Sollicitatie tips Belangrijke zaken Tips&tops 1. Indeling: Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief inhoud Sollicitatiebrief.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maken van een sollicitatiebrief.
Advertisements

Het schrijven van een practicum verslag
Het doen van eigen onderzoek
Briefconventies 6 januari 2014
toolbox deco-procedure
Sollicitatiegesprek.
Lotgenotencontact.
Feedback geven en ontvangen
Communicatief gedrag + / -
Een leuke (vakantie)baan is dichterbij dan je denkt!
Jezelf waarmaken Laat je ZIEN in je sollicitatiebrief Lezing voor Meppel United, 30 oktober 2013.
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
Het verslag en het belang ervan
THEORIE LEESVAARDIGHEID IN BEELD
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Schrijven in passende stijl
Curriculum vitae Het opstellen van een curriculum vitae
Ho 8: Portfolio.
Lobbyen en Netwerken Zelfwerkwinkel B
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
Mijn ervaringen in (land). Intro  Naam/land/soort vrijwilligerswerk/voorbereiding etc. (Plaats op deze pagina bijvoorbeeld een mooie foto) 1.
De dag van het solliciteren - introductie
Rechten en plichten & Testrondes.
Workshop Tips & Tricks CV
Motivatiebrief Stage Regels en tips.
De dag van het solliciteren Blok 1
Leren Solliciteren Zelfverkenning Arbeidsmarktverkenning Het CV
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Solliciteren! Een vak op zich.
Solliciteren: wat wil ik?
Gespreksvaardig-heden
SLC21 : Solliciteren Solliciteren 1 : De sollicitatie-brief
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
Welkom Masterclass Wervend Schrijven. Wervend schrijven kenmerkt zich door… eigen formulering eigen opbouw eigen doel extreme afstemming op de doelgroep.
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Examen schrijven Kan de volgende tekstsoorten bevatten:
Woordjes leren.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
1. 2 Storytelling Geen mooie marketing praatjes: maar de authentieke menselijke stemmooie marketing praatjes.
Grammatica leren. Inleiding Ook de grammatica kun je leren. De grammatica zijn eigenlijk de spelregels van de taal. Regel kun je leren en toepassen. Hieronder.
Workshop Baukelien van Minnen. LinkedIn  LinkedIn – 5,9 mio profielen in Nederland op een beroepsbevolking van 6,1 mio (mbo+)  78% van de mensen op.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Anders kijken, anders doen
Lezen, schrijven en argumenteren
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Standaard briefmodel (briefconventies)
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Sollicitatiebrief schrijven!
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Talent in Ontwikkeling
Een beschouwing schrijven
Workshop ‘netwerken, samenwerken, delen en verbinden in de praktijk’
Voorbereiding examen Stap 1: Noteer in het midden van je A3-papier jouw visie op het onderwerp. Stap 2: Vul jouw visie aan met trefwoorden/citaten uit.
SCHRIJF JE SOLLICITATIEBRIEF EN CV
Schrijven 4.3 Formuleren en stijl 1.1
Hoe presenteer ik mezelf online?
Sollicitatietraining
De zakelijke brief.
LinkedIn Wat moet ik ermee?.
Hoofdstuk 3: Hoe kom je aan werk?
Les 4 Schrijven 3.1 en 3.2 (let op: hoofdstuk 2 komt pas in periode 4 aan bod!) Spreken en gesprekken: 2.4 Grammatica en spelling: 3.4.
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Les 7 en 8 Spreken en gesprekken hoofdstuk 5 - tweegesprekken 5.1 – zakelijk telefoongesprek 5.2 – Adviesgesprek 5.3 – Klantgesprek 5.4 – klachtgesprek.
SCOUTING OP JE CV Masterclass Scouting op je CV.
H3 Hoe kom je aan werk?.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Zichtbaarheid Creëren
Transcript van de presentatie:

Sollicitatie tips Belangrijke zaken Tips&tops 1

Indeling: Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief inhoud Sollicitatiebrief inhoud CV Lay out CV Lay out Sollicitatiegesprek SollicitatiegesprekTips&tops 2

Lay out sollicitatiebrief Gebruik stevig papier / enveloppe Gebruik stevig papier / enveloppe Duidelijk lettertype Duidelijk lettertype Maak gebruik van alinea’s, maar niet teveel regels per alinea (max. 7) Maak gebruik van alinea’s, maar niet teveel regels per alinea (max. 7) Probeer de brief op 1 A4 te schrijven, maak desnoods het lettertype kleiner of verlaag de regelafstand Probeer de brief op 1 A4 te schrijven, maak desnoods het lettertype kleiner of verlaag de regelafstand 3

