De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goed eten: goed voor later

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goed eten: goed voor later"— Transcript van de presentatie:

1 Goed eten: goed voor later
Dr SRD van der Schoor Kinderarts-neonatoloog OLVG

2 ‘Change a Life, Change the Future’
Hillary Clinton, 2010

3 Doel: Het optimaliseren van latere gezondheid en prestaties door middel van de ideale voeding vroeg in het leven 3

4 The first 1000 days Van voor conceptie tot 2 jaar oud en verder….. 100
DAG 100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 -9 -6 -3 3 6 9 12 15 18 21 24 MND

5 Coronaire hartziekten Cognitieve achteruitgang
Groei, ontwikkeling en gezondheid in The first 1000 days bepalen de latere gezondheid effectiviteit ziekte gezondheid geboorte Leeftijd Groei en metabolisme Rijping maagdarmkanaal Hersenontwikkeling Rijping immuunsysteem Smaakontwikkeling Stunting Allergie Overgewicht Coronaire hartziekten Diabetes Cognitieve achteruitgang Gezond leven Alle belangrijke ontwikkelingen in de baarmoeder en de eerste levensjaren zijn bepalend voor de gezondheid van het kind later. Diverse onderzoeken laten dit zien. Krijgt een kind bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen tijdens het laatste trimester van de zwangerschap dan bestaat er een grotere kans op overgewicht en diabetes type 2 op latere leeftijd. Is er sprake van een een onvoldoende aanleg van het immuunssteem dan wordt de kans op allergie groter. De ontwikkelingen in het vroege leven hebben een enorme impact op de gezondheid.

6 PRECONCEPTIE

7 Een vrouw die zwanger wil worden, moet haar voedingsgewoonten aanpassen…
… 3 maanden vóór de conceptie … zodra ze stopt met de anticonceptie … zodra ze weet dat ze zwanger is … na enkele zwangerschapsweken

8 Een vrouw die zwanger wil worden, moet haar voedingsgewoonten aanpassen…
… 3 maanden vóór de conceptie … zodra ze stopt met de anticonceptie … zodra ze weet dat ze zwanger is … na enkele zwangerschapsweken

9 Epigenetica Alle lichaamscellen hebben hetzelfde DNA
Condities kunnen erfelijke veranderingen in genexpressie veroorzaken, buiten de DNA code om. Nutriënten kunnen genen “aan of uitschakelen” roken, beweging, VOEDING, infecties, toxines, drugs, stress, kou en warmte Gezondheid van toekomstige ouders is heel belangrijk voor de toekomstige gezondheid van hun kinderen Gezonde voeding en lifestyle from early life onwards crucial for successful ageing

10

11 Methylering in lymfocyten en haarfollikelcellen (droog=oogst)

12 Relatieve ondervoeding in periconceptie periode Korte termijn gevolgen
wkn conceptie Subfertiliteit 15% Miskraam 25-50% Congenitale aandoening 5% SGA 10% Tijdens de periode van enorme groei in de zwangerschap blijkt een adequate voeding van de moeder essentieel. Een gezonde en gebalanceerde voeding met de juiste hoeveelheid macro- en microvoedingstoffen is nodig voor een optimale groei van de foetus en een gezonde zwangerschap. Er zijn verschillende vitamines en mineralen van extra belang voor de ontwikkeling van het kind. Denk aan foliumzuur, vitamine D en ijzer. De gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap is een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de foetus. Zowel te veel als te weinig kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Tenslotte is ook de microbiota van de moeder bepalend voor de vroege kolonisatie van de darm van het kind. De microbiota van de moeder hangt grotendeels af van de voeding (vezels, prebiotica en probiotica) Steegers-Theunissen 2011

