Titel Inleiding Dialogische dageraad in een onzekere samenleving ik-posities, onzekerheid, dialoog Hubert J.M. Hermans.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Advertisements

School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
De Drama Driehoek.
Het verbinden van Kwaliteiten Reactie Ben Fruytier
“Een reis naar Licht”.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
Visie, missie en kernwaarden
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Pedagogische wetenschappen was niet echt M. zijn ding. Hij moest nog maar aan het vak denken of er liep al een koude rilling over zijn rug. Daarentegen.
ZKM Zelfkonfrontatiemethode of Zelfkennismethode en
“Werken met beelden spreekt tot de verbeelding” Creatieve methodieken in gesprek over relaties Seksualiteit en Relaties Zesde studiedag Klinische Psychotherapie.
Levensvragen Over geluk…..
Levensecht leren is dialogisch leren
TOPOI Model: Taal Verbale communicatie: Wat zegt de ander precies?
Presentation Of Learning
VASTEN bezinning maandag 21 maart 2011.
Kunstmatige Intelligentie
WELKOM OP TOV!.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Kernvraag van Psalm 121: Wie helpt mij?
Welkom op onze thema-avond
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
Persoonlijke en sociale vaardigheden van de commerciële professional
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Optimaliseer de communicatie Begrip geeft opening tot samenwerking.
Interpreteren van data
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Als gevechtsvliegtuigen bommen gooien, en het onveilig wordt in de steden, worden kinderen in veiligheid gebracht. Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan ook.
Ken je kracht…Deel je kracht…
Godsdienst 1.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Rots & Water Marien Lokerse.
Volumia-Hou me vast Presentatie van
Psychology of Courage Frustratie Tolerantie
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Drager van de dageraad. Draagt de ochtendzon met zich mee om je levenspad te belichten en te verduidelijken. De Maya’s zeggen over Snowy.
Aanvaarding en tolerantie
Onze doelen en visie in beeld
De doop in de Heilige Geest
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Durf te dromen.
Kwaliteit van de hulpverlening
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Welkom op onze ouderochtend
Psychologieles 7 lesweek 7
Welkom ik maak me sterk.
Dialoog doen! Startbijeenkomst ‘Doorstart Stimuleringsproject LOB in het mbo’ Frans Meijers ‘s-Hertogenbosch 20 november 2012.
De kracht van positief opvoeden
Gelukzoekers vya 14 februari Valentijnsdag.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Training: Effectief communiceren op de werkvloer
Het Belang van Limburg Waar zijn we mee bezig? 09/01/2015 om 06:23 door Eric Donckier VRT-nieuws Monica De Coninck: "Waar zijn we mee bezig?" Auteur:
Dagdeel 3 conflicthantering
Opleidingssessie 2 Growing Together Communicatievaardigheden van de mentor.
RET Verdieping bij hoofdstuk 11 Handboek voor leraren RET Een goede leraar worden.
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Ontwikkelingspsychologie Ontwikkelingspsychologie = de psychologie van de ontwikkeling van de persoonlijkheid.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
WELKOM#WZW16 “Iedereen gelukkig” – 15 maart 2016.
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Transcript van de presentatie:

Titel Inleiding Dialogische dageraad in een onzekere samenleving ik-posities, onzekerheid, dialoog Hubert J.M. Hermans

Vaccinatie

Imitatie en provocatie bij pasgeborenen - Imitatie: “tongue protrusion” als reactie (Maratos, 1973) - Provocatie: initiatief nemen (Nagy & Molnar, 2004) -Imitatie en provocatie zijn voorlopers van het latere vraag en antwoordspel: dialoogjes Hermans, H.J.M. & Hermans-Konopka, A. (2010). Dialogical Self Theory: Positioning and counter-positioning in a globalizing society. Cambridge, UK: Cambridge University Press, hoofdstuk 4.

Beatles 1

Beatels 2

Beatles 3

Beatels 4

Rochat: twee condities Intersubjectiviteit bij 1 en 2 maanden oud (Rochat et al., 1999) - Still-face conditie : zonder protoconversatie - Intersubjectieve conditie: met protoconversatie -Belang van rechter-hersenhelft: non-verbale dialogen (Schore, 2004) Rochat, P., Querido, J. G., and Striano, T. ( 1999 ). Emerging sensitivity to the timing and structure of protoconversation in early infancy. Developmental Psychology, 35 : 950–57. Zie Literatuuroverzicht: Hermans & Hermans-Konopka (2010)

Meerstemmigheid en dialoog bij 10 jarige leerling van Italiaanse basisschool “De eerste dag dat ik aankwam, kende ik niemand, maar mijn geest zei me dat de juffen/meesters erg vriendelijk waren. Nu hebben we een goede verstandhouding. Als we een probleem hebben met sommige dingen, zijn zij er om ons te helpen met onzekerheden. De juffen/meesters zijn deel van mij alsof ze een deel van mijn lichaam zijn, ze kennen alle bijzonderheden. Ze hebben me geholpen om een andere kant van mij te ontdekken, die voor mijzelf duister was. Ze hebben veiligheid in het spreken en doen overgebracht, ze hebben me een ‘sierraad’ gegeven dat ik goed bewaar’’ (Ligorio, 2010) 10 jarige leerling

Adolescent 17 jaar Uitspraak van Nathalie, 17 jaar “Soms kijk ik in de spiegel en zeg tegen mezelf: ‘Okay, wie ben je nou werkelijk, Nathalie?’ Ik trek mijn haar naar achteren, doe m’n make-up en kijk heel sophisticated. Dat is één ik. Ik laat m’n haar losjes over mijn schouders vallen, doe een Shetland sweater aan, dat is een ander ik. Ik schrijf poezie en sta ‘s nachts op een om naar de sterren en planeten te kijken door mijn telescoop; dat is weer een ander ik. Ik ben soms echt in mijn scheikunde huiswerk verdiept en denk dan dat ik een doctor ben; of ik wil een vertaler worden of een buitenland journalist. Er zijn bijna te veel mogelijkheden” (Clarke-Stewart et al, 1988, p. 413).

