De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WO I.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WO I."— Transcript van de presentatie:

1 WO I

2 DE AANLEIDING Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand en zijn vrouw doodgeschoten door de Servische nationalist Gavrilo Princip. Oostenrijk-Hongarije verklaarde hierdoor Servië de oorlog. Rusland schoot Servië te hulp in de oorlog, zodat Duitsland (bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije) Rusland de oorlog verklaarde. Frankrijk, een bondgenoot van Rusland, ging ook zijn leger klaar maken voor de strijd. Engeland ging mee doen met de strijd toen bondgenoot België werd aangevallen door Duitsland.

3 WIE TEGEN WIE? Geallieerden: Frankrijk Engeland Rusland Servië VS
Centralen: Duitsland Oostenrijk-Hongarije Ottomaanse Rijk

4 WERELDOORLOG De oorlog begon op 28 juni 1914 tussen twee landen. Maar uiteindelijk werden het 33 landen die meededen.

5 LOOPGRAVENOORLOG WO I wordt ook wel de loopgravenoorlog genoemd.

6 DE KLAPROOS Het symbool van WO I is de klaproos. Dit was de enige plant die in het slagveld overleefde.

7 NEDERLAND IN WO I Nederland bleef neutraal.
Elektrisch draad tussen Nederland en België Nederland bleef neutraal. Er heerste armoede doordat er geen handel meer kon worden bedreven. Voedsel kon gekocht worden op de bon.

8 VERDRAG VAN VERSAILLE 11 november 1918 werd er een wapenstilstand gesloten Op 28 juni 1919, precies 5 jaar na de moord op Franz Ferdinand, werd voor vredesverdrag getekend in Versaille.

9 GEVOLGEN VAN DE OORLOG I
Er ontstonden nieuwe landen De oprichting van de Volkenbond. Het moest een organisatie worden waar alle landen lid van waren. Het doel was om de vrede te bewaren en ruzies tussen landen bij te leggen. Andere landen (bijv. Rusland en Duitsland) kregen nieuwe grenzen Europa was zijn leidende rol kwijtgeraakt. Op economisch gebied had de Verenigde Staten de leiding over genomen. Er moest veel worden hersteld en opgebouwd in de gebieden waar de oorlog veel had verwoest (bijv. in Noord-Frankrijk en België). Het Europese gezag in de koloniën was ernstig verzwakt. De landen daar wilden onafhankelijk zijn.

10 GEVOLGEN VAN DE OORLOG II
Situatie voor 1914 Situatie na Verdrag van Versaille 1919


Download ppt "WO I."

Verwante presentaties


Ads door Google