WELKOM bij de publieksversie van het jaarverslag 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
medische psychologie, brug tussen lichaam en geest
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
De MR op Praktijkonderwijs Zeist
60+ Gezond en Wel in Drijber, Spier en Wijster 9 NOVEMBER 2012.
Beleidsbeïnvloeding door VGC-jeugdraad VGC-jeugdraad juni 2013.
aanbevolen administratieve opzet voor Rotary Clubs
BEROEPSTROTS EN PROFESSIONALS
Beroepsvereniging Recovery Verpleegkundigen
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Voorstellen: Eric van Schagen Alumnus TU/e 1981 CEO Simac Techniek NV Veldhoven Voorzitter FHI, Incubator 3+, RvC Technostars Investeerder in technologie-bedrijven.
Efficiënt besturen in de social profit
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
Pastoraal op school.
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Hoger Onderwijs Groep Bouw en Ruimte
De nieuwe voorschrijvers
Taakherschikking Functie en positie behandelend verpleegkundigen
Zorggroep Fysiotherapie Zutphen Oost Achterhoek. De stand van zaken, hoe staat het ervoor? Zorgstandaard Integrale bekostiging Ketenzorgorganisatie Monodisciplinaire.
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Afdelingsvergadering najaar 2010 Afdeling Schermvliegen KNVvL Bestuur en Commissies Vrijdag 5 november 2010 Amrâth Motel Maarsbergen.
Welkom bij het NIP Nieuws overzicht Nieuws item.
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
Studeren met een functiebeperking: wat kan accreditatie betekenen? Karl Dittrich, voorzitter NVAO Utrecht, 24 november 2011.
Huishoudelijk reglement  Doelstellingen  Bestuur  Werkgroepen  Projectverantwoording.
Interdisciplinair seminarie ‘Zin en onzin van het gebruik van kinderrechtenindicatoren’ Introductie.
Vereniging van Apothekersassistenten in het ziekenhuis
Kennis is macht? De rol van informatie
Luc Kupers, voorzitter VVOS Samen op weg naar de toekomst van de VVOS.
Beleidsplan Vervolg 29 maart 2010 ALV. –Beleidsplan was een aanzet –Vervolgstap was het maken van een verdiepingsslag middels activiteitenplannen.
Ouderraad De Kinderkei. Waarom een ouderraad? Bij de wet geregeld ‘orgaan’, GGD (Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst) Voor de gemeenschappelijke belangen.
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
Debatbijeenkomst Binnenlands Bestuur
De toekomst van ons vak Pieter Rodenburg.
OPRICHTINGSVERGADERING 14 MEI AGENDA 1.WELKOM EN OPENING 2.INLEIDING DOOR IR. H.A. WITMANS VOORZITTER BESTUUR VAN DE ORDE 3.HET PLATFORM – DE VERENIGING.
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
Zelfstandig docent: BTW & CRKBO perikelen Utrecht, 4 november 2010 Josien van Breda.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Beleidsplan ZTC Waarom een beleidsplan?  Blik houden op de toekomst  Voorkomen van verrassingen  Aanjagen van vernieuwing  Hulpmiddel.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Welkom in groep 8. Waar gaan we het over hebben? Wie zijn wij? Hoe ziet onze dag er uit? Wat leren we in groep 8 Afspraken bij de gymles Huiswerk Voor.
Opleiding en Hulpverlening 100 vrijwilligers bekwaam en beschikbaar.
V&VN Oncologie Oncologie V&VN Oncologie Afdeling binnen V&VN Ruim 2500 leden Bundelen en verspreiden van vakkennis Kwaliteit van zorg verbeteren.
Ergotherapie bij CVA Kwaliteitseisen of -wensen? Symposium Organisatie en financiering van de CVA zorg, op naar 2020 Theo van der Bom MBA, directeur-bestuurder.
Ledenjaarvergadering 2016 Agenda: inloop en welkom (voorzitter) overzicht activiteiten van het bestuur 2015 (voorzitter) financieel.
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
INNER WHEEL INTRODUCTIE OVER DEZE ORGANISATIE. Een internationale serviceclub die staat voor:  Eén van de grootst opererende serviceorganisaties  Wereldwijd.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening door: Hans de Vroome (beleidsadviseur W&I en projectleider armoedepact BPV) 13 november 2012.
Landelijke raad 12 december 2015 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
V&VN Geriatrie & gerontologie 1. Organogram V&VN 2.
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
Algemene Ledenvergadering 19 mei Agendapunt 1 Opening en mededelingen bestuur - Hoger beroep dhr. Alsemgeest.
Passend Onderwijs: Een nieuwe werkelijkheid? STRATEGISCHE SESSIES (V)SO STRATEGISCHE SESSIES (V)SO Regio bijeenkomst April 2014.
Werkgroep EBP STZ Netwerkgroep Medisch Informatiespecialisten Marijke Mol, medisch informatiespecialist.
Landelijke raad 18 juni 2011 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Landelijke raad 11 juni 2016 Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
INTRODUCTIE OVER DEZE ORGANISATIE
1.
Werkgroep e-health PsyDirect
ZESC – Taken en verantwoordelijkheden
NHN Specialist ouderengeneeskunde & De Eerste lijn
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
Jaarverslag W4F 2016.
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
Transcript van de presentatie:

