Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Profile Selector 2 april 2017.
Advertisements

De rekenkamer van Venlo
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Martine Meijers Hester Tjalma
MEER RAAD VOOR HET RIOOL Rioleringszorg Presentatie rapport Rekenkamercommissie 24 maart 2009.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Maatschappelijk Aanbesteden
Onderzoek, conclusies en aanbevelingen 23 november 2011
30 november 2010 ** 1 Rekenkamercommissie Maasdriel Vijfde onderzoek : beheersing grote projecten.
Taakinvulling door de rekenkamer
Onze gemeente Hier kunt u zelf uw gemeentenaam invoegen.
Samenwerken = meerdimensionaal schaken
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
NOV Conferentie 7 oktober 2008
Zorg nieuwe stijl.
Hoe doede gúllie dè? Driek van de Vondervoort Fijnaart, 12 november 2008.
Verkenning rollen en taken EduStandaard tbv:
VISITATIERAPPORT WOONGOED ZEEUWS-VLAANDEREN. WAAROM VISITATIE? VISITATIE IS EEN VERANTWOORDINGSINSTRUMENT OVER DE PRESTATIES VAN WONINGCORPORATIES. EEN.
Ontwikkeling Bestuurlijke Toekomst Duin- en Bollenstreek onderzoekstraject aanpak en resultaten.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Waardering en selectie op de schop Charles Jeurgens Robbert Jan Hageman KVAN, 7 juni 2011.
Toekomst Financiële Functie
Gemeenteraden en algemene besturen in control D.J. Elzinga.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Concept beleidsvisie Informatie Management Gemeente Delft 2012 – 2016 SLIM SAMEN WERKEN, SAMEN SLIMME KEUZES MAKEN.
KOERS voor Delft presentatie aan commissie Middelen en Economie 23 juni 2011.
Regionaal Risicoprofiel Ruud Bitter Coördinerend Functionaris / Lid Veiligheidsdirectie Commissie Bestuur, financiën en toerisme 2 september 2015.
In gesprek met de stad: de 1 e ronde. Doelen communicatie Bevorderen van de participatie van en samenwerking met partners en burgers aan het collegebeleid.
Grip op samenwerken Sturing door de raad Jeroen van Gool, ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
PRESENTATIE EN KENNISMAKING MET DELFTSE REKENKAMER (DRK) 8 mei 2014.
Transitie oprichten beheerstichting Sport Alblasserdam Han de Krijger Tonia Ruybroek 9 oktober 2012.
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
Stelling: Planning & Control (P&C) is iets van financiën !
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2014 Besturing & controlling/
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Resultaten tellen Presentatie voor raadsdelegatie Delft 16 april 2009.
PRESENTATIE STADHUISKWARTIER – Het Nieuwe Werken EEN LOGISCH EN HELDER GEBOUW INTEGRATIE OUDBOUW EN NIEUWBOUW ONTMOETINGSPLEK GEWORTELD IN DE HISTORISCHE.
Organisatieontwikkeling Bijeenkomst voor Informatie en Opinie 9 oktober 2012.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
VERBONDEN PARTIJEN Een onderzoek naar effectieve governance bij verbonden partijen Inez Vereijken en Wouter Derksen, KPMG Imke Frijters en Ester Weststeijn,
Rekenkamercommissie Noordoost Fryslân, 10 september 2013.
Raadscommissie ruimte - 15 oktober 2014 Maatschappelijke effecten van grote projecten.
Regie en kerntaken in Amersfoort Bezoek gemeente Delft Amersfoort, 4 September en organisatie/
De ontwikkelopgave in Zoeterwoude Veranderen om in je kracht te blijven!
Samen op reis naar excellente mensgerichte zorg !
Sjors Slaats december 2015 Omgevingswet & de Raad Sjors Slaats Sjors Slaats december 2015.
De brandweer als verbonden partij van de gemeente Sint Anthonis
Informatiebijeenkomst 22 maart 2016
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Tellen én Vertellen Verantwoorden in een samenleving die terugpraat
Uitdagingen voor lokale overheden
Do’s en don’ts voor bewonersinitiatieven
Introductie Dordtse P&C cyclus
Waarde(n)vol werk in uitvoering
De rol van de raad onder de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet Jong , 26 april.
Richting geven aan Teamontwikkeling
Toegang tot de Jeugdhulp
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012

Afbakening Onderzoek Dit onderzoek is in nauw samenspel met de raad tot stand gekomen; op basis van een vooronderzoek door de Delftse Rekenkamer. Regie Strategische samenwerking Verzelfstandiging en op afstand zetten van taken

Doel onderzoek Het onderzoek dient drie doelen: AInzicht geven in de kwaliteit van de regievoering rond strategische samenwerking door de gemeente Delft en de resultaten hiervan vanaf 2008 tot heden. BInzicht geven in de mate waarin de raad bij strategische samenwerking tot politieke sturing en controle komt. CHet doen van aanbevelingen om de doelen rond strategische samenwerking te helpen realiseren, met een accent op het versterken van de politiek sturende en controlerende rol van de raad.

