Tekstbegrip en receptie in onder- en bovenbouw Odysseus maakt de Cycloop blind (detail van een miniatuur uit Christine de Pizan – Het boek van de koningin,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Advertisements

‘De Donkere Kamer van het Rijksmuseum’
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Beroemde kinderen Leonardo da Vinci
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
- Docent Het Hogeland College Uithuizen (Dalton VMBO)
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
tekstbegrip Probleem; hoeveelheid vragen bij tekst.
Een lessenserie van drie lessen
Fictieanalyse-proza.
7 februari: Boekenmarkt door IAM Core (10 % korting op de boeken voor leden van de vereniging) NB: je kunt ter plekke lid worden.
Portfolio
Literatuur, hoofdstuk 1 Opdrachten.
Leren = Concentreren I II III.
Kröller Müller Bonaventuracollege 5 havo
1. Wat is het leukste om op te lossen? 2. Hoe ziet je ‘prototype” eruit 3. Wat ga je ‘meten’ en wat weet je dan?
SCHRIFTELIJK STUDIEMATERIAAL INLEIDING Annemie Borremans, maart 2005.
Denk aan de sociale competentie
Al doende leren training docenten
Werken op de Muiswerkmanier. Onderzoek toont aan Didactische mode.
Samenwerkend leren Opdracht: Experts.
Verhalend Ontwerpen Training.
MedMec01-2 Les schema per week
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
VIDEO EN KLASSIEKE TEKSTEN
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
F O T O – O P D R A C H T.
Briant College Cursus formuleren h1 Correct formuleren.
Thema 2, week 1.5 Instructiestrategie samenwerkend leren en basisomgangsvormen 29 september 2014 Periode 1 KOP
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
De oplossing De aannemelijke oplossing van het dilemma, wat ga je testen?
1. lesoverzicht les WiG volgens lesmodel Realistisch Rekenen
Praktijkervaring en reflectie
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Studiemiddag vakdidactiek/opleidingsdidactiek PTH Windesheim 3 december Verzorgd door ECENT/OTIB Op uitnodiging van Theo Last en Wim Sterken n Peter Smulders.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Vakdidactiek Bijeenkomst 2 periode 2 16 november 2015.
Kalenders plannen afnemen/ maken afnemen/ maken verzamelen/ rapporteren verzamelen/ rapporteren analyseren bespreken/ terug- koppelen bespreken/ terug-
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
FICTIE 1.1 VERHAALPERSONEN. AAN HET EINDE VAN DEZE LES WEET JE Wat hoofd- en bijfiguren zijn en hoe je deze herkent in een tekst. Hoe het komt dat je.
LEZEN 5.4 BESCHOUWING. DEZE LES LEER JE: Wat de tekstvorm ‘beschouwing’ is. Welke tekstdoel een beschouwing heeft. Hoe een beschouwing is opgebouwd. Wat.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
De vraag is je beste vriend
Acceptatie en Adoptatie Thema Technologie bij jezelf: 1A_TVB01
Lezen H1 t/m H3 In deze PowerPoint: Op onderwerp: Op leesstrategie:
Fictie 2.1 tijd.
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
Hoe maken wij het onderwijs aantrekkelijker voor doubleurs in havo 4?
Mini-onderneming.
Eerste bijeenkomst (!) Jaar november 2016.
Fictie 2.1 tijd.
De vergelijking compleet
Vwo 4 – week #SCHM.
Hoe krijg je de focus van de leerlingen op de chemie?
Financiële zelfredzaamheid
Hoe schrijf je een recensie?
Mijn visie op onderwijs
Nederlands Tekstbegrip Onderwerp, deelonderwerp en hoofdgedachte
Taalopdrachten bij een pensum
Hoe maak ik een goede samenvatting?
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
HET GAMEPROFIEL VAN DE GROEP
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Betoog.
Aanwijzingen: Gebruik deze dia's en notities om uw project te maken.
Hoofdstuk 19 Een blindgeborene en de goede herder
Transcript van de presentatie:

Tekstbegrip en receptie in onder- en bovenbouw Odysseus maakt de Cycloop blind (detail van een miniatuur uit Christine de Pizan – Het boek van de koningin, c. 1410)

1. VOOR HET LEZEN: TEKSTORIËNTATIE Tekstbegrip en receptie

Leesfasen en doorwerking Voor het lezenTijdens het lezenNa het lezen Gericht op: Hele tekst Doel: overzicht van globale inhoud van de tekst Keuzecriterium: zo groot mogelijke overeenkomst tussen tekstinhoud en receptie- uiting Docent: richt zich op de globale inhoud van de gehele tekst

(On)geschikt?

