De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woord van Leven November 2010 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woord van Leven November 2010 1."— Transcript van de presentatie:

1 Woord van Leven November 2010 1

2 "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien."
Matteüs 5,8

3 De prediking van Jezus begint met de Bergrede
De prediking van Jezus begint met de Bergrede. Op een heuvel bij het meer van Tiberias, in de buurt van Kafarnaüm, sprak Jezus, zittend op de grond zoals de leraren dat toentertijd deden, over de 'zaligsprekingen': 'gelukkig is hij die .. .‘.

4 Op meerdere plaatsen in het Oude Testament komen we het woord 'zalig’ al tegen. Daarmee werden mensen geprezen die op allerlei verschillende manieren het Woord van de Heer in praktijk brachten.

5 De meeste zaligsprekingen van Jezus hadden voor de leerlingen daarom al een bekende klank. Maar voor het eerst hoorden ze nu dat wie zuiver van hart is niet alleen waardig is om "de berg van de Heer te bestijgen", zoals in Psalm 24 staat, maar dat hij of zij zelfs God zal zien.

6 Wat houdt die zuiverheid dan in die zó verheven is dat dit het gevolg kan zijn? Jezus komt er in zijn verdere prediking nog vaker op terug. Laten we de woorden van de Schrift hierover dan eens nalopen. Dat zal ons helpen om uit te komen bij de bron van de ware zuiverheid.

7 "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien."
Matteüs 5,8

8 In het evangelie van Johannes zegt Jezus: "Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb" (15,3). Volgens Jezus is er dus een machtig middel om zuiver te worden.

9 Het zijn niet de rituele oefeningen die ons van binnen zuiveren, maar zijn woord. Het woord van Jezus is niet zoals de woorden van mensen.

10 Christus zelf is aanwezig in zijn woord, net zoals Hij op een andere wijze tegenwoordig is in de eucharistie. Door zijn woorden komt Christus in ons en, als wij Hem laten handelen, maakt Hij ons vrij van zonden en dus zuiver van hart.

11 Zuiverheid is dan ook een vrucht van het geleefde woord
Zuiverheid is dan ook een vrucht van het geleefde woord. Als we de woorden van Jezus leven komen we vrij van allerlei gehechtheden die in de weg staan van onze liefde voor God en de naasten, en waar we automatisch in vervallen als we met ons hart niet bij God zijn en bij wat Hij ons leert.

12 Zo kunnen we vastzitten aan dingen, aan mensen, aan onszelf
Zo kunnen we vastzitten aan dingen, aan mensen, aan onszelf. Maar wanneer we ons hart gericht houden op God vallen al deze gehechtheden weg.

13 Als hulpmiddel hierbij kan het nuttig zijn om meerdere keren per dag Jezus, God, aan te roepen met de woorden van Psalm 16: "U bent mijn Heer, mijn geluk, niemand gaat u te boven!“

14 Probeer dat vaak te herhalen, vooral wanneer je wordt afgeleid door beelden, gevoelens of passies die je zicht vertroebelen op wat goed is en je onvrij maken.

15 Ben je geneigd naar bepaalde reclameborden te kijken of bepaalde televisieprogramma's aan te zetten?

16 Nee. Zeg Hem: "U bent mijn Heer, mijn geluk"
Nee. Zeg Hem: "U bent mijn Heer, mijn geluk". Door op deze manier God opnieuw onze liefde te verklaren, komen we vrij van onszelf en worden we weer zuiver.

17 Merk je dat iemand of iets tussen jou en God in komt te staan en je relatie met Hem vertroebelt?

18 Dan is dat het moment om Hem opnieuw te zeggen: "U bent mijn Heer, mijn geluk". Het zal je helpen om je intenties te zuiveren en je innerlijke vrijheid terug te vinden.

19 "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien."
Matteüs 5,8

20 Door het woord te leven, worden we vrij en zuiver, omdat het woord liefde is. Het is de liefde die met haar goddelijk vuur al onze bedoelingen en heel ons innerlijk zuivert, want het 'hart' is volgens de Bijbel de diepste woonplaats van onze intelligentie en onze wil.

21 Maar er is een bijzondere liefde die Jezus ons voorhoudt en die het mogelijk maakt deze zaligspreking waar te maken. Het is de wederzijdse liefde van mensen die bereid zijn het leven voor elkaar te geven, naar het voorbeeld van Jezus.

22 Deze manier van liefhebben schept een dynamiek, een uitwisseling, een sfeer, waarvan juist transparantie en zuiverheid het hoofdkenmerk vormen. Want waar God temidden van mensen aanwezig is, is Hij het die als enige in ons een zuiver hart kan scheppen. Door de wederzijdse liefde krijgt het woord zijn zuiverende en heiligende werking.

23 Als geïsoleerde individuen zijn we niet in staat weerstand te bieden aan de verleidingen van de wereld. In de wederzijdse liefde vinden we een gezonde sfeer die in staat is onze zuiverheid en heel onze christelijke manier van leven te beschermen.

24 "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien."
Matteüs 5,8

25 En daarmee komen we bij de vrucht van deze zuiverheid (al moet die steeds opnieuw veroverd worden): we zullen God 'zien'. Dat wil zeggen, we zullen zijn handelen in ons leven en in de geschiedenis begrijpen, zijn stem in ons binnenste horen en zijn aanwezigheid herkennen in de armen, in de eucharistie, in zijn woord, in de broederlijke gemeenschap, in de kerk.

26 We zullen al iets van God ervaren in dit leven, hoewel "nog niet zichtbaar is wat komen gaat", totdat we Hem voor eeuwig zullen zien, van aangezicht tot aangezicht.

27 "Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien."
Matteüs 5,8 “Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Chiara Lubich,”( ), geschreven in november 1999 Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su


Download ppt "Woord van Leven November 2010 1."

Verwante presentaties


Ads door Google