R. BOTMAN 13 MAART 2015.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Het hoe en waarom van internationale sancties. DCSG Informatiesessie exportcontrole en internationale sancties Antwerpen - 21 april 2015.
Opiniepeiling. O Eens O Oneens 1. Ik voel mij Europees burger. Opiniepeiling.
Symposium Rechtspositie huishoudelijk personeel 26 november 2015 ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
Koers houden in turbulentie: De rol van de rijksoverheid op het gebied van IenM internationaal vergeleken Dr. C.F. (Caspar) van den Berg Prof.dr. F.M.
Omgevingswet en gezondheid Myrtille Verhagen-Timmers Senior Beleidsadviseur Gezondheid Provinciale Raad Gezondheid Juni - juli 2015.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Mark Nieuweboer 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap 2016.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Koppeling van sociale, economische en ecologische systemen op het platteland: landschapsbeheer en –inrichting ter vergroting van de rurale veerkracht Marleen.
Kansenkaart geluid Discussie over de kansen voor geluid in het omgevingsplan Arthur Kramer Chrétienne Verhoeff Schakeldag 21 juni 2016.
Workshop 4 Wet natuurbescherming: (geen) integratie in de Omgevingswet Inleiders:Harm Dotinga Annelies Freriks Voorzitter: Joost Rutteman.
Op uw gezondheid! Maarten HoornHans Damen projectleider Platform31senior jurist Rho adviseurs.
Bodem in de Omgevingswet
Een nieuwe ladder voor duurzame verstedelijking! Schakeldag 2016 Jacqueline H.P. Vrolijk Projectleider herziening Ladder 21 juni 2016.
Windenergie, lokale autonomie en Omgevingswet Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer 24 juni 2016.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Bespreking Rapport Commissie Misbruik van recht Amsterdam, 12 mei 2016.
De werking van de Omgevingswet Doelgroep: beginners Schakeldag 21 juni 2016 Arjan Nijenhuis, plv. directeur Eenvoudig Beter.
Verslag over de uitvoering van de Bouwproductenverordening
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Recht in Gedwongen Kader
Grenswerkers in Europa Een onderzoek naar fiscale,
Jan de Bont vice voorzitter Taskforce VMBO Koen Stephan beleidsmedewerker Bouwend Nederland
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Alternatief voor geluidnormering bedrijven?
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
[Bedrijfsnaam] Bedrijfsplan.
Workshop 1 De Omgevingswet: gevolgen voor de bestuurlijke organisatie en de handhaving Inleiders: Jan van den Heuvel Lex Michiels Voorzitter: Marjolein.
Hoe komt de Omgevingswet vandaag aan de orde?
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Workshop 3 Flexibilisering en programmatische aanpak
Bestemmingsplan Buitengebied
Thema 14 Wet- en regelgeving
Presentatie bedrijfsplan
Bingo Europese Unie.
Les 12 De regelscontroleren
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
Omgevingswet en participatie
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Leegstand en regionale samenwerking
Evaluatieonderzoek.
§5.4 Samenwerken in Europa
Transcript van de presentatie:

Workshop 2 Europese aansluiting; een vergelijking met de Vlaamse aanpak Inleiders:Wybe Douma Luc Lavrysen Voorzitter: Marleen van Rijswick

Stelling 1 Aan het Europees milieurecht liggen een aantal milieubeginselen ten grondslag liggen die in de Europese verdragen meer dan 20 jaar geleden gecodificeerd werden. Deze beginselen werden in richtlijnen en verordeningen en via de jurisprudentie nader geconcretiseerd. Een nauwe aansluiting van de Omgevingswet bij de doelstellingen en het instrumentarium van de Europese regelgeving voor de leefomgeving (Beleidsbrief Eenvoudig Beter) vereist dat de Nederlandse wet deze beginselen opneemt. Workshop 2 - Stelling van Wybe Douma VMR Jubileumcongres 4 oktober 2012

Stelling 2 Het is soms eenvoudiger en beter om méér te doen dan hetgeen de Europese Unie voorschrijft ten aanzien van specifieke situaties, dan om Europese normen één-op-één over te nemen en voor niet onder de Europese normen vallende situaties aparte nationale regels in stand te houden of te scheppen. Workshop 2 - Stelling van Wybe Douma VMR Jubileumcongres 4 oktober 2012

Stelling 3 De idee om de Omgevingswet als model voor de Europese Unie voor te stellen is wellicht gedoemd te falen. Een lidstaat alleen, zeker een lidstaat die zijn "gidsland"-status heeft verloren, kan nauwelijks invloed uitoefenen op de Europese wetgevingsagenda. De Europese Commissie is er overigens beducht voor om de ganse Europese milieuwetgeving ter discussie te stellen omdat dit wel eens tot een verzwakking van meerdere onderdelen ervan zou kunnen leiden. De huidige bevoegdheidtoebedeling (unanimiteit in de Raad vereist voor ruimtelijke ordening en kwantitatief waterbeheer, Euratom-Verdrag voor ioniserende stralingen) heeft overigens tot gevolg dat het bevoegdheidsrechtelijk vrijwel onmogelijk is om een "omgevingsrichtlijn" tot stand te brengen. Een incrementele benadering, zoals de huidige aanpak van codificaties op aangrenzende gebieden, biedt meer perspectieven op succes. Workshop 4 - Stelling van Luc Lavrysen VMR Jubileumcongres 4 oktober 2012