Onderzoeksvragen Centrale vragen 1 Wat is de kwaliteit van de regievoering rond strategische samenwerking? 2 Wat leert ons dit voor het realiseren van de doelen en resultaten van regie en de rol van de raad? Deelvragen 1 Welke resultaten verwacht het gemeentebestuur van regievoering? 2 Hoe voert het gemeentebestuur regie op strategische samenwerking met andere partijen? 3 Wat zijn de resultaten? 4Hoe stuurt en controleert de gemeenteraad op de strategische samenwerking met andere partijen, onder meer vanuit de planning en control cyclus? 5 Wat zijn de lessen voor de toekomst?

Vier leerzame voorbeelden Na input van de gemeenteraad en het college en een nauwkeurige afweging kwam de Rekenkamer tot de volgende selectie: 1 Pact tegen Armoede. 2 Poptahof. 3 Integrale zorg, nader afgebakend op preventieve jeugdzorg. 4 Duurzaam Delft Dreamteam. Het onderzoek is geen uitputtende casestudie. De vier voorbeelden bieden inspirerende illustraties en voorbeelden voor regievoering. Het gaat daarbij zowel om zaken die goed gaan als zaken die beter kunnen.

Conclusies 1.In de gemeente Delft bestaat nog geen gedeelde opvatting over regie. 2.De gemeente Delft voert regie met behulp van een repertoire aan verschillende regietypen. 3.De gemeente hanteert zelf geen maatstaf voor de kwaliteit van regievoering. 4.Regievoering loont. De gemeente en partners realiseren met de vier leerzame voorbeelden een groot aantal resultaten. 5.De raad speelt rond regie in het algemeen en bij de vier leerzame voorbeelden nagenoeg geen rol. 6.De raad stuurt niet op regievoering. 7.Raadsleden hebben behoefte aan een afwegingskader voor regie.

Aanbevelingen Raad en college 1Investeer in gemeenschappelijke beeldvorming over het regieconcept. Het verbinden van de afzonderlijke beelden over regie is van belang om tot een gemeentebrede werkwijze te komen. Daarmee ontwikkelt de gemeente niet alleen intern maar ook richting partijen in de samenleving een herkenbare manier van werken. 2 Organiseer gemeenschappelijke beeldvorming op grond van een aantal maatregelen. Deze hebben vooral te maken met het toepassen van het afwegingskader dat in dit rapport is opgenomen.

Aanbevelingen College en ambtelijke organisatie 3 Werk toe naar een opgavengestuurde organisatie. Regievoering vraagt focus en afbakening. Een goed focuspunt is een concrete opgave waaraan de gemeente werkt. 4 Investeer in de kwaliteit van regie aan de hand van de vijf prestatievelden voor regievoering: – De opgave afbakenen – Overzicht krijgen over de opgave – Beleidslijnen uitzetten voor de opgave – Organiseren van samenwerking voor de opgave – Verantwoording afleggen over de opgave

Afwegingskader Regievoering Igno Pröpper Onderzoeksbureau Partners + Pröpper

Het afwegingskader bestaat uit drie onderdelen A.Een verkenning van de situatie: Wat is de situatie? B.Analyse van voorwaarden voor regie: Wanneer bereikt het gemeentebestuur meer? Wat maakt dat het gemeentebestuur kiest voor vastzetten of loslaten? C.Welke keuze maakt de raad: vastzetten of loslaten? Welk regietype past daarbij?

Afwegingskader regievoering A. Verkenning van de situatie Is het een taak voor het gemeentebestuur? Is het gemeentebestuur aangewezen op strategische samenwerking? B. Analyse van de voorwaarden: wanneer bereikt het bestuur meer? Voorwaarden voor vastzetten Aanwijzingen voor vastzetten Aanwijzingen voor loslaten C. Waar kiest de raad voor? Wat zijn de cruciale kenmerken van de situatie die maken dat de raad wil loslaten of vastzetten (zie A en B)? Hoe ver gaat de raad bij het vast zetten van bepaalde zaken? Welk proceskader wordt het college meegegeven?

Het afwegingskader in één oogopslag Zie de poster met het afwegingskader De figuur biedt een repertoire voor regievoering en helpt bij het maken van de afweging. De harde kern is het oranje middenblok: aan de vijf regieprestaties moet altijd invulling worden gegeven (= voorwaarde voor professionele regievoering)