De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zeegra Het belang van de Belgische zandwinning op zee Door René Desaever, voorzitter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zeegra Het belang van de Belgische zandwinning op zee Door René Desaever, voorzitter."— Transcript van de presentatie:

1

2 Zeegra Het belang van de Belgische zandwinning op zee Door René Desaever, voorzitter

3 Flowsheet Zeegra vzw Leden Doel Granulaten Herkomst Toepassingen Winning Ontginningszones Toekomst Economische impact Ecologische impact Slot

4 Zeegra vzw Zeegra vzw is een beroepsfederatie van invoerders en producenten van gebaggerde zeegranulaten.

5 Leden Alzagri nv Brugge Belmagri nv Hasselt DBM nv Antwerpen Dranaco nv Antwerpen Insagra nv Nieuwpoort Hanson Aggregates Belgium nv Zeebrugge Kesteleyn nv Gent NHM nv Nieuwpoort Satic – Minera Antwerpen

6 Doel Promotie van gebaggerde zeegranulaten Uitwisseling van informatie Overleg met de sector Behoud van de actuele winzones Optimaal beheer Concessies Partnership tussen de overheid en de industrie

7 Granulaten

8 Herkomst Belgisch Continentaal Plat Zand van constante kwaliteit Natuurlijk en onbehandeld Fijn tot middelgrof Er zijn twaalf licentiehouders Drie miljoen ton per jaar

9 Toepassingen Asfalt Beton en mortel Draineerzand Strandsuppletie Landwinning

10 Winning Dagelijks vertrekken baggerschepen vanuit de verschillen-de havens die België rijk is naar zee. Terwijl deze schepen zich naar de zandbanken begeven vullen ze het laadruim met zeewater.

11 Winning

12

13 Het zand wordt opgezogen en gezeefd. De zeefauna ondervindt hierbij geen hinder. Bij de terugkeer wordt het zand gelost op het dok met een transportband of een kraan.

14 Winning

15

16 Ontginningszones Het Belgisch continentaal plat, dat ongeveer 3.600 km² beslaat. Het is ingedeeld in twee concessiezones.

17 Ontginningszones Concessiezone 1: Thornton, Goote Concessiezone 2: Kwintebank, Buiten Ratel, Oost Dyck Bron: BMM

18 Ontginningszones Indeling van de zones in sectoren.

19 Ontginningszones De zandbanken liggen evenwijdig met de kustlijn. De diepte van de zee varieert tussen 0 en 20 meter aan de kust, tot 40 meter in volle zee. Grafiek van de hoeveelheden zand die de afgelopen jaren werden ontgonnen. Bron: BMM

20 Toekomst De toekomst heeft verandering in het verschiet. Mogelijk worden con- cessies op nieuwe zandbanken verleend.

21 Toekomst

22 Windmolenparken worden een feit, verschillende vergunningen werden reeds verleend.

23 Economische impact

24 Zeegranulaten zijn onmisbaar geworden in de bouwsector. Omdat we spreken van een nationaal product komt er geen import aan te pas en zijn we de buitenlandse concurrentie een stap voor. Zeegranulaten zijn zelfs zo belangrijk geworden dat enkele jaren geleden een onafhankelijk instituut voor de kwaliteitscontrole hiervan werd opgericht.

25 Economische impact Het kwaliteitsbeleid is gericht op het voortdurend verbeteren van de diensten en producten. Jaarlijks worden honderden stalen onderzocht. Hiervoor staat gekwalificeerd personeel in.

26 Economische impact Ook niet onbelangrijk is de tewerkstelling in het scheepswezen die hiermee werd gecreërd. Om dan nog te zwijgen van de investeringen die de winning van granulaten op zee met zich meebracht. Tenslotte bezorgt deze industrie de overheid een grote return door middel van: havenrechten, kaderechten, loodsgelden, etc…

27 Ecologische impact

28 Menselijke activiteiten op zee worden gecontroleerd. Vanuit de lucht gebeurt dit door o.a. de Britten Norman Islander, die met speciale meet apparatuur werd uitgerust.

29 Ecologische impact Op zee zelf neemt het schip ‘Belgica’ de metingen voor zijn rekening.

30 Ecologische impact Om de impact zo beperkt mogelijk te houden worden beperkingen opgelegd op: de hoeveelheid die gebaggerd wordt, hoe diep men baggert, de snelheid waarmee men vaart.

31 Ecologische impact Om deze beperkingen nauwkeurig te kunnen naleven, beschikt elk schip over een zwarte doos. Hierop wordt alle informatie geregistreerd en doorgestuurd naar de bevoegde instanties.

32 Ecologische impact

33 Anemonen en Steenbolken uit de Noordzee.

34 Zeegra Het belang van de Belgische zandwinning op zee Einde Tekst en foto’s door Frederik David, 2003


Download ppt "Zeegra Het belang van de Belgische zandwinning op zee Door René Desaever, voorzitter."

Verwante presentaties


Ads door Google