Meta-Position META-POSITIE: helicopter-positie zelf-reflectie-samen-met-ander (a) Geeft een overkoepelende visie op meer specifieke posities (b) Je ziet verbindingen tussen posities als deel van je persoonlijke geschiedenis. (c) Helpt om richting te vinden in je veranderingsproces (anders dan piekeren/rumination/co-rumination) Winters, A., Meijers, F., & Lengelle, R. (2011). The self in career learning: An evolving dialogue. In H.J.M. Hermans & T. Gieser. Handbook on the Dialogical Self.

Emoties Emoties vanuit verschillende perspectieven - COGNITIEF: resultaat van interpretaties - FYSIOLOGISCH: adrenaline, cortisol - EVOLUTIONAIR: fight, flight, freezing - DIALOGISCH: Emotie als boodschap; als ik-positie; belang van luisteren; Wat zegt de emotie over jezelf of ander? Antwoord geven. Leer ervan. - Emotie van eerste orde (“hij is een….”) en tweede orde (“ik ben boos”) (Lambie & Marcel, 2002): onzekerheid! - Dialoog emotie-verstand (niet-rationeel en ook niet overweldigd door emoties)

Uitspraak C. Lewis We zijn geen eenheid maar een relatie A person cannot help thinking of himself as, and even feeling himself to be... two people, one of whom can act upon and observe the other. Thus he pities, loves, admires, hates, despises, rebukes, comforts, examines, masters or is mastered by, ‘himself’ C.S. Lewis

Wat is dialoog? - Vanuit een specifieke positie, verbaal of non-verbaal, tot uitwisseling overgaan met een positie in een ander of bij jezelf. Vormen van dialoog: (zelf-)overleg, (zelf-)afspraken, (zelf)-conflict, en (zelf-)kritiek. - Belangrijke vormen van uitwisseling zijn vraag en antwoord en eens en oneens zijn, maar zo dat je er iets van leert, d.w.z. dat de oorspronkelijke positie verder ontwikkeld wordt op grond van de uitwisseling zelf (verschil met piekeren): belang van doorvragen! - Dialoog veronderstelt tolerantie voor onzekerheid

Dialogical Self Het dialogische zelf als meerstemmig zelf - Dynamische veelheid van ik-posities in het landschap van de geest verbonden als deze geest is met die van anderen. - Die posities reageren op elkaar: belang van diversiteit, tegenstellingen, conflicten en onderhandelingen. - Interne posities: ik als collega, ik als docent, ik als vader, ik als intuitief, ik als impulsief, ik als slachtoffer. Ook als externe posities: ouders, leerlingen, collega’s, directie, etc. - Vraag naar tegengestelde kanten in jezelf: b.v. ik als rationeel vs. ik als emotioneel, ik als optimistisch vs. ik als pessimistisch, ik als autoritair vs. ik als sociaal (in dialoog met elkaar)

Hedendaagse Zelf: Onzekerheid Hedendaagse zelf - Drie kenmerken: toenemende dichtheid en heterogeniteit van ik-posities, grotere positiesprongen. -Toename van onzekerheid: (a) complexiteit; (b) betekenissen liggen niet vast; (c); geen overkoepelend betekenissysteem (vooral sociaal en maatschappelijk); (d) onvoorspelbaarheid - Onzekerheid kan ook positief zijn: b.v. avontuur (crimi, reis, nieuwe job, blind date). Als onzekerheid boven de tolerantiegrens komt: dan verwarring en angst (b.v. internationale terrorisme).

Onzekerheid als noodzaak - Ontwikkelingspsychologie: Ontwikkeling is noodzakelijk gebaseerd op onzekerheid (Abbey & Valsiner, 2005) - Psychotherapie: Belang van innoverende momenten bij doorbreken van gesloten verhaal: belang van de uitzondering (Ribeiro & Goncalves, 2010) - Interculturele contacten: Veelheid van acculturatie strategieën (Bhatia, 2007)

Milan Kundera in “De kunst van de roman” Milan Kundera “Met Cervantes de wereld te zien als een dubbelzinnigheid; in plaats van aan een enkele waarheid het hoofd te moeten bieden aan tal van relatieve waarheden die onderling in tegenspraak zijn, En dus als enige zekerheid de wijsheid van de onzekerheid te bezitten, Dat vereist een niet minder grote kracht.”

Veiligheid en de kwaliteit van relaties - “De zekerheid ontleend aan veiligheid en vertrouwen, is een voorwaarde voor het omgaan met onzekerheid ” “Ze hebben veiligheid in het spreken en doen overgebracht, ze hebben me een ‘sierraad’ gegeven dat ik goed bewaar’’ (10 jaar)

Seminar on dialogical coaching (including e-coaching) and global network meeting Subscriptions on or via our flyer 25 November 2010, Jachtslot de Mookerheide

Website adressen Voor algemene info Voor praktijk Voor opleiding

Docent-student positie-repertoire docent - expert - begeleider/coach positie-repertoire leerling - opnemend - zelfverantwoordelijk Fit of misfit posities docent en leerling fit misfit