De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

N)’- ,; Geschiedenis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "N)’- ,; Geschiedenis."— Transcript van de presentatie:

1 n)’- ,; Geschiedenis

2 Byzantijnse rijk of het Oost-Romeinse Rijk
= het oostelijke deel van het Romeinse Rijk dat bleef bestaan na de val van het westelijke deel van het rijk (in 476) De naam is afkomstig van de Griekse stad Byzantium.

3 Constantinopel Byzantium werd door keizer Constantijn de Grote officieel omgedoopt in nieuw Rome Wanneer: nadat hij het Romeinse keizerlijke hof van het 'oude' Rome had overgeplaatst naar deze stad, Waarom: die een gunstige ligging had in het hart van het economisch veel belangrijkere oosten van het Rijk. Gedurende deze ruim duizend jaar stond het eenvoudigweg bekend als Het Romeinse Rijk. Ook omringende landen en rijken (zoals de Perzen, Arabieren in het oosten, Europeanen in het Westen, en Russen in het noorden) noemden het Romeins een grote belediging beschouwd om het rijk Grieks te noemen, omdat dat stond voor heidens.

4 Het Byzantijnse Rijk als voortzetting van het (Oost-)Romeinse Rijk
De Byzantijnen zich als Romeinen en de wettige voortzetting van het Romeinse Rijk. Formeel waren de Byzantijnen inderdaad de rechtmatige voortzetters van het Rijk Waarom: omdat de attributen en keizerlijke waardigheidstekens van de laatste West-Romeinse keizer in 476 naar de Oost-Romeinse keizer waren toe gezonden. Toen: viel het 'hele' Romeinse grondgebied weer onder de keizer van Constantinopel. In de praktijk lieten ze zich natuurlijk niet veel gelegen liggen aan het verre Constantinopel en in feite handelden ze onafhankelijk.

5 Opkomst en neergang van het Byzantijnse Rijk in beeld gebracht
ca Groen geeft de veroveringen van Belisarius weer die deze in opdracht van Justinianus uitvoerde. Grootste omvang van Byzantijnse Rijk.

6 ca Na de desastreuze Slag bij Manzikert (1071) ging centraal Anatolië verloren voor Byzantium en begon de invasie van Klein-Azië door de Turken. Volgens vele historici betekende dit het definitieve verval van de Byzantijnse macht. Al snel moest de Keizer hulp van het Westen inroepen wat leidde tot de kruistochten.

7 ca. 1204. De kruisvaarders plunderden in 1204 Constantinopel
ca De kruisvaarders plunderden in 1204 Constantinopel. Over het algemeen neemt men aan dat dit op aandringen van Venetië gebeurde die de macht over de Zwarte Zee wilde overnemen van Byzantium. Het rijk werd opgedeeld tussen de verschillende deelnemers aan de plundering van Constantinopel.

8 ca In 1261 wordt Byzantium heroverd door de Grieken maar kan zijn vroegere militaire kracht niet meer herstellen en verliest steeds meer van zijn grondgebied totdat alleen nog maar de hoofdstad over is met nog wat kleine gebieden in Griekenland en langs de kusten van de Zwarte Zee. In 1453 komt tenslotte het einde als de Turken de stad veroveren.


Download ppt "N)’- ,; Geschiedenis."

Verwante presentaties


Ads door Google