De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Groepsdynamica wc 5. Vandaag Theorie: Roos van Leary Verwerkingsopdracht Effectiviteit van het communiceren in een groep.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Groepsdynamica wc 5. Vandaag Theorie: Roos van Leary Verwerkingsopdracht Effectiviteit van het communiceren in een groep."— Transcript van de presentatie:

1 HarDo@hr.nl Groepsdynamica wc 5

2 Vandaag Theorie: Roos van Leary Verwerkingsopdracht Effectiviteit van het communiceren in een groep

3 De Roos van Leary Betrekkingsniveau: Hoe verloopt het contact – Zelfomschrijving – Omschrijving van de ander – Relatiedefinitie Dynamisch model waarbij je kan zien hoe de communicatie verloopt. Beïnvloeden en beïnvloed worden

4 De Roos van Leary

5 Roos van Leary Mate waarin de betrokkenen invloed op elkaar uitoefenen – Veel invloed = boven gedrag – Weinig invloed = onder gedrag Mate waarin de betrokkenen met elkaar omgaan – samen = naast gedrag – Tegen elkaar = tegenover gedrag

6 3 patronen: Boven-gedrag roept onder-gedrag op Tegenover-gedrag roept tegenover-gedrag op Naast-gedrag roept naast-gedrag op

7 Filmfragment Welke rollen zie je terug in de verschillende fragmentjes? Zie je wisselingen in de rollen? – Welk gedrag beïnvloed het andere gedrag? voorbeelden

8 Vraag 1 Klaas is tijdens de vergadering vaak negatief aanwezig. Hij stelt veel kritische vragen aan zijn groepsgenoten, maar komt zelf niet vaak met een goede oplossing. Andere groepsleden vinden hem vaak negatief. Welk positie neemt Klaas in binnen de roos van Leary? A. Agressief gedrag B. Opstandig gedrag C. Competitief gedrag D. Leidend gedrag

9 Vraag 2 Marianne werkt in een team dat erg druk is, er zijn veel collega’s met een duidelijke mening die graag de leiding willen nemen. Marianne vindt dit soms prettig, maar soms irriteert zij zich aan het gedrag van haar collega’s. Vooral als Pieter zo hoog van de toren gaat blazen en de regie op zich neemt. Marianne heeft dan geen zin meer in de vergadering. Welke verschuiving zie je? Marianne: van meewerkend naar teruggetrokken als Pieter competitief wordt.

10 Verwerkingsopdracht 1 Positiespel met verhaal

11 Verwerkingsopdracht 2 casus: Je bent leidinggevende van een team. Een van jouw teamgenoten trekt zich vaak terug en komt wat onzeker over. Wat doe je volgens Leary?

12 ennnn.. next!

13 Effectief communiceren in een groep Groepsklimaat Omgeving Opstelling Humor

14 Groepsklimaat Open communicatie bij goede samenwerking Bij competitie wordt er misleidend gecommuniceerd Defensieve communicatie zie als mensen zich bedreigd voelen door : evalueren, superioriteit, zekerheid of neutraliteit. Dit heeft allemaal te maken met het (in)correct inschatten van motivatie van anderen.

15 Omgeving Fysieke factoren die communicatie beïnvloeden Te koud, te warm, te onpersoonlijk, te lawaaierig, te afleidend, etc. Of juist een omgeving die je op je gemak stelt.

16 Opstelling De manier waarop de groepsleden plaatsnemen heeft invloed op de communicatie. Wie zit er aan de kop van de tafel? Wie zitten tegenover elkaar? Is de opstelling formeel of informeel? etc.

17 Humor Humor kan de effectiviteit van de communicatie in de groep verbeteren. 1. Het laat zien dat je openstaat voor informele relaties 2. Het leidt tot ontspanning in spannende situaties 3. Het reduceert statusverschillen

18 Opdracht 1.Beschrijf van een groep waar jij deel van uitmaakt: Het groepsklimaat De omgeving De opstelling Het gebruik van humor 2. Beschrijf van elke factor welke invloed deze heeft op de communicatie.

19 De toets 8 april online 15 april vóór 22:00 inleveren op n@tschool


Download ppt "Groepsdynamica wc 5. Vandaag Theorie: Roos van Leary Verwerkingsopdracht Effectiviteit van het communiceren in een groep."

Verwante presentaties


Ads door Google