 DECLARATION ON CHRISTIAN EDUCATION GRAVISSIMUM EDUCATIONIS PROCLAIMED BY HIS HOLINESS POPE PAUL VI ON OCTOBER 28, 1965.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“The Future depends on what we do in the present!”
Advertisements

Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
Vrijzinnig Humanisme.
Meerwaarde van eigentijds onderwijs
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Samenwerken in burgerschap
Studie2daagse directies Unicoz 15 en 16 november 2012 Communicatie, ouderbetrokkenheid, educatief partnerschap een ideale combinatie voor.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Leerlingen als partners in een leergemeenschap
LEZEN: JOH.3:16 WANT GOD HAD DE WERELD ZO LIEF.
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
 Grensoverschrijdend pubergedrag;  Voortgezette scholen;  Omgaan met…;  Jeugd en Co.
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
Leidinggeven H11 Iedereen is anders, iedereen is gelijk
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor:
BMC 4/18/2017 CULTUUREDUCATIE IN HET DNA VAN DE SCHOOL? Motto Cultuur als basis (april 2015) Hans van Dael (partner BMC) 4/18/2017.
GRIP krijgen op werkdruk en stress met het JD-R model
Sociologie Cultuur en Context J /3 college 1: vrijheid 18/3 college 2: gemeenschap 25/4 college 3: ‘back to the sixties’? Sociologie.
Regels kun je omzeilen, principes niet.
De Week van de seksuele diversiteit ILS HAN 20 tot 24 april 2015.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Onderwijsvernieuwingen: onderwijskunde, innovatietheorie en maatschappelijke context LA
Kwaad pedagogisch probleem hoofdstuk 6. BKw3eWsQ&feature=related BKw3eWsQ&feature=related.
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Symposium HKU Onderzoek in kunsteducatie 2013 Lectoraat Kunsteducatie Karin Hoogeveen.
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing ‘Mijn belangstelling.
Brede school Warmond Van droom naar werkelijkheid.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
De kracht van het pedagogische verhaal Theodoor van Baars en Marja Liefaard 15 oktober 2015.
Pedagogiek als beroep.
Double Quality Counseling VEENENDAAL
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Coaching in regioleren
Integraal sociaal werk
Nederlandse Dalton Vereniging Strategisch Fundament
Co-Teaching: Hype of blijvertje?
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
Diverse Sprekers ZAAM’s doelen zijn leidend voor gewenste ICT ondersteuning en benodigde infrastructuur DOEL PYRAMIDE ZAAM Doel (Missie) Als schoolorganisatie.
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Leren reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
BMC 5/9/2018 CULTUUREDUCATIE IN HET DNA VAN DE SCHOOL? Motto Cultuur als basis (april 2015) Hans van Dael (partner BMC) 5/9/2018.
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Ouderavond De Borgh 11 oktober Ouderavond De Borgh 11 oktober 2017.
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Een beetje menselijk doen, graag!
JEUGDzorg - voor wie?.
Sint-Jozefsinstituut
Sint-Jozefsinstituut
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Transcript van de presentatie:

 DECLARATION ON CHRISTIAN EDUCATION GRAVISSIMUM EDUCATIONIS PROCLAIMED BY HIS HOLINESS POPE PAUL VI ON OCTOBER 28, 1965

 Alle mensen, van welk ras, van welke stand en leeftijd ook, hebben vanwege hun waardigheid als persoon een onvervreemdbaar recht op een opvoeding, die aan hun bestemming beantwoord, die op hun eigen aard, op het verschil in sekse, op hun cultuur en voorwaardelijke tradities is afgestemd en die ook de mogelijkheid schept voor een broederlijk samenleven met andere volken, teneinde de ware eenheid en vrede op aarde te verzekeren.

 De ware opvoeding beoogt de vorming van de menselijke persoon met betrekking tot zijn laatste doel en tevens met betrekking tot het welzijn van de gemeenschappen, waarvan de mens deel uitmaakt en waarin hij als volwassene een taak zal hebben te vervullen.

 Goed onderwijs, goed mens, goed leven.  2 pijlers: Maatschappelijke cohesie en omgaan met onzekerheden  Kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming (o.a. G. Biesta, onderwijs als ‘waagstuk’)  Samenleving van de leegte? › Decadentie, hedonisme (eb), hevig egocentrisme, onmiddellijke beloning. Steden spiritueel dood? (op.cit. VK 2 april 2016, Vonk, Peter Giesen, Juist in de leegte schuilt onze kracht)

 Men twijfelt aan alles, aan het leven, aan de dood, aan het hiernamaals, aan de zin van het bestaan. Men leeft in een wereld waar niets meer heilig is, waar iedereen in zijn eigen kleine hoekje van brokstukken een zin van het leven construeert, in onwetendheid van de ultieme waarheid, › op.cit. Gérald Bronner, La pensée extrême, Denoël 2009

Ontwikkeling van de leerling / goed onderwijs  Ontwikkeling van de leerling als ‘goed mens’  Leren omgaan met verantwoordelijkheid  Voorbereiding op kosmopolitische samenleving.  Gepersonaliseerd leren gericht op talentontwikkeling  Samen leven, samen leren en samen werken.  Vakoverstijgend leren -> aandacht voor integraliteit en context.  Onderzoekende houding, leren maken van keuzes, omgaan met onzekerheden.  Leerlingen: hechten waarde aan duidelijkheid, structuur en veiligheid.  Onderwijstechnologie -> ICT als middel

 Ontwikkeling van de docent / de medewerker  Vrolijk, Verrijkend, Verrassend, Vakmanschap, verantwoordelijke eigenaarschap, ‘Verbinding’

Ontwikkeling van de docent / de medewerker  Fractal principle  Leerlingen kennen en erkennen als individu  Flexibele opstelling en gericht op Employabiliteit  Pedagogische en de didactische component meer centraal  Verschuiving in rollen van docenten  Ook werkzaam in of afkomstig uit een andere sector  Moreel leiderschap  Samen werken en leren in leergemeenschappen, kennis delen  Opleider van studenten en collega’s  Onderzoekende en reflectieve houding

Ontwikkeling van de school  Sociale gemeenschap  Gedreven vanuit waarden  Aangestuurd/georganiseerd vanuit een heldere visie  Veilige en stabiele leeromgeving  Dynamiek en innovatie toelaten/aanjagen  Onderdeel van netwerken en de samenleving  Waarborgen van het onderwijsaanbod in regio  Onderdeel van een netwerk van kennisinstituten (AOS) en werkt samen binnen de onderwijsketen