13 De conceptie wordt bevorderd als ook de vader zijn voedingsgewoonten aanpast
Waar of niet waar?

14 De conceptie wordt bevorderd als ook de vader zijn voedingsgewoonten aanpast
Waar of niet waar?

15 De conceptie wordt bevorderd als ook de vader zijn voedingsgewoonten aanpast

16 voedingsadvies in periconceptie periode
The first 1000 days… voedingsadvies in periconceptie periode 400 mcg foliumzuur/dag: Verlaagd het risico op spina bifida, hartafwijkingen en schizis met 50-70% Verhoogt het geboortegewicht Verhoogt aantal zaadcellen, embryo kwaliteit en zwangerschapskans. Mediterraan dieet Zwangerschapskans OR 1.4 ( ) Foetale groeivertraging OR 2.8 ( ) Gezond gewicht Prof. R.W. Smithells Prof. R. Steegers 16

17 Zwangerschap

18

19 Voorbeeld : De Hongerwinter tijdens de tweede wereldoorlog
(Tekort aan) voeding tijdens zwangerschap: grote impact Lange termijn gevolgen Voorbeeld : De Hongerwinter tijdens de tweede wereldoorlog Afhankelijk van timing voedingstekort: Vroege zwangerschap: Normaal geboortegewicht Verhoogd risico overgewicht, metabool syndroom en diabetes Late zwangerschap: Kleine kinderen Verhoogd risico overgewicht en diabetes type 2 Het Nederlandse Hongerwinter onderzoek is het eerste dat aantoont dat ondervoeding van de moeder blijvende negatieve effecten heeft op het latere leven van haar kind. Ondanks het feit dat de Hongerwinter in de winter van maar relatief kort duurde. Het maakt veel uit in welke fase van de zwangerschap de aanstaande moeder honger leed. Vrouwen die aan het begin van de zwangerschap blootgesteld waren aan honger, kregen kinderen met een normaal geboortegewicht (door aanpassing van de grootte van de placenta). Maar deze kinderen hadden op volwassen leeftijd een hoger risico op overgewicht, metabool syndroom en diabetes. Vrouwen die in de late zwangerschap de Hongerwinter doormaakten, kregen kleine kinderen met een verhoogd risico op overgewicht en diabetes type 2 op volwassen leeftijd. Deze gegevens zijn bevestigd door de Chinese hongerstudies ( ), met name bij de vrouwelijke nakomelingen. Painter et al 2005; DeRooij et al 2006; Heijmans 2008

20 Verhoogde behoefte micronutriënten zwangere vrouwen
Tijdens de zwangerschap is de de behoefte aan veel micronutirienten hoger dan bij niet zwangere vrouwen. Over het algemeen is de voorziening in deze voedingsstoffen goed bij de Nederlandse vrouwen. Bij ijzer, jodium en foliumzuur ligt dit iets anders. Deze zijn meestal al krap in de voeding voor niet-zwangeren. Extra aandacht tijdens de zwangerschap is dus gewenst. De verhoogde behoefte aan micronutrienten, die samen gaat met een licht verhoogde energiebehoefte, leidt ertoe dat de voeding van een zwangere vrouw een hoge nutrientendichtheid moet hebben. Dus veel bias voedingsmiddelen en weinig extra’s in de vorm van snacks en snoep. Behoeften zwangeren Behoeften vrouwen IoM, 1998, 2000, 2001, 2011

21 Verhoogde voedingsbehoeften tijdens de zwangerschap
Suppletie van 400 mcg foliumzuur tot 8 weken na conceptie (10e week zwangerschap) Suppletie van 10 microgram vitamine D per dag Verhoogde behoefte aan ijzer en jodium Omega 3 vetzuren (DHA) Eventueel extra aandacht voor vitamine A, B12 en zink D Om neurale buisdefecten als spina bifida te voorkomen is het noodzakelijk dat vrouwen met zwangerschapswens tot en met het eerste trimester een foliumzuursupplement gebruiken. Veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een slechte vitamine D status, daarom wordt net als in veel andere landen ook in Nederland een supplement van 10 microgram vitamine D aanbevolen. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer, jodium en omega 3 vetzuren verhoogd. Ook met een gezonde voeding kan het al lastig zijn om adequaat te voorzien in deze voedingsstoffen. Experts van de FAO en EFSA bevelen een dagelijkse inname van omega 3 vetzuren aan en dan met name mg DHA De genoemde voedingsstoffen verdienen wereldwijd voor alle zwangeren de aandacht. Maar er zijn ook uiteraard regionale verschillen. Zo moeten Nederlandse vrouwen opletten dat ze niet te veel vitamine A binnenkrijgen via een supplement of producten met lever. Verder kunnen vitamine B12, zink en omega 3 vetzuren in het gedrang komen bij vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten. Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM onder zwangere en lacterende vrouwen is voor het laatst uitgevoerd in Wel is er in 2010 nog een VCP uitgevoerd onder vrouwen jaar, maar hierbij waren zwangere en lacterende vrouwen uitgesloten. Hieruit blijken tekorten of marginale inname voor vitamine D, ijzer, Jodium, foliumzuur en DHA

