Download de presentatie
1
Verteringsstelsel
2
Mond Kauwen: Oppervlakte groter + speeksel (1,5 l / etmaal)
=enzym + slijm
3
Mond Amylase Zetmeel maltose (=disacharide) pH 6 – 7,5
4
Maag Opslag + maagsap = enzym + slijm + HCl
5
Maag Pepsinogeen = inactief pro-enzym
Eiwit polypeptiden (= lange aminozuur ketens) pH 2,5
6
Maagportier pH daalt dicht pH stijgt open
7
Twaalfvingerige darm Begin dunne darm Afvoerbuis: Lever Alvleesklier
8
Lever Produceert gal Emulgeren vetten oppervlakte vergroten
9
Galblaas Gal tijdelijk opgeslagen in galblaas
= afbraakproduct rode bloedcellen
10
Alvleesklier Produceert alvleessap Amylase: Zetmeel maltose Ph 8 - 9
11
Alvleesklier Trypsine lange polypetide korte polypeptide
Peptidase korte polypeptide di- tri-peptide
12
Alvleesklier Lipase vet glycerol + 3 x vetzuur
13
Dunne darm Produceert darmsap Maltase Maltose 2 x glucose
Sacharase Sacharose Lactase Lactose (melksuiker)
14
Dunne darm Peptidase di-tripeptide aminozuren
15
Even oefenen Welke enzymen worden waar toegevoegd? Mondholte
Dunne darm 12 vingerige darm
16
Even oefenen Welke enzymen worden waar toegevoegd? Maag
12 vingerige darm 12 vingerige darm Dunne darm
17
Dunne darm Resorptie Opname stoffen tegen [Conc. gradiënt] in
Actief transport
18
Dunne darm Oppervlakte
19
Dunne darm Opname in: haarvaten lymfevaten
20
Dunne darm Opname: Monosachariden Aminozuren Mineralen Vitamines Water
Glycerol Vetzuren
21
Blinde darm + rudiment = appendix
22
Dikke darm Bacteriën enzym + Vit.K Cellulose glucose
23
Dikke darm Opname: Mineralen Water Glucose
24
Endel darm Verzamelen onververteerde resten
25
Anus Kringspier
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.