De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DIGITALE COLLAGE ESTHER

Verwante presentaties


Presentatie over: "DIGITALE COLLAGE ESTHER"— Transcript van de presentatie:

1 DIGITALE COLLAGE ESTHER

2 Ik wil tijdens mijn stage veel dingen bij leren die ik later kan toepassen in mijn werk. En tijdens mijn stage hoop ik een heleboel ervaring op te doen.

3 Communiceren en naar elkaar luisteren is erg belangrijk voor een pedagoog, omdat je binnen een team werkt en met kinderen en ouders. Ik wil kinderen veiligheid bieden en een goede toekomst. Ik zal iedere kind gelijk behandelen en ieder kind mijn uiterste best doen en zo maar opgeven.

4 Ik vind het belangrijk dat de mensen waarmee ik werk me kunnen vertrouwen. Vertrouwen zal erg belangrijk zijn om een band te krijgen met de ouders en het kind. Ik zou willen leren om door te zetten wanneer het moeilijk word en ik even niet meer weet hoe ik het aan moet pakken.

5 Casus 1 Wat denk je als je om 11 uur ‘smorgens aanbelt bij een gezin en je ziet dit: De grond is met speelgoed en boeken bezaaid, de vaat staat nog in de gootsteen. Het jonge kind uit het gezin zit op de grond en slaat met een lepel op potten en pannen en de moeder klapt het ritme mee. Wat is jouw beoordeling?

6 Het zou me opvallen dat de moeder mee speelt met het kind en ze hem/haar gang laat gaan. Dit is een positief aspect. Verder zou ik meer met de opvoeder moeten praten om te kijken of er onderliggende problemen zijn en of het thuis altijd rommelig is. Zo ja dan zou ik haar er op wijzen dat het ongezond en gevaarlijk voor het kind kan zijn.

7 Casus 2 En wat doe je met ouders die een vraag hebben over de zindelijkheid van hun kind, en je ziet ondertussen dat het kind in kwestie verwend wordt met het mooiste en duurste speelgoed?

8 Ik zou in gesprek gaan met de ouders over het onderwerp zindelijkheid en hun vragen beantwoorden die er eventueel zijn. Ook zou ik ze tips mee kunnen geven waarmee je het proces kunt verbeteren/versnellen. Ook zal ik ze vertellen dat het belangrijk is om niet alleen materieel het kind te verwennen maar ook door emotionele aandacht zoals bijvoorbeeld complimentjes.

9 Casus 3 Of met ouders die vinden dat hun kind een ‘vrije opvoeding’ hoort te hebben en het daarom niet corrigeren als het kind onbeleefd is of niet sociaal.

10 Het is belangrijk om met de ouders in gesprek te gaan en ook de nadelen aan te kaarten en laten weten dat het erg belangrijk is dat een kind structuur heeft. Samen zullen we tot een overeenkomst kunnen komen om een goede manier te vinden voor hun manier van opvoeden.

11 4 Basisdimensies van het opvoeden
-Ondersteuning bieden Opvoedgedrag van de ouder dat liefde en zorg voor het kind uitdrukt en dat zich richt op zijn fysieke en emotionele welzijn waardoor het zich begrepen en geaccepteerd voelt. -Instructie geven Het kind duidelijke maken wat de bedoeling is van iets en welk gedrag verwacht wordt. -Controle uitoefenen -autoritaire controle: opvoedgedrag waarbij de ouder druk uitoefent op het kind correct gedrag te vertonen. -autoritatieve controle: gedragingen van de ouder waarbij uitleg gegeven wordt aan het kind. -Grenzen stellen De wijze waarop ouders het kind bestraft of beloont om gewenst gedrag aan te sturen.

12 Basisvoorwaarden communicatie met kinderen
-Oogcontact -Beurtgedrag -Imitatie -Concentratie/Aandacht -Luisterhouding Ik denk dat het heel belangrijk is om je aan deze basisvoorwaarden te houd- En op deze manier stel je je meer open tegenover het kind en zal de commu- nicatie soepeler verlopen.

13 Wat heb ik geleerd? Verschillende gezinstypen/opvoedingsstijlen herkennen en de kenmerken er van. Wat je moet doen bij kindermishandeling. Hiervoor heb ik de cursus signaleren van kindermishandeling gevolgd. Verschillende pedagogen leren kennen samen met hun visies. En dat een pedagogisch klimaat erg belangrijk is voor een goede basis op school en thuis binnen het gezin.


Download ppt "DIGITALE COLLAGE ESTHER"

Verwante presentaties


Ads door Google