22 Na de geboorte

23 The First 1000 days: periode van enorme ontwikkeling
Cognitieve ontwikkeling Rijping immuunsysteem Maag-darmkanaal Metabole organen Lichaamssamenstelling In deze eerste levensjaren maakt het kind een enorme ontwikkeling door. De organen en het maagdarmkanaal worden verder ontwikkeld en de lichaamssamenstelling verandert. Het skelet en het spierweefsel ontwikkelen zich verder. Ook rijpt het immuunsysteem verder en ontwikkelt een kind zich cognitief.

24 Enorme groei gedurende 1e 4 jaar
2 x de lengte 5 x het gewicht 1 gram hersenen/dag Pasgeboren 1 jaar 3 jaar leeftijd lengte (cm) 50 100 75 9,6 kilo 15 kilo 3,2 kilo 2 jaar 16,5 kilos In de eerste 3 jaar groeit een kind maar liefst: 2x de lengte 5x het gewicht En de hersenenmassa groeit zelfs met 1 gram per dag 4 jaar WHO Growth Standards, 2006

25 Organen ontwikkelen door na de geboorte
20 40 60 80 100 120 140 160 1 2 4 6 8 10 14 18 Thymus Hersenen Testikels Lichaamsgewicht Lever Hart Leeftijd (jaren) % omvang van volwassene Tijdens de zwangerschap worden het weefsel en de organen aangelegd, maar na de geboorte gaat de ontwikkeling van de organen door. Voor een optimale ontwikkeling van alle orgaansystemen en hun mogelijkheid zich aan te passen aan omgevingsfactoren blijft een adequate voeding en leefstijl belangrijk voor de gezondheid nu en later. Een adequate voeding zorgt voor een juiste toename in lichaamsgewicht en een optimale groei van hart, lever, hersenen, thymus en geslachtsorganen. Koletzko B (ed): Kinderheilkunde und. Jugendmedizin , ed 13. Berlin, Springer,. 2007

26 Ontwikkeling van de hersenfunctie
Op de leeftijd van 6 maanden is de hersenomvang al 50% van de uiteindelijke, volwassen grootte en op de leeftijd van 3 jaar is dat 85% * UNICEF document “Early childhood development: the key to a full and productive life” (9)

27 Mammalian brain growth spurt
Increase in brain size 24w 90% volume 2y

28 Mammalian brain growth spurt
Myelination Synaptogenesis Apoptosis Neuronal migration Increase in brain size 24w 90% volume 2y

29 Cortical surface area Cerebral volume Gestational age
Changes in brain volume and maturation with increasing gestational age. (From Kapellou et al.49). Kugelman A , and Colin AA Pediatrics 2013;132: Gestational age

30 Impact op de latere gezondheid
critical window of opportunity Geboorte -9 maanden Vaste voeding Volwassenen Gezonde volwassenen Optimale groei Veranderende groei Ziekte De voedselvoorkeuren bepalen sterk de voedingsgewoonten bij een kind met uiteindelijk een duidelijke impact op de latere gezondheid

31 (preconceptioneel- zwangerschap- eerste weken-maanden)
Ondervoeding (preconceptioneel- zwangerschap- eerste weken-maanden) heeft een enorme impact op later functioneren 31

32 De effecten zijn het duidelijkst bij prematuren
7-12% van alle pasgeborenen zijn prematuur In Europa: /jaar Mortaliteit: 11% < 1500 grams Leeftijd 19 jaar1: -13% matige tot ernstige handicap - 53% milde handicap - 3x meer werkeloos of geen opleiding 1 Hille et al. Pediatrics 2007

