De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kanker en werk Communicatiehandvatten Blijf in contact.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kanker en werk Communicatiehandvatten Blijf in contact."— Transcript van de presentatie:

1 Kanker en werk Communicatiehandvatten Blijf in contact

2 Hoe communiceer jij? Je leidinggevend vraagt je om over te werken omdat belangrijke stukken de deur uit moeten. Je hebt vanavond eigenlijk al meer uren gewerkt dan goed voor je is. Wat geef je als antwoord?

3 Hoe communiceer jij? Je komt altijd op het laatste moment met dit soort vragen. Ik doe het niet! Zoek het maar uit. Maar natuurlijk, ik werk nog even over. Ik weet dat het belangrijk is. En ik heb vanavond nodig om uit te rusten. Ik pak het morgenochtend direct op.

4 Agressief communiceren Een paar effecten van agressief gedrag zijn: conflicten met anderen, schuldgevoelens, frustratie, slecht zelfbeeld, gemiste kansen, stress, gevoelens van machteloosheid, de relatie komt op het spel te staan, eenzaamheid en woede.

5 Passief communiceren Effecten van passief gedrag zijn: conflicten met anderen, depressie, gevoelens van machteloosheid, slecht zelfbeeld, gemiste kansen, stress, de ander (en zichzelf) niet meer mogen, de relatie komt op het spel te staan, eenzaamheid en boos zijn op zichzelf.

6 Assertief communiceren Je assertief opstellen draagt bij aan het oplossen van problemen, geeft een tevreden gevoel over jezelf en over anderen, creëert kansen, maakt je ontspannen, kalm en geeft je het gevoel jezelf in de hand te hebben.

7 Zo veel verschillende gesprekspartners Wat bespreek je met wie? Werkgever Bedrijfsarts Leidinggevende of P&O UWV Last but not least: collega’s!

8 Gouden regel Bij communiceren over gevoelige onderwerpen kunnen mensen zich gemakkelijk aangevallen voelen. Hanteer daarom deze gouden regel: Spreek iemand aan op zijn gedrag Niet op wie hij/zij is als persoon.

9 Veronderstellingen Wanneer je dingen veronderstelt, belemmert dit je communicatie. Je veronderstelt dingen wanneer je: te snel conclusies trekt teveel bezig bent met de bedoeling van de ander denkt dat jij het beter weet stereotypen gebruikt

10 Actie reactie

11 Roos van Leary Je doorbreekt het patroon, door naast de ander in de roos van Leary te gaan zitten Is de ander leidend, dan reageer je aanvallend Is de ander volgend, dan reageer je verdedigend Is de ander aanvallend, dan reageer je leidend Is de ander verdedigend, dan reageer je volgend

12 Communicatietips Begin met een agenda. Begin om samen met je gesprekspartner een agenda te bespreken. Luister actief. Laat de ander merken dat je hem/haar hebt gehoord. Door LSD: Luisteren, samenvatten, doorvragen Let op je lichaamshouding. Let er bijvoorbeeld op hoe je zit. Dat is van invloed op hoe je overkomt. Leef je in de ander in. Begrijp je ook de andere kant van het verhaal? Herhaal de belangrijke punten: waar je tegenaan loopt, wat je zelf kunt bijdragen en welke ondersteuning je nodig hebt


Download ppt "Kanker en werk Communicatiehandvatten Blijf in contact."

Verwante presentaties


Ads door Google