Verandering van de arbeidsmarkt... en we werken nog lang en gelukkig Marto Boes 17 oktober Commerciele Club Weststellingwerf.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kom verder. Saxion. Aantrekkelijk werk voor jongeren in de technische sector. Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling.
Advertisements

“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Onze kernwaarden.
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Strategisch personeelsbeleid
HOGESCHOLEN IN DIALOOG Dag van de kennisuitwisseling 19 januari 2010
Ontwikkelmij ontwikkelt zijn klant
Mobiliteit en Loopbaan
“Techniek een “vak” om trots op te zijn." mensen.
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
© DUOjob ® Winst maken met flexibiliteit 15 mei 2003, Mierlo.
Waarom een vitale organisatie positief werkt
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Samen werken aan sociale stijging
Reïntegratie, dat regelen wij zelf
Tinka van Vuuren Nederlands Congres Volksgezondheid 2013
Loopbaancentrum Zwolle
De veranderende wereld van werk
Retailmanagement hoofdstuk 1, paragraaf 1
OR-platform 15 november.
de werkgever van de toekomst
Strategische doelen van het hbo en de arbeidsmarkt Kees Zandvliet SEOR Erasmus School of Economics Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op.
Jeanette Kok Meeuwsen Ten Hoopen
Opleiden van medewerkers
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
WELKOM.
Ingrediënten Business Case Het nieuwe werken” 2011.
Voeg hier het organisatie onderdeel in
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Vitaliteit in perspectief
Workshop TMs Mijn veranderende rol Het Nieuwe Werken
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Mobiliteit bij het Kadaster
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Cijfers & Trends Ondernemen In de Kappersbranche 1 april 2015.
Presentatie PSO Nederland
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
Van waarde; van betekenis zijn SBCM opleidingsdag 23 september 2015 Tom de Haas.
Masterclass Duurzame inzetbaarheid & Mobiliteit. Werkgroep DI waarin management, staf en ARBO waar verbinding van de organisatie op het gebied van DI.
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Mid-market servercampagne – Thru Partner- presentatie: Dia voor presentator: niet laten zien Spreker: Partner Titel van de presentatie: We geven u het.
HR Advies & Interim Werving & Selectie Assessment Rick Brugts, directeur & managing consultant.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Hoe bevorderen vrijwillige mobiliteit? De effecten van een loopbaancentrum Netwerk Personeelsconsulenten 1.
Flexpool Kadaster 22 juni 2012 Marto Boes Wendy Teunissen.
Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten Anoeska Mosterdijk Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 10 januari 2013.
PRESENTATIE STADHUISKWARTIER – Het Nieuwe Werken EEN LOGISCH EN HELDER GEBOUW INTEGRATIE OUDBOUW EN NIEUWBOUW ONTMOETINGSPLEK GEWORTELD IN DE HISTORISCHE.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg
Pilot project Gemeente Gennep
Scholingsvouchers voor werkzoekenden
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Vertrouwen en Talentontwikkeling Flexibel en Veilig
Nadere uitleg gewenst()
De Gezonde Ambtenaar Hoe veilig voelt de ambtenaar zich?
Beroepstrots: de gemotiveerde ambtenaar
Symposium Seniorenbeurs 6 april 2018 Pauline Terwijn
Duurzame inzetbaarheid
Werk en mantelzorg DE BUSINESSCASE 22 maart 2018 Wim Gort
Duurzame inzetbaarheid
SROI Stadswerk.
Rockwool Duurzame Inzetbaarheid
Transcript van de presentatie:

verandering van de arbeidsmarkt... en we werken nog lang en gelukkig Marto Boes 17 oktober Commerciele Club Weststellingwerf

Filmpje Leiderschap, verantwoordelijkheid, plezier, zingeving, samenwerken resultaten min

Programma Het Nieuwe Werken Mijn verhaal Duurzame inzetbaarheid

Het Nieuwe Werken

HNW Invalshoeken Technologie Productiviteit Werkomgeving Flexibel werken Maatschappelijke ontwikkeling Personeel & Organisatie Kostenreductie

HNW Wat is het Werken onafhankelijk van tijd en plaats Resultaat (output) i.p.v. aanwezigheid op kantoor Slimmer, efficienter en effectiever werken en met je tijd omgaan Handig gebruik maken van beschikbare technologie en middelen Minder regels, meer eigen verantwoordelijkheid Meer ondernemerschap

HNW Waarom is het nodig? Nieuwe technologieen en ontwikkelingen maken nieuwe manieren van samenwerken mogelijk Generatie Einstein betreedt de arbeidsmarkt Met minder mensen, meer werk doen om dezelfde levensstandaard te behouden Concurrentiepositie t.o.v. BRIC-landen en opkomende economiën Manieren om met Informatie Overload om te gaan

HNW Wat is het niet Geen synononiem voor thuiswerken Geen vrijheid, blijheid Geen ordinaire bezuinigingstruc Het betekent niet dat mensen langer moéten werken Geen vervreemding van mensen met hun bedrijf of kantoor

HNW wat levert het op Medewerker –Betere balans werk/prive –Aantrekkelijke werkomgeving –Efficiency en effectiviteit in werk –Meer samenwerking –Meer plezier Organisatie –Hogere medewerkertevredenheid –Aantrekkelijker werkgeverschap –Lagere kosten en hogere productiviteit –Betere bediening van de klant

HNW Implementatie Inrichting werkplek Technische middelen Organisatie structuur Organisatie cultuur Managementstijl Mentaliteit Losmaken wat onnodig vast zit (werkplek, werktijden, locatie en managementstijl) Medewerkers worden regisseur van hun eigen werkweek Plaats- en tijdonafhankelijk werken

HNW de kern! Manier van werken waarbij alles draait om onderling vertrouwen én resultaat. Sleutelwoorden: –Verantwoordelijkheid –Vrijheid –Doelen / resultaten –Zinvol werk –Verbinding

Het Nieuwe Werken Bedoeld voor kenniswerkers. Alleen voor kenniswerkers?

