Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Toolbox Duurzame inzetbaarheid
OBP actief! 24 november 2008 Jacqie van Stigt Projectleider LBP FNV Bondgenoten.
Van Participatie naar Participa(c)tie
Langer doorwerken van oudere werknemers
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Vergeten groenten Vergeten talent.
Tinka van Vuuren Nederlands Congres Volksgezondheid 2013
Langer doorwerken en later met pensioen: is Nederland er klaar voor?
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Bedrijfspsychologie en Personeelsbeleid
Utrecht, 11 juni
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Opleiden van medewerkers
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Deel anders, mijn organisatie
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
WERK Pagina 116 t/m 130.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten.
Visie & Strategie.
“De week van de ontdekking”
Gelukkige Medewerkers presteren beter!
Professioneel werken: gestructureerd en methodisch
Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Nijmegen, 9 december 2014.
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
STELLINGENSPEL.
Leren tussen presteren en innoveren Door Frits Kluijtmans Hoogleraar Strategisch HRM Open universiteit.
Moderne zorg. Successen tot nu toe… Meer kennis pathophysiologie Meer mogelijkheden therapie Dat betekent dat meer kinderen: Langer leven Opgroeien.
Duurzame inzetbaarheid in de Zorg
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
Workshop Identiteit?.
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
Loopbaanleren in het hbo Onderwijsdag HHS 4 november 2008 Dr. F. Meijers.
DERDE AANVRAAGTERMIJN SECTORPLANNEN Actieteam crisisbestrijding Stichting van de Arbeid
Fatima Zorg. De organisatie Hét expertisecentrum voor wonen, dagbesteding, begeleiding én behandeling voor mensen met een meervoudige of verstandelijke.
 Korte inleiding  Hoofdlijnen discussie in de sector  CAO traject in de Bouwnijverheid  Visie op de toekomst  Voorkeur voor vragen en discussie.
Social return on investment Marktdag Noord-Holland Noord 2014.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
SLC Assessment RUBEN SOL. Inhoud  Wie ik ben  Leerdoelen  Afsluiting.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
Mobiliteitsbevordering vanuit medewerkerswens. Stelling Het is goed als medewerkers 10 jaar of langer in dezelfde functie blijven.
Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) van re-integratie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt Prof Dr Alex Burdorf ism Dr Merel Schuring Afdeling.
Workshop 9 februari.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
Vertrouwen en Talentontwikkeling Flexibel en Veilig
Nadere uitleg gewenst()
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid
De maakindustrie in Midden-Limburg
Demo toolboxen transport en logistiek
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Duurzame inzetbaarheid
Rockwool Duurzame Inzetbaarheid
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Transcript van de presentatie:

Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron

“Oud” klinkt negatief Waarom eigenlijk? Iedereen wil toch oud worden? Wanneer ben je eigenlijk oud, of erger, te oud?

Mijn rol vanmiddag Ouder worden in relatie brengen met werk Hoe lang kan je werken? In welk beroep of in welke sector? Wie bepaalt hoelang je werkt? Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt als je ouder wordt?

Hoelang kan je werken? Dat hangt dus sterk af van je beroep. Maar, bij het stijgen van de gemiddelde leeftijd en een gezonde levensstijl is werken tot 70 of 75 jaar best mogelijk. Macro economisch gezien is het van belang dat mensen minimaal tot 67 jaar beschikbaar blijven en fit zijn voor de arbeidsmarkt. Arbeidsparticipatie. Pensioenkosten zorgkosten

Tot welke leeftijd werk je? Hangt van de functie en het inkomen af. Ben je profvoetballer of beursmakelaar dan stop je als je 35 bent. Ben je stratenmaker stop je op 45 met straten maken. Ben je buschauffeur of leraar dan probeer je tot 65 jaar door te gaan. Journalisten, kunstenaars of artsen werken soms tot na 70 jaar nog door.

Beroepen en sectoren Niveau van opleiding en vakmanschap zijn belangrijke factoren voor een lange loopbaan. Steeds meer mensen worden ZZPer in allerlei beroepen en sectoren. Sommige beroepen sterven uit: zoals ponstypiste, postbode oude stijl, portier en veel banen verdwijnen in de industrie en landbouw.

Wie bepaalt hoe lang je werkt? Het zou mooi zijn als je dat zelf altijd zelf kon bepalen. Je hebt er zelf we veel invloed op door het goede beroep te kiezen, gezond te blijven vakmanschap te ontwikkelen, bij te leren, initiatief te nemen, wendbaar en flexibel te blijven. Maar werkgevers moeten je in veel gevallen ook de kans geven.

Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt bij het ouder worden? Na het 45 e levensjaar is er sprake van een afnemend arbeidsperspectief. De waardering voor je bijdrage in de organisatie waarvoor je werkt meent af. Veel organisatie hebben de wens om van 55+ medewerkers afscheid te nemen. 55+ heeft bij sollicitaties weinig kans op plaatsing. Het algemene beeld over oudere werknemers is, te duur, niet flexibel, vaak ziek.

Maatregelen om langer doorwerken van ouderen te bevorderen De overheid dwingt oudere werknemers d.m.v. beperking van uitkeringen langer door te werken. (financiële prikkels)Eenzijdig en niet gericht op werkgevers. werknemers moeten zich meer met de eigen loopbaanontwikkeling bezig houden. talenten, vaardigheden, vakbekwaamheid brede inzetbaarheid,etc. Werkgevers moeten duurzame inzetbaarheid nastreven door de werkomgeving te optimaliseren (ergonomie), opleidingen aan te bieden, de houdbaarheidsdatum van medewerkers vergroten en oudere sollicitanten aanstellen.

De werkgevers zijn aan zet De druk op werknemers om langer te blijven werken is groot. De druk op werkgevers om oudere werknemers te behouden of te werven is niet veel meer dan een morele druk, omgeven door wat stimuleringsmaatregelen. De oplossingen liggen binnen de arbeidsorganisatie.

Wat is oud? Voor het uitvoeren van betaalde arbeid ben je niet snel te oud, al verschilt dat per sector en beroep. Ervaring, kennis en vakmanschap stijgen meestal met de leeftijd en zijn waardevol voor het voortbestaan van een organisatie. Het imago van “de oudere werknemer” verdient een opknapbeurt. Oud worden is een mooi streven en daar ben je aan toe na een actief leven.