Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Advertisements

De quiz bestaat uit 13 vragen.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
4.3 Politieke stromingen.
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
4.1 De Pruikentijd.
Liberalen, socialisten confessionelen
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 7.1 Vorige les: wetenschappelijke revolutie
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
De Verlichting.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Republiek versus Frankrijk
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Wetenschappelijke revolutie
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Tijd van pruiken en revoluties,
Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch
Tijd van pruiken en revoluties,
De liberale revolutie in 1848
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
-Wat moet je weten aan het einde van de les?
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
-Scheiding der machten -Gekozen parlement -Verlichte ideeën
Van gewesten naar eenheidsstaat
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Tijd van jagers en boeren
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Immanuel Kant. Immanuel Kant: ‘Sapere Aude’ = durf te weten Kritische houding is goed, vraag bij alles na of het klopt. Onderzoek helpt de mens vooruit.
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Paragraaf 8.1 De Verlichting
De tijd van de pruiken en de revoluties
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.

17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie Observeren Proeven doen Verstand gebruiken Hoe zat de wereld in elkaar? Er waren natuurwetten.

Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan? 18de eeuw Maar kan dan niet alles om ons heen door het verstand beredeneerd worden? Ook het geloof, het bestuur en hoe mensen met elkaar omgaan?

Het volk mag anders in opstand komen! - Verlichte denkers geloofden in het natuurrecht: iedereen is bij geboorte gelijk en bezit daarom dezelfde rechten. Macht - Verlichte denkers waren tegen absolute macht en goddelijk recht. De macht moet gedeeld worden. Het volk mag anders in opstand komen! John Locke 1632-1704

Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten) De macht moet verdeeld worden! Montesquieu: Trias politica (scheiding der machten) Montesquieu 1689 –1755

Mensen moeten zelf kiezen welke godsdienst ze aanhangen! Geloof Mensen moeten zelf kiezen welke godsdienst ze aanhangen! CENSUUR Voltaire 1694-1778 God was volgens Voltaire als een horlogemaker, hij bemoeide zich niet meer met het heelal, nadat hij het voltooid had.

Onderscheid Wetenschappelijke revolutie en Verlichting: Hoe zit het heelal in elkaar? Hoe kun je het beste een land besturen? Hoe werkt de bloedsomloop? Wie moet de macht hebben in een land? Waarom vallen we niet van de aarde? Hebben mensen grondrechten? Heeft de koning alleen recht op de macht? Waar is alles van gemaakt? Wanneer gaat water koken? Hebben mensen recht op veiligheid? Vragen om te onderzoeken Vragen om over te denken Verlichte denkers dachten veel na over het geloof, bestuur van een land en hoe mensen met elkaar omgingen. traditie godsdienst staat H2 Pruiken en revoluties