De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1. Joodse taal 2. Thora 3. Feesten 4. Synagoge 5. Het gebed.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1. Joodse taal 2. Thora 3. Feesten 4. Synagoge 5. Het gebed."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 1. Joodse taal 2. Thora 3. Feesten 4. Synagoge 5. Het gebed

4 Door de Diaspora (verstrooiing) zijn de Joden verspreid over vele landen. Ze preken dus veel talen. Er zijn maar liefst 3 groepen overgebleven: Hebreeuws-Duits, Hebreeuws- Catalaans en Hebreeuws. Hier zie je de Hebreeuwse schrijftaal.

5 Het heiligste boek van de Joden i de Thora. Het is een perkament rol waarop de vijf boeken van Mozes zijn geschreven. De Thora is het eerste deel van de Tenach, het tweede deel is de Nevi’iem en het derde deel van de Tenach is de Chetoeviem, dit zijn de boeken van de profeten.

6 1.Ik ben de enige ware God 2.De mensen mogen geen beelden van God maken. 3.Je mag niet vloeken. 4.Werk zes dagen en vereer God op de zevende dag. 5.Wees goed voor je ouders en houd veel van hen. 6.Je mag niemand doden. 7.Mannen en vrouwen moeten trouw aan elkaar zijn. 8.Je mag niet stelen. 9.Je mag niet liegen 10.Je moet proberen niet jaloers te zijn

7 Er zijn 6 verschillende feesten, en dat zijn: Sjawoe’ot Pesach Soekkot Poeriem Chanoeka Jom Kippoer

8 De Sjawoe’ot is 7 weken na Pesach. Met dit feesten wordt gevierd dat de Thora aan het joodse volk is gegeven. De Synagogen worden op deze dag versierd met bloemen.

9 Pesach word ook wel het lentefeest genoemd. Dan wordt de uittocht van de Israëlieten uit Egypte herinnerd. Pesach begint op de avond van de 14e nisan. Deze avond wordt de Seideravond genoemd. Pesach duurt een week en er zijn speciale regels waar de Joden zich aan moeten houden.

10 Soekkot wordt ook wel loofhuttenfeest genoemd. Overal ter wereld bouwen joden hutten waar ze hun maaltijd eten. Het feest duurt 7 dagen.

11 Tijdens dit feest wordt in de Synagoge het Poeriem verhaal gelezen. Het verhaal gaat over de Perzische koning Ahasveros, koningin Esther, de goede Mordechai en de jodenhater Haman. Er wordt herdacht dat het joodse volk verlost werd van deze slechte Haman. Tijdens het voorlezen over de slechte Haman maken kinderen en volwassenen zoveel mogelijk lawaai.

12

13 Chanoeka herdenkt de herovering van de tempel op de Grieken. In de tempel brandde de zevenarmige kandelaar op een heel klein beetje heilige olie wel 8 dagen lang. Toen kwam er pas nieuwe olie.

14 Jom Kippoer is een van de meest bekende Joodse gedenkdagen. Het is een dag, waarop men zich bezint over zichzelf, over zijn leven en over zijn relatie met G'D. Er wordt witte kleding gedragen. De witte kleur symboliseert puurheid en onschuld. Het dragen van leer wordt vermeden. Jom Kippoer begint bij zonsondergang.

15 Wij zijn vorige week donderdag naar de Synagogen gegaan. Toen we aan kwamen zagen we op de deur 12 volken geschreven in het Hebreeuws. Ze werden allemaal gedood door Hitler. Hitler vond dat alle Joden moesten dood gaan. In de Synagogen was er een man die vertelde wat mensen in een Synagogen doen. Ze gaan daar bidden, de Thora voorlezen, en zingen.

16 Hier zie je een steen die voor de deur is in Meerssen. Op deze steen zijn de namen van een volk geschreven.

17 Binnen de Synagoge in Meerssen zitten de vrouwen boven en de mannen onder.

18 Achter deze gordijn zit een glazen kastje. Daarin zit de kleine en de grote Thora Hier zie je de Synagoge van buiten.

19 Bidden mag overal. Bij elke gebeurtenis kan gebeden worden. Voor een heleboel dingen zoals: eten of drinken, nieuwe kleren of naar bed gaan. Ook voor alle handelingen in de Synagoge bestaat een gebed.

20 Deze presentatie is door: gemaakt.


Download ppt "1. Joodse taal 2. Thora 3. Feesten 4. Synagoge 5. Het gebed."

Verwante presentaties


Ads door Google