WELKOM bij de publieksversie van het jaarverslag 2015

Voorwoord Met genoegen bied ik u hierbij de publieksversie van het jaarverslag van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO) aan. De NVvO wil als beroepsorganisatie de orthoptie bevorderen en de belangen van haar leden behartigen, dit op vakinhoudelijk, sociaaleconomisch en maatschappelijk terrein. Tevens wil de NVvO zorgdragen voor een kwalitatief hoog niveau van de orthoptie in Nederland. In dit jaarverslag vindt u de belangrijkste resultaten die in het jaar 2015 gerealiseerd zijn. Al dit werk zou niet kunnen gebeuren zonder de inzet van onze leden, die dit vrijwel allemaal op vrijwillige basis doen. Op deze plaats wil ik hen dan ook heel erg bedanken voor hun inzet. Elly Merckel - Timmer, voorzitter

WIE ZIJN WIJ LEDEN SAMEN WERKING COMMISSIES FINANCIERING KWALITEIT OVERIGE

H Wie zijn wij? Missie De NVvO wil als zelfstandige beroepsorganisatie de orthoptie in de meest ruime zin bevorderen en de belangen van haar leden behartigen op vakinhoudelijk, sociaaleconomisch en maatschappelijk terrein. De NVvO heeft als ambitie de zelfstandigheid van de orthoptist staande te houden, te beschermen en te ontwikkelen. Daarnaast wil de NVvO zorgdragen voor een hoog kwalitatief niveau van de orthoptie in Nederland, en dit verder ontwikkelen. Tevens zet de NVvO zich in om de bekendheid van het beroep te vergroten. De werkzaamheden die voor het volbrengen van deze missie nodig zijn, vinden plaats binnen de kaders van vrijwilligerswerk. Visie De NVvO streeft de volgende ontwikkelingen na in de komende jaren: Realisatie van zelfstandige registratie en declaratie van intramurale orthoptische zorg die recht doet aan de zelfstandigheid van het beroep duidelijkheid over de positie van de orthoptist binnen de oogzorg realisatie van de financiering van de extramurale orthoptische zorg verplichte registratie van alle praktiserende orthoptisten in het Kwaliteitsregister Paramedici toename van het aantal extramuraal werkende orthoptisten verbreding van het werkveld van de orthoptist verdieping van het vakgebied/ beroep orthoptist. Wie zijn wij WIE ZIJN WIJ

Aantal leden per 31 december 2015: 464 Het aantal vertrekkende leden in 2015 > aantal nieuwe leden

Samenwerking binnen de Oogzorg Het “Declaratiedocument voor intramurale en extramurale orthoptische zorg 2015” is gepubliceerd in samenwerking met het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Hét document waarin alle regels en afspraken over de declaratie en de verwijzing bij orthoptische zorg beschreven staan. Het bestuur van de NVvO had regelmatig overleg met het bestuur van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en met de opleiding Oogzorg aan de Hogeschool Utrecht (HU) over de ontwikkelingen in de Oogzorg en de opleidingen daartoe.

Commissies van de NVvO Beroepsprofiel Buitenland Buitenslands gediplomeerden Contacten Huis- en Jeugdartsen Databank Occlusietherapie Financiering Orthoptische Zorg Kas Kwaliteitsregister Paramedici Ledenadministratie Leesproblemen Lustrum Protocollen & richtlijnen Public Relations Redactie Regionalisatie Scholing Vakbond Visitatie

XIIIth International Orthoptic Congress June 2016 Rotterdam The Netherlands

Financiering orthoptische zorg De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) heeft bepaald dat er per een AGB code beschikbaar is voor orthoptisten. Hierdoor is het mogelijk om vanaf de orthoptische zorgproducten te declareren. Het “Declaratiedocument voor intramurale en extramurale orthoptische zorg 2015” is gepubliceerd in samenwerking met het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Hét document waarin alle regels en afspraken over de declaratie en de verwijzing bij orthoptische zorg beschreven staan.

Kwaliteit Twee commissies zijn bezig met richtlijnontwikkeling. Het Standaard Zorgplan Amblyopiebehandeling* uit 2003 wordt momenteel herzien en een richtlijn met als werktitel “Orthoptie en dyslexie” wordt nieuw ontwikkeld. Deze richtlijnen worden opgezet volgens de fasen en activiteiten voor evidence based richtlijnontwikkeling (EBRO) in de gezondheidszorg. Het Kwaliteitsregister Paramedici (KP), met daarin een vertegenwoordiging van de NVvO, heeft zich in 2015 ingezet om de punten op de i te zetten wat betreft de kwaliteitscriteria De nieuwe folder “Kinderbrillen” is gepresenteerd. De folder geeft tips aan ouders/verzorgers bij het kiezen van een kinderbril en tips voor het accepteren van de bril door het kind. Er is onderzoek gedaan naar de validiteit en betrouwbaarheid van de bestaande Databank Occlusietherapie*. De conclusies van het onderzoek zijn door de commissie gebruikt om het functioneel ontwerp voor de Databank te herschrijven. * amblyopie=lui oog * occlusietherapie=behandeling lui oog

Overig De NVvO heeft zitting gehad in de werkgroep van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor de ontwikkeling van de Standaard Visusklachten*. Deze standaard voor huisartsen geeft hen richtlijnen voor de diagnostiek en het beleid bij visusklachten. Voor de orthoptist is van belang, dat in deze standaard een juiste verwijzing van de huisarts naar de orthoptist is geregeld. Op 3 juni 2015 is de Standaard Visusklachten voor de autorisatie commissie van het NHG verdedigd en na beraad aangenomen. In het oktobernummer van ‘Huisarts en Wetenschap’, het maandblad van het NHG, is de Standaard Visusklachten gepubliceerd. * visus=gezichtsscherpte