De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer 2.000 jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer 2.000 jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De."— Transcript van de presentatie:

1 Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De Bijbel, Oude en Nieuwe Testament. AANHANGERS: Geschat op 1.5 miljard. SEKTEN: Het Christendom kan verdeeld worden in 3: rooms-katholiek, Oosters-orthodox en Protestant. 

2

3 Boeddhisme. STICHTING: Het Boeddhisme begon ongeveer jaar geleden in India. STICHTER: Gautama Siddhartha, of de Boeddha, "de verlichte." BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De Tripitaka, Anguttara-Nikaya, Dhammapada, Sutta-Nipatta, Samyutta-Nikaya en vele anderen. AANHANGERS: Meer dan 300 miljoen door geheel China, Japan, Sri Lanka, Thailand, Burma, Indo-China, Korea en Tibet. SEKTEN: Tegenwoordig is het Boeddhisme in drie grote sektes verdeeld - Theravada, Tibetaans en Mahayana. Zen Boeddhisme, welbekend in het Westen, is een Japanse Mahayana-school.

4 Boeddhisme. STICHTING: Het Boeddhisme begon ongeveer jaar geleden in India. STICHTER: Gautama Siddhartha, of de Boeddha, "de verlichte." BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De Tripitaka, Anguttara-Nikaya, Dhammapada, Sutta-Nipatta, Samyutta-Nikaya en vele anderen. AANHANGERS: Meer dan 300 miljoen door geheel China, Japan, Sri Lanka, Thailand, Burma, Indo-China, Korea en Tibet. SEKTEN: Tegenwoordig is het Boeddhisme in drie grote sektes verdeeld - Theravada, Tibetaans en Mahayana. Zen Boeddhisme, welbekend in het Westen, is een Japanse Mahayana-school.

5 Boeddhisme. Vier Edele Waarheden: Het leven is vol van lijden.
Hebzucht en verlangen. Er kan een eind komen aan het lijden en het verlangen. Een weg die leidt naar geluk.

6 Hindoeïsme. STICHTING: Het hindoeïsme, de oudste godsdienst van de wereld, heeft geen begin; is ouder dan de geschreven geschiedenis. STICHTER: Het hindoeïsme heeft geen menselijke stichter. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De Veda's, Agama's en meer. AANHANGERS: Bijna 1 miljard, voornamelijk in India, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Maleisië, Indonesië, Indische Oceaan, Afrika, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. SEKTEN: Er zijn vier hoofdstromingen: Saivisme, Saktisme, Vaishnavisme en Smartisme.

7 Hindoeïsme. De Hindoes geloven in 1 God, maar die heeft vele gedaanten, veel aspecten en dus veel namen.  God als schepper heet Brahman. God als kracht die de wereld laat bestaan, heet Vishnu. God als vernietiger heet Shiva.

8 Islam. STICHTING: De Islam begon ongeveer jaar geleden in het huidige Saoedi-Arabië. STICHTER: De Profeet Mohammed. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De Koran. AANHANGERS: Meer dan een miljard, voornamelijk in het Midden-Oosten, Indonesië, Pakistan, Bangladesh, Afrika, China en Oost-Europa. SEKTEN: Er zijn twee grote groepen binnen de Islam. De Soenni's zijn volgelingen van de politieke opvolgers van Mohammed. De Shiïten zijn volgelingen van Mohammed's familie-opvolgers, allen martelaren op vroege leeftijd

9 Islam. In de 7de eeuw stichtte de profeet Mohammed in Arabië een godsdienst die veel invloed op de wereld zou krijgen. De volgelingen van de islam noemen we moslims of moslems. Zij geloven dat veel profeten of meesters door God zijn gezonden. Mozes en Jezus Christus waren ook zulke profeten, maar volgens de moslims was Mohammed de allergrootste. Net als Christenen en joden geloven moslims in 1 God, in Allah. Islam betekent "onderwerping," overgave aan de wil van God en de moslim gehoorzamen. Degenen die zich onderwerpen worden Moslims genoemd. Het islamitische leven gaat uit van een reeks regels die de 5 zuilen van de islam worden genoemd. De moslims geloven dat zij de hemel zullen bereiken als zij volgens deze regels leven. Er gelden ook strenge regels voor de omgang van de mensen onderling. De kleding van moslimvrouwen moet hun lichaam helemaal bedekken en alcohol en gokken zijn verboden. Tegenwoordig zijn er meer dan 800 miljoen moslims in het Midden-Oosten, Azië en Afrika. De islam groeit nog steeds onder andere door de invloed van heel strenge gelovigen die de ouden en strenge ideeën van de islam weer willen invoeren. Islam betekent in het Arabisch "overgave aan de wil van god". Na het jodendom en het christendom is het de 3de grote godsdienst die geopenbaard werd aan een profeet, nl. Mohammed.

10 Jodendom.

11


Download ppt "Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer 2.000 jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De."

Verwante presentaties


Ads door Google