RESULTATEN ENQUÊTE Solidariteit: Een zinkend schip? Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wij vertegenwoordigen SLIDEPLAYER.NL
Advertisements

Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
voor iedereen die van zijn hond houdt…
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Deze presentatie wordt u aangeboden door
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Beelden storm.
Tegen armoede voor gezondheid!
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Vraag 1: Welk onderwijstype volgt uw kind? Vraag 2: In welk jaar zit uw kind?
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
SENIORENSCENARIO Detlef Andries & Rogier Denecker.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Project week 1 Foto’s van reclame onderweg
‘Op weg naar de huisarts’
Sociaal beleid tussen beschermen en activeren Bea Cantillon Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, Universiteit Antwerpen.
Levensvragen Over geluk…..
GOD.
Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Informeren van ouders en kinderen - CBJ Inleiding Toelichting van de organisatiestructuur Traject van de hulpverlening Instemming met de hulpverlening.
Zij alleen…...
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
GEDICHT VAN HET GELUK  .
Sjoerd Kooiker (met dank aan Josje den Ridder)
Welkom op onze thema-avond
Interpreteren van data
Beelden van teambuilding
Zo ga ik door.
Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten.
Nagels Hou jij ook zo van het lakken van nagels?
Vraag aan de Helpdesk: Hoe kan ik LIEFDE installeren?
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Spreuken: De nederige wijze.
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
Stage: Basisschool de Klingerberg
Automatische toekenning van rechten ? Brugge, 9 juni 2015 Hilde Linssen, stafmedewerker Netwerk tegen Armoede.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Alle toepassingen direct toegankelijk op één startscherm naar eigen keuze Eenvoudig Iedereen kan het Dus snel registreren Het kost niets! Het kan echt.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Sociale verschillen in gezondheid Maatregelen binnen de ziekteverzekering.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
DentAdmin en MyCareNet. 1 januari 2015 ( indien tijdig gepubliceerd) Verplichte toepassing Regeling Betalende Derde voor  patiënten met verhoogde tegemoetkoming.
Woordjes leren.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Zo ga ik door door Bep Ik ga door het leven zo goed als ik kan al weet ik echt niet overal iets van.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Welkom op onze thema-avond
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
Op zoek naar hulp voor je kind? Volg 1 Alpha. Kinderen met problemen (o.a. pesten, aandachtstoornissen, gescheiden ouders) geraken soms los van de maatschappij.
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Bron: raadpleging
Gezondheidsongelijkheid in Gent
Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
3de betalende / MyCareNet
Kato bruyneels, Lore Driessens
Vast dossierhoudende praktijk
Verslag van de werkgroep Medicatiegebruik Voorschrijven, afleveren en omgaan met geneesmiddelen Farmaleuven: JVC-FN-AE
Brozebottenziekte… Wat is dat eigenlijk?
Transcript van de presentatie:

RESULTATEN ENQUÊTE Solidariteit: Een zinkend schip? Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg

Responsgraad  Er namen 92 huisartsen deel aan de enquête  De enquête werd doorgestuurd naar +/- 500 huisartsen  De responsgraad is dus 18,4%

Vraag 1: Hebt u soms de indruk dat mensen medische zorgen uitstellen owv financiële problemen?

 huisartsenconsultaties niet, dan betalen ze gewoon niet  voornamelijk kinesitherapie, medicatie, consultatie specialist,tandheelkundige zorgen. En vooral ook psychiatrische hulpverlening.

Vraag 2: Investeert de overheid voldoende middelen om mensen te detecteren die de weg naar de gezondheidszorg moeilijk vinden?

 Het zou goed zijn mocht de eerstelijnszorg beter bekendgemaakt worden, zodat mensen niet voor van alles en nog wat bij de specialist terecht komen. Vaak hebben patiënten het nodig om in eenvoudige taal uitgelegd te krijgen wat belangrijk is.  als zelfs de ziekenfondsen die mensen niet correct informeren over hun rechten  automatisch toekennen van OMNIO statuut is mogelijk. Nuttig om het verplicht te maken?  Overheid detecteert niet de personen met financiële problemen. Overheid heeft een gemakkelijke oplossing gevonden : artsen forceren te werken met derde betaler systeem  er zijn voldoende middelen beschikbaar, maar ze worden niet correct gebruikt of door de juiste instanties  Tandzorg is gratis voor kinderen, maar mensen weten dit te weinig

Vraag 3: Hebt u de indruk voldoende uitgerust te zijn om bij uw eigen patiënten werkelijke probleemgevallen te detecteren?

