De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen"— Transcript van de presentatie:

1 De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen
1.4

2 De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen
De hervorming of Reformatie Tijdens de Middeleeuwen deed bijna iedereen wat de Kerk zei. Mensen die dat niet deden, begingen een zeer grote misdaad en werden gestraft. Soms zelfs met de brandstapel. Aan het begin van de 16e eeuw groeide het aantal mensen dat kritiek had op de paus, de bisschoppen en de plaatselijke geestelijken. Toen de Kerk niet veranderde besloot een deel van de mensen een eigen Kerk op te richten. Deze afscheiding van de katholieke Kerk wordt Hervorming of Reformatie genoemd. De aanhangers van de Hervorming worden aangeduid met het woord protestanten, en hun opvattingen met het woord protestantisme.

3 Oorzaken hervorming Een nieuwe belangstelling voor de Grieks - Romeinse cultuur. Trouw aan eigen land en koning wordt belangrijker dan trouw aan de Kerk. De invloed op het gewone leven van de Kerk was groot. Tijdens de opkomst van de nationale staten veranderden veel mensen van gedachten. Vorsten wilden een scheiding tussen Kerk en Staat. Sommigen, zoals koning Hendrik VIII van Engeland, erkende de paus niet meer als hoofd van de Kerk. (Hendrik VIII wilde opnieuw trouwen en de paus stemde daar niet in toe. Hendik VIII stichtte toen zijn eigen Kerk, de Anglicaanse Kerk met zichzelf aan het hoofd).

4 De aantrekkingskracht van het protestantisme op verschillende bevolkingsgroepen.:
Door de toename van de handel werden handelaren steeds rijker en de adel steeds armer. Die lieten op hun beurt de bevolking meer belasting betalen. Omdat de bevolking ook nog toenam, in de 16e eeuw, werden levensmiddelen schaarser en stegen de prijzen. De arme bevolking leed daardoor in de steden vaak honger. Op al deze bevolkingsgroepen oefende het protestantisme aantrekkingskracht uit : 1.De adel: in protestantse landen werd een deel van het grondgebied van de Kerk onder de edelen verdeeld. 2.De gegoede burgerij: die bewonderde vooral de eenvoudige manier van leven en het harde werken van de protestanten. 3.De boeren en arme bevolking in de steden: Velen ergerden zich aan de rijkdom van de katholieke Kerk.


Download ppt "De Christelijke Kerk in West Europa valt uiteen"

Verwante presentaties


Ads door Google