De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Volk van de Thora Rituelen bij het leven.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Volk van de Thora Rituelen bij het leven."— Transcript van de presentatie:

1 Volk van de Thora Rituelen bij het leven

2 Rituelen bij het leven Het Joodse leven wordt in 4 fasen ingedeeld.
Geboorte, volwassenheid, huwelijk en dood. Bij deze 4 levens fasen horen ook rituelen. Deze rituelen vinden hun oorsprong in de Thora en worden uitgewerkt in de Talmoed. Deze rituelen zijn typisch joods.

3 Rituelen bij het leven 1) Besnijdenis.
Acht dagen na de geboorte worden de joodse jongens besneden. Dan krijgen de jongens ook hun naam. Plechtig wordt dit in de synagoge gedaan en worden de kinderen aan de gemeenschap voorgesteld. De besnijdenis komt voort uit het verbond dat JHWH gesloten heeft met Abraham.

4 Rituelen bij het leven Besnijdenis
De rabbijn die de besnijdenis uitvoert heet een mohel. De mannen zijn bij dit ritueel betrokken. Meisjes worden niet besneden zij ontvangen hun naam op de sabba’s morgen na hun geboorte. (Voor als er tijd over is: Waarom op de 8e dag? De enige wet die verplicht uitgevoerd moet worden als de 8e dag op de sabbat valt)

5 Rituelen bij het leven 2) Bar mitswa/bath mitswa
Op 13 jarige leeftijd worden jongens, de meisjes op 12 jarige leeftijd, Bar of bath mitswa, zoon of dochter van de wet. Vanaf nu zijn ze voor de gemeenschap volwassen en mogen Chazan worden, ze tellen mee voor het minjan. (10 mannen zijn nodig voor de synagoge dienst)

6 Rituelen bij het leven Tijdens de viering leest de jongen/meisje een passage uit de thora of uit de profeten. Bar mitswa is een groot feest. Bar mitswa bij de klaagmuur

7 Rituelen bij het leven 3) Huwelijk is voor de joden heel belangrijk.
Instelling van het huwelijk staat in de Thora. Woord voor huwelijk is kiddushin=heiliging. Huwelijk wordt gezien als afspiegeling van de relatie van JHWH met zijn schepping. Het huwelijk is ook een zakelijke afspraak. Er wordt een contract gesloten= de ketoeba. Hierin staan de rechten en plichten van het huwelijk.

8 joodse bruiloft Ook dit is een feest van de hele gemeenschap.

9 Rituelen bij het leven 4) Begrafenis (lewaja)
Als een jood sterft wordt hij gewassen en in speciale doodskleding gehuld. Volgens joodse traditie moet het lichaam zo snel mogelijk worden begraven, dat is eerbiedig. De rabbijn spreekt op het graf een toespraak uit. De kinderen van de overledene zeggen een kaddisj. Daarna drinkt men koffie, vaak met een broodje ei. Ei symboliseert het leven, dat door gaat.


Download ppt "Volk van de Thora Rituelen bij het leven."

Verwante presentaties


Ads door Google