Filmpje Koekjesfabriek 2.20 min

Mijn verhaal

Filmpje Drive min

Waar stop ik energie in Opdracht: vitaliseren en flexibiliseren organisatie Boventalligheidsproblematiek omzetten in kansen Flexpool Kadaster SAM Flexpool Publieke Sector Programmaraad Beter Werken in het Openbaar bestuur Stuurgroep Apeldoorn-IT Platform Apeldoorn Perspectief

Duurzame inzetbaarheid

Manifest duurzame inzetbaarheid 100 werkgevers 10 oktober 2012 aangeboden aan staatssecretaris Paul de Krom van Ministerie van Sociale Zaken

Schijf van 5 1.Betrokkenheid 2.Organisatie 3.Gezondheid 4.Ontwikkeling 5.APK

Schijf van 5 1 Betrokkenheid Geef medewerkers de ruimte en verantwoordelijkheid om hun vakmanschap uit te oefenen en daarmee een waardevolle bijdrage te leveren. Mensen die echt zin hebben in hun werk, leveren betere prestaties en zijn minder vaak ziek.

Schijf van 5 2 Organisatie Faciliteer medewerkers door een goede organisatie van het werk. Leidinggevenden ondersteunen de medewerkers, zodat zij optimaal hun werk kunnen doen.

Schijf van 5 3 Gezondheid Maak uw medewerkers bewust van het belang van hun gezondheid en stimuleer een gezondere levensstijl. Faciliteer hen bij sporten, gezond leven en stoppen met roken.

Schijf van 5 4 Ontwikkeling Bied uw medewerkers mogelijkheden tot ontwikkeling. Hiermee vergroten zij hun flexibiliteit en aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en vergroot u het vermogen van uw organisatie om in te spelen op veranderingen in de markt.

Schijf van 5 5 APK Onderzoek periodiek hoe het staat met de diverse aspecten van duurzame inzetbaarheid Gebruik het onderzoek als aanleiding om het gesprek aan te gaan over de loopbaan, ontwikkeling en gezondheid.

Filmpje Schijf van vijf 7 min

Manifest duurzame inzetbaarheid Als alle bedrijven en organisaties in Nederland investeren in de betrokkenheid van hun medewerkers, zorgen dat het werk zo georganiseerd is dat mensen echt zin hebben in hun werk, stijgt de arbeidsproduktiviteit.

Business case Nederland Ziekteverzuim met 1% terugdringen levert op: –412 € per werkzame Nederlander –Bedrijf 100 werknemers: € –BV Nederland: 2,6 miljard € 1% hogere produktiviteit agv plezier, betrokkenheid etc. levert een groei van het BBP op van: –953 € per werkzame Nederlander –Bedrijf van 100 mw omzet toename van € –Voor Nederland ca. 6 miljard €

Business case Kadaster

Opdracht De opdrachtformulering: "Doelstelling van het mobiliteitsprogramma is het bevorderen van de mobiliteit bij de medewerkers om de vitaliteit en flexibiliteit van de organisatie te vergroten en in te spelen op ontwikkelingen op personeelsgebied de komende jaren. Het resultaat van het mobiliteitsprogramma is een personeelsbestand dat op termijn zowel kwalitatief als kwantitatief aansluit op de ambities en de bedrijfsvoering van het Kadaster." De definitie van mobiliteit: De mate waarin mensen bereid en in staat zijn te veranderen van functie, van afdeling, van werkgever, van beroep of locatie"

Stavaza HPK’s 1 mei 2012 Stand van zaken HPK HPK309 Toekomstige HPK36 Verwachte HPKPM Totaal 345 geplaatst (in+extern)290 reorganisatieontslag2 (Voorlopig) niet meer te matchen HPK14 Nog te plaatsen kandidaten 39

Overige begeleidingstrajecten 61 reïntegratiekandidaten (UWV) –53 trajecten afgerond –8 kandidaten nog in begeleiding 239 vrijwillige mobiliteitskandidaten in 2011 –135 trajecten afgerond –104 kandidaten nog in begeleiding

Kosten (2006 t/m 2012) Out of pocketkosten Detachering € ,00 Afkoop bovenwett WW € ,00 Vertrekstimuleringspremie € ,01 Aanvulling FPU € ,00 Salarissuppletie € ,00 Starten eigen bedrijf € ,00 Opleiding € ,00 Externe begeleiding € ,00 kwijtschelding schulden € ,58 Eindeafspraak € 6.000,00 € ,59

“Schadelastbeperking”

Toegekende faciliteiten

Hoe

Organisatie-guerilla en Boerenverstand

Einde …. bijna

Filmpje Niet blij met je werk 0.39 min