De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De kruistochten. Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De kruistochten. Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger."— Transcript van de presentatie:

1 De kruistochten

2 Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger

3 Wat? Ruim: alle militair georganiseerde ondernemingen tegen de vijanden van het rooms-katholieke geloof (Albigenzen, de islam, hussieten e.a.) In engere zin: de verschillende Heilige tochten die westerse krijgers van de 11de tot de 13de eeuw ondernamen voor de herovering of het behoud van de heilige plaatsen in Palestina tegen de islam. De naam komt van het rode kruis dat de kruisridders of kruisvaarders zich op de rechterschouder lieten hechten na het afleggen van de kruisvaartgelofte (crucesignatus ).

4 Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger

5 Wie  Christelijke troepen uit West-Europa – Vooral Zuid-Frankrijk en Noord-Italië – Godfried van Bouillon (hertog van Neder- Lotharingen) – Robert III (hertog van Normandië) – De 1064000 anderen

6 Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger

7 Waarom? -Alexius I Comnenus (Byzantium,1081-1118). Normandische vorsten en Turken Tot 1096: rijk beschermd met de hulp van Venetië en de West-Europese ridders -Islam veroverde vanaf de 7e eeuw de MZ  Einde van de internationale handel!!!  Herovering van dat gebied  Paus Urbanus 2, 1095, Clermont Ferrand

8 De kruistochten

9 Plundering van Jeruzalem

10 Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger

11 Redenen om deel te nemen! Bevrijding van lijfeigenschap Mogelijkheid om zich te verrijken Straf voor begane misdrijven ontkomen Voor edelen: nieuwe territoria Economische stimulans voor schippers en kooplieden Deus li volt Vrijstelling van belastingen en schulden

12 Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger

13 Volksleger Ridderleger Volksleger: -niet georganiseerd -Plunderend (in Duitsland tegen de Joden) -Meesten sneuvelden voor ze Byzantium hadden bereikt.

14 Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger

15 Resultaten Opbloei van de handel (was er al) Nieuwe technieken en producten (kwamen via andere wegen) Intellectuele rijkdommen (kwamen uit Spanje, Italië en Griekenland) NIET:

16 Versterking van het « nationaal » gevoel (men trok per streek naar het Heilige Land) Grotere beweeglijkheid van mensen en goederen Dramatische gevolgen voor de Joodse gemeenschappen in Duitsland, Engeland en Jeruzalem zelf. WEL:

17 Nick Thienpont 2LS2b Academiejaar 2000-2001


Download ppt "De kruistochten. Index Wat? Wie? Waarom? Resultaten Motieven om deel te nemen Uiteenvallen van het leger."

Verwante presentaties


Ads door Google