Inhoud sollicitatiebrief Achterhaal de naam van de contactpersoon Achterhaal de naam van de contactpersoon Probeer voordat je de brief verstuurd, de contactpersoon eerst telefonisch “voor te bereiden” Probeer voordat je de brief verstuurd, de contactpersoon eerst telefonisch “voor te bereiden” Verzamel informatie, via internet, kennissen etc. Verzamel informatie, via internet, kennissen etc. Taalvouten zijn dramaties! Taalvouten zijn dramaties! Wek interesse op in de brief, gebruik: Wek interesse op in de brief, gebruik: HumorHumor Bijzondere ervaring (spreekt aan)Bijzondere ervaring (spreekt aan) Sluit aan bij “wat het bedrijf vraagt”Sluit aan bij “wat het bedrijf vraagt” De ontvanger leest de brief vanuit zijn/haar eigen belevingswereld, de “perfecte sollicitatiebrief” bestaat niet! De ontvanger leest de brief vanuit zijn/haar eigen belevingswereld, de “perfecte sollicitatiebrief” bestaat niet! Doel van de brief: een gesprek bij het aangeschreven kantoor! Doel van de brief: een gesprek bij het aangeschreven kantoor! 4

Vervolg inhoud sollicitatiebrief Geef aan dat je graag wilt werken bij dit bedrijf. Vermijd de tendens van: “ik moet aan het werk, ik kan er niet onderuit, vandaar deze brief” Geef aan dat je graag wilt werken bij dit bedrijf. Vermijd de tendens van: “ik moet aan het werk, ik kan er niet onderuit, vandaar deze brief” Geef het doel kort en bondig aan op een “frisse” manier Geef het doel kort en bondig aan op een “frisse” manier Geef het doel kort en zakelijk weer, zodat de strekking direct duidelijk is Geef het doel kort en zakelijk weer, zodat de strekking direct duidelijk is Vermijd overbodige toevoegingen en zinnen (pleonasmes), bijvoorbeeld: 3 maal “ik schrijf u deze brief” gebruiken… Vermijd overbodige toevoegingen en zinnen (pleonasmes), bijvoorbeeld: 3 maal “ik schrijf u deze brief” gebruiken… Geef aan dat je iets voor het bedrijf kan en gaat betekenen, niet alleen dat het bedrijf jou “voorthelpt” met jouw studie. Geef aan dat je iets voor het bedrijf kan en gaat betekenen, niet alleen dat het bedrijf jou “voorthelpt” met jouw studie. Wees niet te bescheiden, je wilt niet “iets worden”, maar je bent iemand! Je wilt alleen beter worden Wees niet te bescheiden, je wilt niet “iets worden”, maar je bent iemand! Je wilt alleen beter worden 5

Lay out Curriculum Gebruik van arcering / balken etc. werkt goed, maar niet te overdadig toepassen Gebruik van arcering / balken etc. werkt goed, maar niet te overdadig toepassen Werk van verleden naar heden, laatste opleiding en werkervaring bovenaan Werk van verleden naar heden, laatste opleiding en werkervaring bovenaan Laat relevante informatie duidelijk zien; MBO is goed, maar laat ook niveau zien (vooral als het niveau 4 is) Laat relevante informatie duidelijk zien; MBO is goed, maar laat ook niveau zien (vooral als het niveau 4 is) Werkervaring in de sector is altijd een pré! Werkervaring in de sector is altijd een pré! Ervaring met relevante computer / boekhoudprogramma’s is ook een pré. Ervaring met relevante computer / boekhoudprogramma’s is ook een pré. Als je Hendrik heet, mag “geslacht: man” best achterwege gelaten worden (ook al is het 2015). Als je Hendrik heet, mag “geslacht: man” best achterwege gelaten worden (ook al is het 2015). Zwemdiploma’s kun je achterwege laten. Zwemdiploma’s kun je achterwege laten. Rijbewijs is ook altijd een pré! (vooral als de baas een half jaar rijontzegging heeft) Rijbewijs is ook altijd een pré! (vooral als de baas een half jaar rijontzegging heeft) “gaten” in de cv altijd beschrijven (bijv. wereldreis, studie beviel niet etc.) “gaten” in de cv altijd beschrijven (bijv. wereldreis, studie beviel niet etc.) 6

Het sollicitatiegesprek Wees altijd jezelf! Wees altijd jezelf! Zorg dat je goed gekleed bent Zorg dat je goed gekleed bent Laat het “op je af komen” Laat het “op je af komen” Laat de gesprekspartner spreken, vooral als het over “zijn” bedrijf gaat. Laat de gesprekspartner spreken, vooral als het over “zijn” bedrijf gaat. Stokt het gesprek, stel dan (open) vragen Stokt het gesprek, stel dan (open) vragen Probeer uit te stralen dat het bedrijf jou nodig heeft Probeer uit te stralen dat het bedrijf jou nodig heeft Wordt je niet aangenomen, analyseer achteraf waarom en trek er lering uit! Wordt je niet aangenomen, analyseer achteraf waarom en trek er lering uit! Wordt je wel aangenomen, analyseer achteraf waarom en trek er lering uit! Wordt je wel aangenomen, analyseer achteraf waarom en trek er lering uit! 7

Bedankt voor uw aandacht ! 8