33 25 wk A term 33

34 24 wk prematuur, nu 12 weken A terme pasgeborene Govaert et al 34

35 Verrijkte zuigelingen voeding na geboorte voor 4 wk
Standard High p Sex differences VIQ 94 ±11 102 ±14 <0.01 Both girls & boys significant PIQ 96 ±14 98 ±16 ns Verrijkte zuigelingen voeding na geboorte voor 4 wk Significant effects size - 16 year old children who were on high nutrient diets as preterm infants have 8 point higher IQ Isaacs et al Ped Res 2008

36 age 8 after preterm formula or standard formula during the first month of life in low birth weight infants BW < 1850 g. n=? 1e 4 wkn postnataal standaard formula of BM vs preterm formula (+1g AA/kg/d) of BM+BMF Lucas, A et al. BMJ 1998; 317: 36

37 Association between outcome @ 18 months and weight gain during NICU admission
Ehrenkranz; Pediatrics 2006; 217; 1253

38 Jongens profiteren van vroege toediening van aminozuren, meisjes niet
Overlevers zonder grote handicaps NS P=0.02 Van den Akker et al 2014 38

39 Echter te snelle groei….

40 Snelle groei na geboorte tot 2 jaar: associatie met overgewicht later in 4235 kinderen in Duitseland
Higher weight gain from birth to age 2 y (centiles) is associated with a higher prevalence of overweight at school entry in 4235 children in Bavaria, Germany. Data are from reference 32. Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2009

41 Wat is de optimale voeding voor pasgeborenen?
BV? Gebasseerd op koemelk? 41

42 Borstvoeding

43 Eerste keus BV!

44 Borstvoeding: de beste voeding voor een kind
Borstvoeding heeft altijd de voorkeur. WHO en UNICEF: Tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding Tot 2 jaar met adequate (bij)voeding Borstvoeding geven is zoals de natuur het heeft bedoeld om een pasgeborene te voeden. Daarom is het onbetwist de beste manier om een baby te voeden. Zowel de WHO als UNICEF adviseren een pasgeboren kind gedurende de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna adviseren ze met de borstvoeding door te gaan tot de leeftijd van 2 jaar. Uiteraard aangevuld met adequate vaste voeding.

45 Wanneer moedermelk geen optie
Eventuele ongewenste stoffen Verontreinigingen Milieuvreemde stoffen Genees- en genotsmiddelen Contra indicaties Bij kind Aangeboren stofwisselingsziekten Bij moeder Ernstige ziekten (HIV/Aids) Gebruik bepaalde medicijnen, alcohol, drugs Verontreinigingen, zoals milieuvreemde stoffen, medicijnen, drugs, nicotine en alcohol kunnen via de moedermelk de zuigeling bereiken. Stoffen zoals organische chloorverbindingen (bijv. PCB’s) en bestrijdingsmiddelen (bijv. DDT en dioxines) worden niet of zeer moeilijk in de natuur afgebroken en worden gestapeld in menselijk vet. Bij de moeder wordt tijdens de lactatieperiode vet gemobiliseerd waardoor deze stoffen samen met de moedermelk worden uitgescheiden. De effecten hiervan zijn echter niet groot en worden klinisch als weinig relevant beschouwd. Bovendien nemen, in Nederland, de concentraties dioxinen in moedermelk af. Ook al is zo’n weging niet geheel te kwantificeren, toch wegen in het algemeen de positieve effecten van borstvoeding zwaarder dan de nadelige effecten. Behalve de bovenstaande verontreinigingen kunnen ook virussen, medicijnen en genotsmiddelen via de moedermelk bij het kind terechtkomen. Voldoende reden(en) om niet te roken, weinig/geen alcohol te drinken en indien medicatie noodzakelijk is, zijn preparaten aangewezen die geen schadelijke bijwerkingen voor de zuigeling hebben. Slechts in enkele bijzondere situaties is borstvoeding niet aangewezen. Daarbij worden ziekten bij de zuigeling en ziekten bij de moeder onderscheiden. Ziekten van het kind betreft enkele zeldzame, aangeboren stofwisselingsstoornissen (bijv. fenylketonurie (PKU) of galactosemie), zwakte van het kind (bijv. door hartafwijkingen) of door aangeboren afwijkingen waardoor het kind niet kan zuigen. Contra-indicaties voor wat de moeder betreft zijn ernstige ziekten (zoals HIV/AIDS), gebruik van bepaalde geneesmiddelen (zoals antidepressiva), overmatig gebruik van alcohol en/of drugs en seropositiviteit voor HIV.