 Een huisbezoek blijft voor mij een van de belangrijke manieren om een inzicht te krijgen in de socio-economische situatie van de patiënt. Moeilijk om op consultatie een exact beeld te krijgen van de levenssituatie van de patiënt.  Ik werk in een pluridisciplinair gezondheidscentrum met sociaal assistente en een zeer performante administratie waardoor we de mensen die uit de boot vallen onmiddellijk kennen  In onze patiëntenfolders geven wij uitdrukkelijk aan dat wij altijd een oplossing vinden bij financiële nood. Dit blijkt onvoldoende.  Wanneer mensen financiële problemen benoemen, stel ik vaak derde betaler voor.

Vraag 4: Heeft u de indruk dat de juiste mensen kunnen genieten van de sociale solidariteit zoals die nu bestaat?

 Heel vaak verhoogde tegemoetkoming bij mensen die het helemaal niet nodig hebben. En omgekeerd mensen die het nodig hebben, krijgen geen hulp.  Ik merk dat vele autochtone Brusselaars het erg moeilijk hebben en vaak net tussen de mazen van het net vallen en dat terwijl ze al die jaren hebben bijgedragen aan de sociale zekerheid  OMNIO: enkel o.b.v inkomen. Ook eigendommen enz. meetellen?  Niet de juiste, wel de meest gewiekste mensen.  Veel mensen vallen uit de boot, omdat ze hun rechten niet kennen, en dit niet automatisch wordt toegekend.  Soms hebben arme mensen net geen recht op OMNIO statuut, terwijl sommige (tamelijk bemiddelde) mensen om onverklaarbare reden wel een OMNIO statuut hebben. Er zitten toch gaten in dat systeem. Anderzijds zijn derdebetalers zich vaak niet bewust van de werkelijke kost van gezondheidszorg (bv medical shopping, meerdere malen per week om banale reden consulteren)

Vraag 5: Is de VERPLICHTE derdebetalersregeling een goede manier om de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg te verbeteren?

 Ofwel veralgemeend, ofwel niet. Iedereen gelijk voor de wet.  Ja,indien het zou worden toegepast voor elke patiënt, via elektronische weg. Maakt het voor iedereen veel eenvoudiger.  Mits een eenvoudig en goed functionerend programma, hoe bijvoorbeeld bij huisbezoeken registreren?  Toch mits een goed systeem van betaling aan de artsen. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over eFACT met snelle betaling. Het argument dat sommige artsen aanhalen tegen de verplichte DB, dat de huisarts zijn patiënt goed genoeg kent om in te schatten of dit nodig is, gaat niet op, want er zullen altijd patiënten zijn die schroom voelen om het hierover te hebben. Het is mooi als patiënten dit allemaal durven/willen vertellen aan hun arts, maar ik denk dat dit niet realistisch is.  Ja maar het is met veel supplementair werk voor de arts (bv ook bijscholing en training). Besparingen bij de mutualiteiten maar geen betaling van de artsen voor het administratieve werk.

Vraag 6: Heeft u het gevoel dat er overconsumptie is in de ziekenhuizen en in de 2 de lijn?

 Echelonnering ontbreekt nog steeds, directe toegang tot 2e en 3e lijn werkt overconsumptie in de hand (en zorgt voor te lange wachttijden)  Door verplichte derde betalers binnenkort ook in 1ste lijn?  vaak dubbele onderzoeken  Misbruik van de spoedgevallendiensten en de daarbij horende kosten voor de maatschappij (labo's, beeldvorming,..).  Overal overconsumptie, ook bij huisartsen (labo, rx, medicatie, kiné..) en de ernstige gevallen die botsen op wachtlijsten  ziekenhuizen geven dat zelf toe  Verplichte doorverwijzing door huisartsen zou moeten ingesteld worden  liever derdebetalerssysteem in ziekenhuizen toepassen! met conventietarief!

Vraag 7: Wat is de voornaamste reden dat mensen met gezondheidsproblemen niet naar de huisarts komen?

 Andere:  hopen op spontane genezing  onvoldoende ziekte-inzicht  Geen tijd  Verwaarlozing  …