Vorm I: raster Geschikt voor afbeeldingen waar veel op te zien is. Manier om leerlingen beter naar details te laten kijken De werken van Jason (miniatuur, Frankrijk, 15 e eeuw)

IaIIIIIIVb c d

Vorm II: DDU (denken-delen-uitwisselen) Denken (individueel): Het verhaal van Hero en Leander valt uiteen in drie scènes. Omschrijf na het zien van de afbeeldingen per scène wat er gebeurt

HERO EN LEANDER Scène 1

Scène 2 HERO EN LEANDER

Scène 3 HERO EN LEANDER

Denken (individueel): Het verhaal van Hero en Leander valt uiteen in drie scènes. Omschrijf na het zien van de afbeeldingen per scène wat er gebeurt. Het verhaal van Hero en Leander valt uiteen in drie scènes. Omschrijf na het zien van de afbeeldingen per scène wat er gebeurt. Delen (in tweetallen): Vergelijk jouw ideeën met die van je gesprekspartner. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Uitwisselen (klassikaal): Wat is de globale inhoud van het verhaal van Hero en Leander? Wat zien we hiervan terug in de tekst? Vorm II: DDU (denken-delen-uitwisselen)

Tekstbegrip en receptie 2. TIJDENS HET LEZEN: TEKSTONTSLUITING

Leesfasen en doorwerking Voor het lezenTijdens het lezenNa het lezen Gericht op: Hele tekst Gericht op: Tekstpassages Doel: overzicht van globale inhoud van de tekst Doel: samenvatten van de inhoud van een tekstpassage Keuzecriterium: zo groot mogelijke overeenkomst tussen tekstinhoud en receptieuiting Keuzecriterium: zo groot mogelijke overeenkomst tussen tekstinhoud en receptieuiting Docent: richt zich op de globale inhoud van de gehele tekst Docent: richt zich op de exacte inhoud van een tekstpassage

Vorm III: samenvatten Leerlingen geven aan wat ze op de afbeelding van de tekstinhoud terugzien (bij voorkeur op basis van citaten) Gebruik hiervoor ook afbeeldingen uit de lesmethode Bij Pallas hoofdstuk 2 t/m 5 Sarcofaag met de werken van Herakles (Mantua, Palazzo Ducale, ca. 170 AD)

Tekstbegrip en receptie 3. NA HET LEZEN: TEKSTEVALUATIE EN - REFLECTIE

Leesfasen en doorwerking Voor het lezenTijdens het lezenNa het lezen Gericht op: Hele tekst Gericht op: Tekstpassages Hele tekst of tekstpassage Doel: overzicht van globale inhoud van de tekst Doel: samenvatten van de inhoud van een tekstpassage Doel: Evaluatie van en reflectie op de tekst Keuzecriterium: zo groot mogelijke overeenkomst tussen tekstinhoud en receptieuiting Keuzecriterium: Keuzecriteria: verschillen (en overeenkomsten) tussen tekstinhoud en receptieuiting expliciete keuzes kunstenaar Docent: richt zich op de globale inhoud van de gehele tekst Docent: richt zich op de exacte inhoud van een tekstpassage Docent: richt zich op de tekstinterpretatie van de kunstenaar en de mogelijke redenen daarvoor

Hero and Leander (Daniel Mackie, 2011)

Vorm IV: vrije ruimte De opdracht richt zich op “lege plekken” in de tekst Focus docent: wat toont de kunstuiting wel en de tekst niet en vice versa?

In onderstaande tekst onderwijst (instruit) Daedalus zijn zoon (natum) Icarus. Ovidius heeft Icarus hiervoor als puer ignarus getypeerd. Instruit et natum medioque ut limite curras, Icare, ait moneo, ne, si demissior ibis, 205unda gravet pennas, si celsior, ignis adurat: Inter utrumque vola. Nec te spectare Booten aut Helicen iubeo strictumque Orionis ensem: me duce carpe viam! Pariter praecepta volandi tradit et ignotas umeris accommodat alas. 210Inter opus monitusque genae maduere seniles, et patriae tremuere manus; Daedalus geeft zijn zoon nog enige kussen en vervolgens vliegen ze weg. Opdracht: 1.Noteer hoe Daedalus en Icarus door de drie kunstenaars weergegeven zijn. Citeer bij Ovidius de betreffende tekstelementen. 2.Geef iedere afbeelding een duidelijke titel. 3.Welke afbeelding komt het sterkst overeen met de tekst van Ovidius? Onderbouw je antwoord met tekstelementen uit de betreffende passage. Canova ( ) Leighton (ca.1869) geïnspireerd op: Interaktive Fachdidaktik Latein (2011)

Vorm IV: vrije ruimte De opdracht richt zich op “lege plekken” in de tekst Hier:  uiterlijk, leeftijd en karakter Daedalus en Icarus  reactie Icarus op waarschuwingen van Daedalus Canova ( ) Leighton (ca.1869)

Samenvattend Voor het lezenTijdens het lezenNa het lezen Gericht op: Hele tekst Gericht op: Tekstpassages Gericht op: Hele tekst of tekstpassage Doel: overzicht van globale inhoud van de tekst Doel: samenvatten van de inhoud van een tekstpassage Doel: Evaluatie van en reflectie op de tekst Keuzecriterium: zo groot mogelijke overeenkomst tussen tekstinhoud en receptieuiting Keuzecriterium: zo groot mogelijke overeenkomst tussen tekstinhoud en receptieuiting Keuzecriteria: verschillen (en overeenkomsten) tussen tekstinhoud en receptieuiting expliciete keuzes kunstenaar Docent: richt zich op de globale inhoud van de gehele tekst Docent: richt zich op de exacte inhoud van een tekstpassage Docent: richt zich op de tekstinterpretatie van de kunstenaar en de mogelijke redenen daarvoor