46 Koemelk als zuigelingenvoeding???
Geen geschikte voeding Hoog eiwitgehalte (4x zoveel) Caseïne:wei-eiwitverhouding 80:20 Eiwitvertering verloopt langer Hoog mineralengehalte Te hoge belasting nieren Minder gunstige vetzuursamenstelling Niet aangepast aan behoefte en spijsverteringskanaal zuigeling Voorziet niet in behoefte enkele belangrijke voedingsstoffen Essentiële vetzuren (linolzuur), ijzer, enkele vitamines (vit. A, D, E, K, C) Hopkins D et al. Arch Dis Child 2007;92:850 Thorsdottir et al. Eur J Clin Nutr. 2003;57:505-13

47 Voordelen borstvoeding voor de moeder
Vermindert risico op borst- en eierstokkanker diabetes type 2 cardiovasculaire ziekten* Terugkeer gewicht Het geven van borstvoeding heeft diverse gezondheidsvoordelen voor de moeder. Zo vermindert borstvoeding het risico op borst- en eierstokkanker, diabetes type 2 en onderzoek van Ballard in 2013 laat zien dat hierdoor ook het risico van cardiovasculaire ziekten daalt. Bovendien speelt het geven van borstvoeding een centrale rol in het mobiliseren van vetreserves die tijdens de zwangerschap zijn opgebouwd. Hierdoor zal een moeder langzaam afvallen en weer op het gewicht van voor de zwangerschap komen. Tot slot ‘reset’ borstvoeding de stofwisseling van de moeder. Hierdoor neemt haar risico op metabole ziekten af. Dit betekent dus ook dat wanneer een vrouw geen borstvoeding wil of kan geven, de nadelige metabole veranderingen uit de zwangerschap langer aanhouden en haar kans op ziekte is verhoogd. Onderzoek van Stuebe (2009) laat dit zien. *Ballard, 2013, **Stuebe, 2009

48 Voeding moeder en moedermelk
Verhoogde voedingsbehoefte Moedermelk bevat altijd voldoende eiwit, vet, koolhydraten en meeste mineralen Vitamine A, B1, B2, B12, D, jodium en omega 3 (DHA) afhankelijk van intake moeder Vet samenstelling varieert DHA afhankelijk van intake moeder Vitamine D suppletie DHA De voedingsbehoeften van een borstvoedende vrouw zijn hoger dan die van een zwangere. Vrouwen zijn in staat om melk te produceren met voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten en de meeste mineralen. Zelfs als hun eigen voeding te weinig van deze voedingsstoffen bevat. Dat geldt echter niet voor vitamine A, B1, B2, B12 en D en ook niet voor jodium en omega 3 –DHA-. Deze voedingsstoffen in de moedermelk zijn afhankelijk van de inname door de moeder.

49 Moedermelk heeft een unieke samenstelling
Vet / LCPUFA Prebiotica Energie, Immuniteit, Hersenen Vitamines Microbiota, Immuniteit Moedermelk is te vergelijken met een orkest met vele musici in een complexe uitvoering. Iedereen heeft zijn eigen rol en het onderlinge samenspel is belangrijk voor de uitkomst. De samenstelling van moedermelk varieert enorm en is overigens nog niet helemaal ontrafeld. Een ding is echter zeker: de samenstelling is uniek én is en blijft de beste voeding voor ieder kind. Lactose Mineralen Energie Eiwit Nucleotiden Groei, Immuniteit


Download ppt "Goed eten: goed voor later"

Verwante presentaties


Ads door Google